Tradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy(...)zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową) - 3/4 łyżeczki soli - 3/4 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 225 mililitrów wody Przygotowanie: Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych
Życie zamknięte w smakucukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć(...)kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą mąki w szklance wody zrobić sos do sosu dodać słoik pomidorów 1 łyżkę papryki
W królestwie smaków BeatyPikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach(...)maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem
R'n'G Kitchenżaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą(...)piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego! The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana(...)oleju. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi obrać, umyć. Ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Do innego, wysokiego naczynia wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący - dodać piersi z kurczaka. Mięso przesmażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko się zredukuje
UgotowaćNaan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej(...)ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać przez 10- 12 minut gładkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedzenie, przygotowane na długi dzień- chyba tylko ja jeżdżę samochodem z oknem uwalonym kruszonką (od zewnątrz...). Kiedy w końcu dotarłam do biura numer jeden byłam prawie spóźniona. W recepcji dali mi zepsutą kartę, ale o tym przekonałam się, kiedy drzwi windy się zamknęły i pozostali pasażerowie wcisnęli swoje piętra. Oznaczało to wycieczkę na piąte piętro, powrót na dół i znów(...)papierami na kartonach. A ja spokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom
les mirabellesgalaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste(...)blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!! Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę(...)zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy, podsmażyć. Pokroić w paseczki paprykę, przesmażyć z cebulą. Dodać półplasterki cukinii. Całość zagotować razem z pokrojonymi pomidorami. Spróbować, ewentualnie doprawić. Leczo podawać gorące z pieczywem
Magiczne Życie MartyJedyny problem jaki się rodzi to słodzenie Wszyscy jemy słodzone budynie, za to do owsianki dodać parę łyżek cukru to już skandal:P. Osobiście bez odpowiedniego dosłodzenia owsianki nie dał bym chyba rady. Składniki pół szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek szczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym(...)małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem rozduszamy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki a na górę polewamy malinami.Smacznego Rada. Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może dodać cukier, osobiście bez dwóch łyżek cukru ja bym jej nie tykał
zjem to blog kulinarnyBest Menus”. Uwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można(...)łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 200 ml jogurtu naturalnego mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny świeża kolendra do podania Przygotowanie: Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały
karmelowylekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko orzechowy szpinak podsmażany krótko na oleju sezamowym. Całości dopełniają prażone ziarna sezamu. Lekkie, sycące i uzależniające danie. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi na chwilę zabierze Was na Daleki Wschód. Składniki: ok. 800 g fileta z łososia podzielonego na 4 porcje 60 ml sosu teriyaki (możecie(...)około 15 minut co kilka minut smarując go dodatkową warstwą sosu teriyaki. Łososia nie należy przesuszyć, lepiej, żeby był lekko niedopieczony i różowy w środku. W międzyczasie na suchą, gorącą patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć przez 1-2 minuty mieszając – przełożyć do miseczki. Do rondelka wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, podgrzewać do rozpuszczenia. Przygotowany wcześniej ryż
Pociąg Do KuchniDawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są
Smaki EwyJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czasami trzeba sobie dogodzić. Te pyszne bułeczki charakterystyczna dla północnej Europy (w samym Hamburgu mamy coś podobnego – Franzbroetchen) wprost rozpływają się w ustach(...)mnie Alpro) 120 g cukru + cukier do zaczynu 125 g stopionego, przestudzonego masła białko + odrobina nadzienie (wszystkie składniki dokładnie mieszamy): 125 g masła (miękkiego) 80 g cukru (można dać więcej) 3 czubate łyżki cynamonu Przygotowanie ciasta zaczynamy od nastawienia zaczynu – drożdże mieszamy z łyżka cukru, dwiema łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce
Szybko Tanio Smacznieroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki(...)plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki
Kolorowa kuchnia Elki