świetne pstrągi więc dlaczego by ich nie uwędzić. Wcale nie trzeba mieć swojej wędzarni - można poprosić sąsiada, znajomego albo po prostu pójść do wędzarni i za drobną opłatą dać swoje wyroby. Wędzarnia jest, ruszt jest więc do roboty ( aha jak nie mamy specjalnych haków to rybę można wędzić na chwytaku na grilla do ryby bądź na kratce z piekarnika(...)większym naczyniu, do zalewy wkładamy oczyszczoną rybę i trzymamy i 12-14h. Mamy pół sukcesu, drugą połową jest sam proces wędzenia i dobór drewna. Pstrągi wędziłam na gorąco w drzewie liściastym: brzoza, buk ( należy pamiętać aby drzewo nie miało kory) Proces wędzenia: Wędzarnię nagrzewamy do temperatury 50 C przy otwartym wylocie przez około godziny. Po tym czasie
Niezły MłynekZapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie. Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem(...)natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem
Przysmaki Karolkigarnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku przyprawami .Proponowała bym nadanie mu lekko włoskiego posmaku tzn.- pomidorowo-czosnkowo-ziołowego. Makaron odcedzić. Wrzucić do gorącego sosu - wymieszać i zostawić na 30 minut by makaron wchłonął sos. Podgrzać makaron na małym gazie delikatnie mieszając by się nie przypalił i nie rozpadł. Podawać na głębokim talerzu posypując cienko(...)się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł. Wykorzystałam klopsiki pozostałe
Buniabaje w kuchniWracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał
Corner With RecipesGdy łapie nas jesienna chandra , ratunkiem może okazać się smakowite ciasto , które świetnie poprawi nam nastrój i doda energii . A przy tym nieco złagodzi głód . składniki
Smakowite DaniaOd dawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną . Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je
Salonik smakównajwyższej jakości składników. I takie tez kupujemy na kiełbasę mięso – ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej surowej lub wędzonej kiełbasy bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha(...)jakość produktów to podstawa smacznej i zdrowej kuchni. Wybierajcie mądrze. Jelita wyjmujemy z opakowania, płuczemy z konserwującej je soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie płuczemy je ponownie pod bieżącą wodą z kranu i namaczamy ponownie w ciepłej wodzie. Odstawiamy zalane wodą jelita do napęcznienia, do czasu aż nabiorą elastyczności, na około
Karo in the Kitchennadzieniem z kaszy kuskus, fasolki szparagowej i sera tofu. Danie to poznałam na warsztatach z Polska Gotuje – Warzywa i Dania Fit. Składniki na 4 porcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 4 pomidorki koktajlowe • pęczek(...)oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, jest gotowa. • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach
To co kochamRajskie jabłuszka , małe jabłuszka rosnące na ozdobnych, pięknie kwitnących jabłoniach. Pięknie wyglądają na drzewach, ale również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu(...)Wrzucić do wrzącej wody z sokiem cytrynowym, gdy się zagotują, wyjąć osączyć. Zagotować wodę z cukrem, dodać goździki, rozgnieciony cynamon, wlać ocet i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć gorące jabłuszka i zagotować. Jabłuszka przełożyć do wyparzonych słoików, przyprawy rozłożyć do słoiczków z jabłkami, zalać gorącym octem. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą
królestwo garówgorąco :( Nic się robić nie chce, a gotować to już w ogóle :(. Nie wiem jak Wy, ale ja szukam czegoś co można zrobić jak najszybciej. Kurczaka w sosie pomidorowym robiłam pod koniec zeszłego tygodnia. Miałam trochę pomidorów i chciałam je zużyć, więc zrobiłam właśnie tak, a że moje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło(...)cebula 2 ząbki czosnku świeża bazylia 2 filety z kurczaka oliwki zielone sól różowa masło klarowne do podsmażenia ryż Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. Do rondelka dałam troszkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i podsmażyłam. Jak się zeszkliła, dodałam pokrojone pomidory i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko się dusiło jakieś 10 minut. W międzyczasie gotowałam ryż. Następnie dodałam
kruche babeczkigarstkę. Niestety jego próby kończą się fiaskiem, bo masy na sernik nigdy nie spuszczam z oka nawet na chwilę. Być może właśnie dlatego nigdy jeszcze nie było mi dane spróbować sławennej wersji z rodzynkami. Za to zawsze jest to świetna okazja do podroczenia się z tatą :) SKŁADNIKI 400g serków homogenizowanych waniliowych 200g jogurtu naturalnego 150g gęstej śmietany(...)cukrem na puszystą masę. Jogurt naturalny, serki waniliowe i kremówkę łączymy z koglem moglem i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowgo). Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Lekko studzimy i łączymy z masą. Żelatynę najlepiej zahartować poprzez dodanie do niej kilku łyżek waniliowej masy, a następnie dodanie do całości. W ten sposób unikniemy zważenia masy
DefinicjaSmakuwsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę(...)chłodnym miejscu, najlepiej całą noc suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin - sernik jogurtowy obłędnie smakuje i szybko znika z talerza.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępiórko :) Na mące ziemniaczanej i kukurydzianej smakuje nieziemsko. Na pewno sięgniecie po dokładkę :) Łatwa i szybka do zrobienia, najlepiej smakuje udekorowana słodkim lukrem :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 jajek(...)dalej ubijać. Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić objętość. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Masło roztopić, gorące wlać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego
Domowa cukiernia Ewykremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe Tortykremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe Torty