omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki: 300g słonych filetów śledziowych 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki przyprawy do pierników(...)przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnybyłam tak zmęczona, że poddawałam się po pierwszym zdaniu (albo jeszcze przed). Dziś jednak się zdrzemnęłam po południu, i uwierzcie - taki krótki sen potrafi zdziałać cuda! W dodatku wzięłam gorący prysznic, i czuję się jak nowo narodzona . Mam jeszcze dłuższą chwilę, zanim będę musiała jechać po C. do pracy, więc mogę opowiedzieć Wam o moim cudnym serniku. Zanim jednak przejdę(...)maila, że mam już urlop, i żaden inny termin mnie nie interesuje), na sobotę umówiłam Ptysię do weterynarza, i już sam telefon sprawił mi mnóstwo frajdy. Ostatni raz w Danii u weterynarza byłam ponad rok temu, a jak tylko się przedstawiłam, Pan stwierdził, że to ja jestem ta dziewczyna z Polski, i jak mu będzie miło nas znowu zobaczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki biszkoptu: - 7 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 7 łyżek ksylitolu , dałam 140g (lub 7 łyżek cukru) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g (lub 7 łyżek mąki tortowej) W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku(...)biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu
Smaczne Zdrowetakie, jakie każdy ma zawsze w domu). Mając na względzie właśnie takie czynniki, wymyśliłam codziennego, ale supersmacznego kurczaka, który i nazwę i niezwykły, zaskakujący smak zawdzięcza herbacie Irving. To danie, które zrobicie w 15 minut (jeśli zamarynujecie mięso wieczorem), a podać je możecie nawet na eleganckie przyjęcie. Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie(...)wchłonąć aromat i kolor herbaty. 2 łyżki herbaty zalewamy szklanką wrzątku (powinien powstać dość mocny napar), przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy, uzupełniamy napar gorącą wodą do pojemności 250 ml. Studzimy. Do ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy
Kuchnia PrezydentowejTortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm
Kuchnia ŁukaszaZupa z zielonych świeżych ogórków jest naprawdę smaczną , delikatną i bardzo szybką w wykonaniu potrawą, którą możemy podać z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami. Może
Smakowite Daniasię jak je sfotografować? Czy aby nie za późno? Pamiętaj, że pomysł, koncepcję na fotografię, musisz mieć już w głowie, zanim zaczniesz przygotowywać potrawę. Dlaczego? To proste, każde danie powinniśmy sfotografować nie później niż 5 minut od przygotowania, bo wtedy wygląda po prostu dobrze i świeżo. Oczywiście wyjątkiem są choćby ciasta, które fotografujemy jak już wystygną(...)się o jasne tła, o biel, bo wykonanie takiej fotografii, będzie trudne i wymaga dużej wiedzy i umiejętności. Ja zazwyczaj wieczorem myślę i zastanawiam się jakich propsów użyć do danej sesji, jeśli np. wiem, że nie mam zbyt dużo czasu to zazwyczaj wybieram kompozycję zamkniętą i wybieram prostą formą, jak np. zdjęcie śliwek do mięsa w rondlu (kompilacja powyższych zdjęć
SMYKWKUCHNIDziś o tym, jakim świetnym zagęstnikiem zupy typu eintopf, czyli obiad w jednym garnku jest ryż błyskawiczny. Zaciąga zupę w aksamitne płatki. Danie jednogarnkowe z mięsem, fasolą i ryżem błyskawicznym. 300 g mięsa wołowego kpl warzyw rosołowych 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 4 łyżki płatków błyskawicznych "Kupiec" 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz czarny do smaku Pokrój(...)płatki ryżowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj cząber. Gotuj zupę kilka minut po czym dodaj fasolę. Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj zupę na gorąco
Gotuj Sam!pęczka koperku ½ pęczka szczypioru 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 1 opakowanie czarnego kawioru ½ pęczka koperku Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże). Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie(...)rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. Życzę Wam smacznego! A firmie SEKO dziękuję za zaproszenie na warsztaty kulinarne
SMYKWKUCHNInasz wywar z grzybów i dusimy przez chwile. *Nastwaiamy garnek z woda około 2 do 3 litrow. NIE ŻAŁUJMY wody, ponieważ dlugo będziemy gotowaś nasz gulasz i lepiej napoczątku dać więcej wody niż póżniej, bo tracimy smak ktory chcemy wydobyć z tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy na małym ogniu(...)FASOLKE i CHIPSY z grzybow gotujemy fasolke jak zawsze,normalnie dodajac sól Odcedzamy musimy pozbyć sie jak najwiecej wody. Gdy ostygnie maczamy w jajku i bułce tartej rzucamy na gorący olej przewracamy często by nie spalic GRZYBY: kroimy i podpiekamy na grillu albo w piekarniku przez 20 min **************************************** Koniec: Grzyby i warzywa uprzednio pokrojone wrzucamy.do garnka podkręcamy
Viola cooks with passionkremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód(...)docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru + 1 galaretka truskawkowa truskawki Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na masie śmietankowej ułożyć truskawki, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić
Domowa cukiernia Ewyskusicie się na taką rybkę. Do przygotowania takiego dania potrzebne są filety z ryby. Nie może być ości. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na rybki, po które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych (miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść(...)pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku
O kuchni z uczuciemSmaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki
R'n'G KitchenPieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym
Co na wege obiad?obiad, jak i kolację na ciepło. Proponowany przez Jacka Monroe groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu. Koniecznie spróbujcie! No a potem dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 250 g * bulion warzywny – 500 ml * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * kasza perłowa(...)wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ). Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny. Podajemy gorące ze świeżymi kiełkami. Smacznego
Ostra na Słodko