roku zostałam obdarowana owocami z babcinego ogródka- tym razem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można(...)cukru i stawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa Polanapyszny makaron na obiad z piersią kurczaka i cukinią, polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około(...)papryką ostrą lub pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka). Do miski daję mąkę
Uwaga Babcia Gotujemrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą(...)stopni i pieczemy 20 minut (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem stan upieczenia biszkoptu i w razie potrzeby wydłużyć o kilka minut czas pieczenia). Żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy dopóki całkowicie się nie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jogurt wlewamy do dużej miski i dodajemy do niego cukier puder. Mieszamy. Kilka łyżek masy jogurtowej dolewamy
MyCookBook.plszafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe(...)gniazda nasienne. Można jabłka obrać ze skórki, ale można również skórkę pozostawić. Cząstki jabłek układać w słoikach wraz kilkoma goździkami (opcjonalnie). Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i wymieszać. Gorącym zalewać owoce w słoiku w taki sposób, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 20-30 minut w zależności od wielkości jabłek. Ile cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaRisotto z pieczarkami... Risotto to jedno z nie skomplikowanych dań jednogarnkowych. Delikatny smak ryżu z pieczarkami i parmezanem, podkreślony białym wytrawnym winem. Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego(...)łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Pelusiowa KuchniaPierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag żółtego sera ( dowolny) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek sól,pieprz do smaku olej do smażenia WYKONANIE Pierś płuczemy(...)kostka. Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąki i doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki. Gorące podajemy z surówką, ziemniakami lub innym dodatkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka
SMYKWKUCHNIwyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz(...)smażymy na złoty kolor. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach (ja miałam ser w plasterkach więc po prostu pokroiłam go w drobne paseczki). Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Do jeszcze gorących dodajemy podsmażoną cebulkę, ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodałam trochę słodkiej papryki. Całość tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż wszystko się
My simple kitchenofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego 3, 5 lub 10 lat. Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka(...)ALKOHOLE I WINA ŚWIATA. Impreza trwała kilka godzin. Przy tak bogatej ofercie chyba nikt nie miał prawa się nudzić i każdy znalazł coś dla siebie. Było smacznie choć trochę gorąco. Duży plus za przejrzysty katalog oraz za sprawną obsługę szatni i recepcji. Do zobaczenia za rok. Teraz czas na szybkie decyzje, zostało jeszcze kilka dni na zakupy z ogromnymi
królestwo garówwielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka(...)białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut(...)mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną
Bea(u)ty kitchenobracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe do wody gorącej, ale niegotującej. Białej kiełbasy nie gotujemy ,tylko zaparzamy! SMACZNEGO:) - Components 1kg di maiale, 2,4 kg di pancetta, 1,6 kg di spalla di maiale, 100g di sale, maggiorana secca(...)acqua tiepida. Versare acqua calda e ripide circa 1-2 ore. Ripetere questa operazione. Lavare e asciugare la carne prima di rettifica mandrino pagaia e macinare in un robot da cucina in un setaccio con la più grande rete (8mm), pancetta su rete a medio (4 mm). Aglio sbucciato tritare finemente. Aggiungere le spezie e mescolare il tutto. E aggiungere
w mojej kuchniczwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI(...)spirytusu sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka
W kuchennej krainiesmakują jak zmrożona irish coffee. I jak tylko wróciliśmy do domu, ciągle wiercił mi dziurę w brzuchu, żeby zrobiła je znowu. Jedyną zmianą jest cukier - w Polsce dałam tylko biały, ale połowę skarmelizowałam w garnku, a dopiero potem wlałam mleko. Tutaj połowę cukru białego zastąpiłam ciemnym muscovado - efekt jest chyba jeszcze lepszy. Jeśli szukacie lodów, które zasmakują panom(...)śmietany kremówki (38%) 2 łyżki whisky Mleko zagotować z cukrem muscovado; gotować, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, ostudzić. Masę jajeczną przelać przez sitko, wymieszać z kawą, kremówką i whisky
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszparagi, za to Rzymianie ok. 200 roku przed nasza erą podają dość szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii , raczej nie widuje
Chilli Czosnek i Oliwa