dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:241/571)

Rajskie jabłuszko w occie 428

Rajskie jabłuszka , małe jabłuszka rosnące na ozdobnych, pięknie kwitnących jabłoniach.  Pięknie wyglądają na drzewach, ale również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu(...)Wrzucić do wrzącej wody z sokiem cytrynowym, gdy się zagotują, wyjąć osączyć. Zagotować wodę z cukrem, dodać goździki, rozgnieciony cynamon, wlać ocet i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć gorące jabłuszka i zagotować.  Jabłuszka przełożyć do wyparzonych słoików, przyprawy rozłożyć do słoiczków z jabłkami, zalać gorącym octem. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą

królestwo garów
Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami 215

gorąco :( Nic się robić nie chce, a gotować to już w ogóle :(. Nie wiem jak Wy, ale ja szukam czegoś co można zrobić jak najszybciej. Kurczaka w sosie pomidorowym robiłam pod koniec zeszłego tygodnia. Miałam trochę pomidorów i chciałam je zużyć, więc zrobiłam właśnie tak, a że moje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło(...)cebula 2 ząbki czosnku świeża bazylia 2 filety z kurczaka oliwki zielone sól różowa masło klarowne do podsmażenia  ryż Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. Do rondelka dałam troszkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i podsmażyłam. Jak się zeszkliła, dodałam pokrojone pomidory i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko się dusiło jakieś 10 minut. W międzyczasie gotowałam ryż. Następnie dodałam

kruche babeczki
Sernik na zimno z koglem - moglem i truskawkami 244

garstkę. Niestety jego próby kończą się fiaskiem, bo masy na sernik nigdy nie spuszczam z oka nawet na chwilę. Być może właśnie dlatego nigdy jeszcze nie było mi dane spróbować sławennej wersji z rodzynkami. Za to zawsze jest to świetna okazja do podroczenia się z tatą :) SKŁADNIKI  400g serków homogenizowanych waniliowych 200g jogurtu naturalnego 150g gęstej śmietany(...)cukrem na puszystą masę. Jogurt naturalny, serki waniliowe i kremówkę łączymy z koglem moglem i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowgo). Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Lekko studzimy i łączymy z masą. Żelatynę najlepiej zahartować poprzez dodanie do niej kilku łyżek waniliowej masy, a następnie dodanie do całości. W ten sposób unikniemy zważenia masy

DefinicjaSmaku
pyszny pieczony sernik na jogurcie greckim z cytrynową nutą bez tłuszczu... 178

wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę(...)chłodnym miejscu, najlepiej całą noc suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin - sernik jogurtowy obłędnie smakuje i szybko znika z talerza.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 399

kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć

Domowe Torty
Tort śmietanowy z misiami 264

kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć

Domowe Torty
Risotto z dynią 210

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba(...)warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć

Mama Gotuje
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 190

zasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzić pyszne grzybowe risotto. Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu.    Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około(...)cebuli. Dołożyłam łyżkę masła  i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.     Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy

potrawyregionalne
sernik gotowany mojej babci 215

mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik  3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów(...)rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki. Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa porowa z serem 124

Zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób(...)białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy

Miód i pieprz
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 200

kwasowo- zasadowej w organizmie. Aby kasza była smaczna, polecam dodać do niej trochę soli i kurkumę. Wtedy ma też ładny, żółty kolor. Jest przepyszna zarówno jako dodatek do słonych dań, jak i słodkich- np. z owocami i bakaliami na śniadanie. Polecam jeść ją jak najczęściej, jest bardzo zdrowa i po prostu przepyszna!  Składniki: - 100g kaszy jaglanej(...)wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem

Wegańska kuchnia orientalna
Mus z malin na zimę. 187

Malinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu(...)dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Następnie przecieramy powstałą malinową masę przez sito. Mus bez pestek ponownie zagotowujemy i taki bardzo gorący przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj

MamaOskarka
Zupa grzybowa + film 157

Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.  składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula, kawałek  pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany(...)zostawiamy. Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw

Smakowite Dania
DOMOWE BURACZKI W PYSZNEJ ODSŁONIE 317

dobrych, ciemnych buraków (u mnie podłużne, są bardzo słodkie) - 6 dużych cebul - 10 ząbków czosnku - 1 szklanka octu 10% (dałam 3/4 szklanki) - 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru (dałam 1 i 1/3 szklanki) - 2 łyżki soli- z lekką górką (u mnie himalajska) - ziele angielskie (6-8 kulek) - liść laurowy (2-3szt) Buraki dobrze wymyć i ugotować do miękkości(...)niej obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane buraki przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut, by lekko przestygły (zimne źle się obierają, gorące parzą). Po lekkim przestudzeniu, odcinamy końcówki i obieramy buraki (ja zakładam jednorazowe rękawice i obieram je w dłoniach, skóra odchodzi dosłownie sama). Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Smaczne Zdrowe