danie bardzo działkowe, które na upartego można by przygotować wyłącznie z dostępnych na miejscu składników. Tegoroczny Europejski Festiwalu Smaku ma właśnie ten cel: zachęcanie do przygotowywania dań z produktów, które mamy dostępne na działce, parapecie czy w parku. Składniki 8 kwiatów cukinii ślimaki w puszce – po 3 sztuki na każdy kwiat 3 listki mięty posiekane(...)pyszny. Mieszamy tuszki z miętą. Delikatnie napełniamy wnętrze kwiatu ślimakami. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, ale nie za długo. Podajemy na gorąco. Artykuł Kwiaty cukinii ze ślimakami pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanekilka żeberek z dzika cebula mąka liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego sól, pieprz, zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia- u mnie smalec Przygotowanie : Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody(...)gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią
Proste PotrawyBardzo proste do przygotowania danie na lunch albo obiad - sałatka z kurczaka w curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest(...)stołach, na szczęście trend ten się zmienia i coraz więcej osób stosuje go jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Ogromną zaletą kuskus jest prostota jego przygotowania - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut - będzie gotowy do spożycia. Co istotne kuskus zawiera w sobie dużo błonnika i nie podrażnia naszego układu pokarmowego więc może być spożywane praktycznie przez każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na 3 porcje: 250 g twarogu półtłustego 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek żelatyny rozpuszczonych w 150 ml gorącej wody słodzik - 2 łyżki erytrytolu lub inny 150 g mrożonych truskawek Jogurt z twarogiem dokładnie zblendować (z naciskiem na dokładnie - ja zrobiłam to mikserem i miałam małe grudki.. co mi akurat i tak nie przeszkadzało). Połączyć z ostudzoną żelatyną(...)białka 4,61 g tłuszczów 8,79 g węglowodanów ogółem 0,81 g błonnika Nie jestem w stanie bliżej określić IG i ŁG ze względu na brak odpowiednich danych, jednak z powodu małego udziału węglowodanów w porcji z pewnością jest on niski. *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
Vroblewska-fitlifeliści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście(...)solą, pieprzem, czosnkiem Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez
Stare Garyforemka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki(...)wymieszany z cynamonem do posypania Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe posypać cukrem pudre
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne z dań, którymi raczyłam się zanim wkroczyłam na drogę zdrowia i diety. Myślę, że za jakiś czas - gdy już będę mogła bez obawy o zarzucenie planu, zrobić sobie małe odstępstwo od dietetycznej normy - wykorzystam znowu ten przepis. Sama nie wiem, dlaczego, ale zawsze lubiłam połączenia mięsa i słodyczy. Mięso i czekolada, mięso i owoce, mięso i cynamon - jest(...)JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONEM Składniki: - 700 gramów wątróbki z indyka - 70 gramów żurawiny suszonej - 1 duża cebula - 2 jabłka - mleko - mąka - olej - cynamon - pieprz - sól Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzyki, by się zaparzyła. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy lekko jabłka. Następnie dorzucamy
Życie zamknięte w smakuDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc(...)pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia rozcięciem do góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego do 175 st. piekarnika pieczemy 45 min z termoobiegiem. Jak już się upieką, gorące razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Jak ostygną, odkładamy na półeczkę. Gotowe
moj przepis nadość skonsternowany. Szukałem sposobu na pozbycie się dania z mojego talerza, jednak z braku sensownych pomysłów trzeba było skapitulować. Już po pierwszej łyżce byłem dość zdziwiony, że coś co jeszcze przed sekundą wydawało mi się totalnie bez sensu może tak dobrze smakować. Odtąd czasem na śniadanie raczę domowników takim właśnie daniem. Polecam spróbować, połączenie mleka i kaszy(...)polepszenia smaku warto dodać małą łyżeczkę masła do mleka, gdy wrzucamy do niego kaszę. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie łyżeczki miodu, pamiętajcie jednak aby nie dodawać go do gorącego mleka
Mr. Tasteszybki i bardzo smaczny obiadek. Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek i rozmarynem, podane z łososiem pieczonym z odrobiną masła i soli morskiej. Proste, pyszne i lubiane przez wszystkich danie. co potrzebujemy? - łososia 2 filety - 6-7 ziemniaków młodych - świeży rozmaryn - sól morska - oliwa z oliwek - masło Jak zrobić? - ziemniaki obierz, ponacinaj jak na fotografii - ułóż na formie(...)piecz jeszcze z ziemniaczkami 12- 13 minut (jeśli dość spore porcje łososia, jeśli są małe skróć ten czas do 7-8 minut) - oprósz wszytko solą morską i podawaj gorące Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIKofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii. Składniki 5 ziemniaków mały kalafior 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz(...)Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą
R'n'G Kitcheninna i każdy ma swoje przyzwyczajenia. Składniki: 2 główki młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 20 dag cienkiej kiełbasy Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów 1 – 2 łyżki do zagęszczenia Sposób wykonania. Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę(...)jest kapustka. Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody przed końcem gotowania w celu zagęszczenia kapustki. Podawać na gorąco. Smacznego :-) A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego pobytu
Na słodko lub wytrawnieszklanki oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny(...)białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru
Na słodko lub wytrawnieZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie(...)przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce. Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część
Malinowe PocałunkiCheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Jeżeli zależy(...)dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Cheeseburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula
Słodka StronaJakim więc cudem obcy ludzie znaleźli się w tym samych hotelu tysiąc kilometrów od domu? Pozostaje to dla mnie zagadką, a może zrządzeniem losu. Sympatyczni są, po powrocie do Danii rozmawialiśmy kilka razy, może kiedyś spotkamy się znowu. Planują bowiem kolejną wycieczkę do Polski, tym razem w góry - tak im się spodobało. Cóż, niezbadane są wyroki losu. A teraz czas(...)1/2013; zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny. Sernik cytrynowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić(...)ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić. Rada
Sama słodycz i szczypta chilisię jest głodnym to chce się szybkie danie :) takim szybkim daniem jest właśnie leczo. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co się ma w lodówce :) Ja wykorzystałam te oto składniki . Przyprawiłam aromatycznymi przyprawami firmy Skworcu .Polecam ! Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 4 pomidory bez skórki 2 cebule 1 średnia cukinia 1/2 kg kiełbasy(...)oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyc do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte
Słodkości i nie tylkopodpatrzyłam tutaj ..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe(...)pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenieWitajcie :) Ostatnio mam przyjemność wypróbowania wspaniałych produktów z Młynów Stoisław Jednym z produktów które otrzymała są płatki owsiane, ciasteczka już znacie ale może nie robiliście
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: (4 osoby) 4 całe filety z dowolnej ryby dwa jajka mąka sól cytrynka i limonka oliwa Sposób: Filety oczyszczamy i osuszymy papierowym ręcznikiem, Solimy i
Viola cooks with passionNaprawdę dobre produkty możemy poznać po tym, że ich nazwy stają się synonimem całej grupy produktów. Przykłady można mnożyć – na sportowe obuwie mówimy adidasy, na samochody
Proste-przepisy.plPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia ŁukaszaNa wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został
Kulinarne życiePierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja
Tagebuch po polskuM yśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw
Food SquareTen quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu
Food SquareSkładniki: papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej
W Mojej Kuchni Lubię