Przyzwyczailiśmy się w Polsce ,że jemy zupę kalafiorową ze śmietaną,z koperkiem itp.Ale z tego białego kwiatu możemy wyczarować inny specjał,o wiele bogatszy niż
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę
Kuchnia PokoleńZaczęły się długie, ponure i szare dni. W dodatku jest coraz chłodniej. Po powrocie z pracy marze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter
Kolizje SmakówSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule
Bajeczna KuchniaDeser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała
Moja DelicjaCzy ja już pisałam, że cukinie po prostu uwielbiam, a w tartach zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł
Gosia gotujeSkładniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biodrówka 1 kg, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta biała
W Mojej Kuchni LubięMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły
Smaczne ZdroweZupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka(...)kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba pokroić w paski
To co kochamPrzepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny(...)ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka
cool and mintyzdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki 4 - 5 listków(...)kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Nogi ułożyć w misie wolnowaru, dodać przyprawy i zioła. Zalać gorącym tłuszczem - mięso musi być całkowicie zakryte. Gotować w ustawieniu high 6 - 7 godzin. Po ok 4 godzinach można sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Gotowe nogi i przyprawy wyjąć, nogi
Stare Garylodówki) i budyń. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka, nie dajemy też cukru. Po przygotowaniu odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już bardzo gorący można przykryć go folią spożywczą, żeby nie zrobił się na nim kożuch – folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru(...)bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można sprawdzić czy krem smakuje tak jak lubimy. Krem można nakładać na tort bezpośrednio przy użyciu noża lub szpatułki, można jednak użyć też worka strunowego, żeby sobie to jeszcze
Ciastkozercydodatkami nadającymi jej charakteru i owszem :-) I głośno powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-) SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku(...)Pęczak gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Roszponkę, kiełki, słonecznik, olej i sól ziołową miksujemy razem aż do połączenia składników. Następnie dokładnie mieszamy z gorącym pęczakiem. Wodę z octem zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem (ale tak, by woda cały czas się "ruszała") i powoli wlewamy jajko wybite wcześniej do salaterki. Po 4 minutach wyjmujemy
Czary - gary w kuchniwegańskiego jedzenia. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wysłali sms w głosowaniu. Po przejrzeniu listy blogów z pierwszej piątki, weszłam do kuchni z konkretnym zamiarem. Zaczęłam przygotowywać składniki do nowego dania. Dario zajrzał do mnie i zapytał: - Co robisz? - Zakąskę do wódki. Oczy mojego męża zrobiły się okrągłe jak spodki: - Co takiego? - Zakąskę do wódki – powtórzyłam. Dario zaczął się śmiać(...)piwa dla Ciebie. - No pewnie, że możesz – powiedział mój mąż wyraźnie zaciekawiony. No to zrobiłam. Skorzystałam z pomysłu nomada79, trochę go zmodyfikowałam. Zakąska wyszła przepyszna. Świetnie smakuje na gorąco, chrupiąca, prosto z piekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej i plenerowej. Koniecznie spróbujcie
W mojej kuchnioczy i szalem zakrywającym większość twarzy, spróbowałam przekonać Ptysię do wyjścia na dwór. Spojrzała na mnie jak na wariatkę, rozłożyła się zupełnie płasko na plecach i chrapnęła. Nie dałam jednak za wygraną - założyłam jej szelki (czerwone zupełnym przypadkiem) i na siłę wyciągnęłam z łóżka. Nie była zadowolona... Ja zresztą też nie, ale z opinią żadnej z nas dzisiejszy dzień się(...)przed Kubą Rozpruwaczem... Mógłby się bowiem łatwo pomylić i nie zauważyć nawet, że dawno opuścił już Londyn. Wróciłyśmy więc szybko do domu, Ptysia do łóżka, ja do kubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana. W lodówce p adnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło nieźle. Smacznie. Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę. Składniki: Na ciasto klasycznie szklanka mąki szklanka wody pół kostki masła łyżeczka soli 4 całe jaja sezam biały(...)rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. Dekoruj żywicznym rozmarynem Podawaj jeszcze gorące Nadzienie: pieczarki czosnek drobniutko pokrojony rozmaryn cebula sól i pieprz łyżeczka masła solonego Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę z czosnkiem zaszklij na łyżeczce masła
AZgotuj!Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki(...)śmietany 18% Sposób przygotowania Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy
Wanilia i KardamonSezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach. Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mąki 3 łyżki oleju cukier (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko około 1 szklanki mleka 0,5 szklanki wody(...)odrobiną cukru Wykonanie: Składniki ciasta naleśnikowego należy zmiksować. Ilość mleka musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję, tzn powinny się łatwo rozprowadzać na patelni. Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Do środka naleśników daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi truskawkami. Smacznego
Smak mojego domuwięc zrobić, żeby zyskać jak najwięcej z jedzonych przez nas pestek i nasion, orzechów czy migdałów? Należy je namoczyć, najlepiej ok. 8-12 godzin, w zależności od stopnia twardości danego produktu. Migdały na pewno będziemy moczyć nieco dłużej aniżeli pestki słonecznika (i mówię tu o migdałach całych, a nie płatkach). Po tym procesie, zawarte składniki odżywcze i mineralne stają się(...)obranych z łupinek i skórek 1,5-1,75 litra ciepłej, przegotowanej wody ewentualnie słodzidło do smaku (pominęłam) Fistaszki, uprzednio odpowiednio przygotowani do użycia, zalewam ciepłą, można i nawet gorącą (ale nie wrzącą) wodą i zostawiam na 8-12h, najlepiej na całą noc, aby się namoczyły. Następnie blenderem dużej mocy lub w robocie kuchennym miksuję wszystko tak, aby całkowicie
W kuchni Karmel-itkiLeczo z cukinią , bardzo lubiana w moim domu potrawa . Dlatego też często przyrządzana , zwłaszcza teraz kiedy mamy sezon na cukinię , paprykę i pomidory . Danie jednogarnkowe a więc mało pracochłonne a jednocześnie smaczne , tanie i zdrowe. składniki na 4 porcje 75 dag kiełbasy 2 cukinie 6 dużych pomidorów 1 zielona papryka 3 czerwone papryki 3 cebule(...)cukinię, wszystko kroimy w kostkę . Pokrojoną kiełbasę i cebulę lekko rumienimy na tłuszczu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka , zalewamy 3 szklankami gorącej wody , posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać
Smakowite DaniaSuper dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano(...)łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno
vegetanieTeż macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet(...)średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce
Kuchnia moimi oczamiChlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. Chlebki pita Drukuj przepis Składniki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy zaczyn 1 szkl wody (ciepłej) 15g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki listonic_name = "Chlebki pita (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkruszyć w nią drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło. Krok 2 Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać
CoolinarniePLproszku i dokładnie wymieszać. Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody. Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek. Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno(...)składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku. Kolory papryk można dowolnie zmieniać. Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją. Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą
Gospodyni Miejskaktoś go raz spróbuje to będzie go robił częściej w swoim domu Dzięki firmie IGLOTEX za wspaniały produkt frytki mrożone, które miałam przyjemność przetestować. Proszę zobaczyć jakie pyszne wyczarowałam danie z frytkami. Kebab na frytkach SKŁADNIKI: 2 szt duże pomidory świeże 0,5 główki kapusta pekińska 400 g piersi drobiowe przyprawa kebab- gyros tłuszcz do smażenia mięsa(...)Wrzucić mięso na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, dodać przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz. Smażyć na złoty kolor. Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki pierś z kurczaka, polać majonezem , posypać kapustą pekińską, ułożyć talarki pomidorów, polać keczupem. Podawać od razu gorące (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi