Dzisiaj korzystając z wolnego czasu zrobiłam skromna ilość owoców i warzyw na spróbowanie czy cos z tego będzie... Na efekty smakowe musicie troszkę poczekać bo słoiki jeszcze nie ostygły i damy im trochę czasu na integracje z octem ;) Opublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie... Dziś zapraszam na cebule...Jeden z moich ulubionych(...)szkl. cukru Wodę, ocet, sol i cukier zagotowujemy. Cebulę kroimy w ćwiartki układamy w słoikach dodajemy po 1 liściu laurowym na każdy słoik i kilku ziarenkach pieprzu... Cebule zalewamy gorącym octem. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem. W garnku zagotowujemy wodę kładziemy na dno garnka ściereczkę aby pokrywki słoików miały lekką barierę ochronną, i wkładamy juz do lekko ciepłej
NaKońcuJęzykaniedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu(...)przekładamy do czystych słoików, delikatnie wyławiamy grzyby aby cały piach został na dnie. Do każdego słoiczka dokładamy 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego. Zalewamy zagotowaną, gorącą marynatą z drugiego garnka. Mocno zakręcamy
Brzuszki ŁakomczuszkiDziś bardzo smaczny przepis na pierogi o smaku serka fromage.Ja przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiW zasadzie nic nie potrzeba do urozmaicenia tej potrawy...kochamy slow food, hand made...wspaniała zabawa dla wszystkich <3 Przyprawa z Skworcu jest rewelacyjna <
R'n'G KitchenOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczkaSkładniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na 7-8 sajgonek: 1 długa marchewka 1/2 świeżego ogórka 1 cukinia szczypior 7-8 płatów papieru ryżowego Sos do sajgonek: 1 łyżka sosu sojowego
Tajskie smakiSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni LubięOd kilku dni miałam ochotę na coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo
Gorący kąsekOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła(...)maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszklanki przygotowanego płynu. Ocet destylowany zmiękcza wodę i sprawia, że ubrania się nie elektryzują. Olejek pomarańczowy nadaje świeży i czysty zapach. 2. Ziołowy środek dezynfekujący. 2 szklanki gorącej wody 5 łodyg świeżego tymianku lub 10 kropli olejku tymiankowego 1/4 szklanki boraksu Jeśli chcecie użyć świeżego zioła - łodygi należy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Całość odstawić na 30 minut(...)szklanki octu 1 szklanka wody 10 kropli cytrynowego olejku eterycznego Wszystkie składniki dokładnie połączyć w plastikowej butelce ze spryskiwaczem. Czyszczone szyby obficie spryskać płynem i wytrzeć ścierką z irchy. Dane o książce: Auror: Karyn Siegel-Maier Liczba tron: 180 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital
Di gotujeKoszt składników, nawet jeśli wliczyć wszystkie przyprawy, nie przewyższa kwoty 10 zł. Zupa ma lekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami. Składniki: 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego(...)obrać, pokroić w piórka i smażyć ok. 20 minut na oliwie. Dodać wino i dusić przez 5 minut. Dodać bulion, powidła, ocet, przyprawy i gotować przez 30 minut. Podawać gorącą z grzankami, wierzch posypując startym serem
zadanie-gotowaniesosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno jeszcze nie raz zrobię i poczęstuję nim rodzinkę :-). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY. Składniki na 2 - 3 porcje: 2 piersi(...)obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy. Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać(...)jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście jeśli macie suche wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk). Zastygnięte
Kuchcik gotuje