Szybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego 250 g 6 dobrej jakości parówek( u mnie wiedeńskie) 6 plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 części o długości parówki(...)postępować zgodnie z instrukcją na zdjęciu. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym na 200 stopni C przez około 15 minut.Podawać gorące z ketchupem. Smacznego
Gosia gotujekotleciki z pieczarek. Przepis wypatrzyłam na blogu Lawendowy Dom . Wyglądały taki wiosennie, że musiałam je jak najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast pietruszki i bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie. składniki 150 g pieczarek 1 mała cebula 4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe) pęczek natki pietruszki posiekanej sól pieprz(...)pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego
Stare Garytruskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze wie, że ja rzadko kiedy korzystam dwa razy z tego samego przepisu mimo, że dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne(...)konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć
Moje domowe kucharzenieposypujemy obficie mąką, by się nie przykleił. Zawijamy w materiał i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Czekamy aż podwoi swoją objętość, a nawet trochę dłużej. Ja na początku dałam chlebkowi tylko 1,5 godz. na wyrastanie i był naprawdę super, ale mój kolejny chleb wyrastał ok. 2,5 godz. i chociaż po pierwszym razie wydawało mi się(...)Idealny byłby żeliwny garnek, ale moje zwykłe szkło żaroodporne też daje radę. Kiedy chlebek ładnie wyrośnie, a piekarnik i forma do pieczenia będą już nagrzane, następuje najbardziej skomplikowana operacja. Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, najlepiej nie parząc się przy tym ;) Później szybko je przykrywamy i wstawiamy znów do piekarnika. Pieczemy 30 min., a następnie
Ratunku obiadjako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania uzależniony jest od rodzaju produktu i od jego przeznaczenia po blanszowaniu. Jeśli chodzi o szpinak, to przed blanszowaniem odrywamy łodyżki od listków szpinaku. Następnie dokładnie myjemy szpinak(...)wodzie z lodem. Dzięki temu zabiegowi szpinak pozostanie jędrny, będzie miał nadal soczysty, zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania ze szpinakiem (kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu): Farsz szpinakowy z fetą Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Dietetyczny koktajl ze szpinaku
Kulinarne PrzebojeKlasyczny, gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos z leśnych grzybów. Prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do placów ziemniaczanych, makaronów, klusek, ziemniaków i wielu innych
Smakowite DaniaCzy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą
Salonik smakówTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać
Salonik smakówUwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają
Kuchnia Łukaszagenialną konsystencję i są naprawdę pyszne! Owoce blendujemy tuż przed podaniem, jeśli mamy dobry blender można je zmielić od razu po wyjęciu z lodówki, przy nieco słabszym sprzęcie, lepiej dać im chwilę na odtajanie. Truskawki są ponad to tak pyszne i smakowite, że kompletnie niczego poza sobą w sorbecie nie potrzebują. Standardowo wrzuciłam mrożoną pulpę (która została(...)zamrażarce) po czym dodać do niego ulubione dodatki (masło orzechowe, kawę rozpuszczalną, wanilię, inne owoce, bakalie czy kakao), a wyjdą wyśmienite lody! Banan to naprawdę wdzięczny temat lodowy i gorąco zachęcam Was do wypróbowania lodów na bazie mrożonej pulpy bananowej. Do lodów na patyku postąpiłam tak, jak przy truskawkach, zblendowałam mrożonego banana i wrzuciłam go do foremek. Mroziłam standardowo
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet(...)sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia? Ja zakochałam się w tych serach, jakość i smak jest unikatowy. Gorąco Wam polecam! Bon appetit
SMYKWKUCHNIwinem i musem ze smażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają! Każdy kęs jest początkiem kolejnego! Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna i bardzo(...)białe wino – 100 ml * sól, pieprz * orzechy laskowe – 50 g * natka pietruszki http://profi.com.pl/ SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero
Ostra na Słodkostraganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne! :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę(...)dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie
Świat Domowej KuchniTo nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu
Karo in the KitchenSzybkie danie z Woka to coś co lubię przygotowywać. Dziś proponuję kurczaka słodkowkaśnego z pędami fasoli i pysznym makaronem. SKŁADNIKI: 1 Papryka 2 Średnie Marchewki 10 dag Pędów Fasoli 1 Opakowanie Makaronu do Woka 1 słoik dowolnedo sosu słodkokwaśnego sól i pieprz 1 Filet z kurczaka sos sojowy ciemny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron zalewam wrzątkiem(...)1łyżką oleju rzepakowego wrzucam kurczaka. Smażę. Następnie dodaję warzywa. Mieszam ok 2 min Dodaję makaron . Mieszam i dodaję sos oraz sos sojowy i przyprawy. Podaję na gorąco
Gotowanie Patki