dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:227/571)

Grillowane roladki z bakłażana 150

Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony(...)cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie go opłukujemy i osuszamy. Każdy plaster smarujemy oliwą, kładziemy na folii aluminiowe i na tej folii grillujemy na średnio gorącym grillu po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy i czekamy aż ostygnie. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej łyżkę oliwy i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki

Marder&Marder Manufacture
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 130

budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor i smakuje obłędnie - czy można chcieć od dżemu czegoś więcej...? Dżem rabarbarowo-pomarańczowy z wanilią Składniki: (na 6 słoiczków(...)Włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy, wyskrobane nasionka z wanilii, a także całą laskę. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Zdradzę Wam w sekrecie, że ten dżem, razem z kilkoma innymi zresztą, przygotowałam w zeszłe wakacje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagi i quinoa z patelni 147

warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskanałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elemetem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej. Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych zielonych szaparagów(...)zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka kawowa z bananowym musem 127

łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut 2. Zaparzyć kawę 3. Do bardzo gorącej kawy dodać cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać. 4. Przelać galaretkę do kieliszków/pucharków/szklanek 5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje, Od 1 do 2 nawet 3 godzin. W zależności(...)cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 218

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 197

głównie od naszych upodobań. Praktycznie w całym przepisie składniki można zastępować innymi akurat dostępnymi. Ilość pomidorów, cebul, pieczarek, czosnku itp. też zależy od upodobań, ważne żeby nie przesadzić ;-) Ja dałam dużo pomidorów, bo tyleż mi w ogródku dojrzało i nie chciałam żeby się zmarnowały. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe(...)listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę

Passions hobbies life
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 186

Rolada wolowa to tradycyjne niedzielne danie w Niemczech i Austii oraz slaski klasyk.Dlatego nie moze jej zabraknac na swiatecznym stole.Towarzyszy nieodlacznie wszystkim waznym uroczystosciom i wydarzeniom rodzinnym na calym Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku(...)ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Birmańskie tofu z ciecierzycy – na dwa sposoby 196

Bangladeszu, Tajwanu, Laosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek(...)wody stale mieszając, jak budyń, i gotujemy 4-5 minut aż masa będzie bardzo gęsta. Przelewamy do formy wyłożonej bawełnianą ściereczką i postępujemy jak powyżej.   Taki sposób przygotowania da Wam lekko bardziej gorzkawe tofu niż pierwszy. To tofu powinno też być bardziej zwarte i zbite. - I jedno i drugie tofu nadaje się do panierowania, głębokiego smażenia, jedzenia na surowo

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 216

Nie zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale

Karo in the Kitchen
Marmolada z czerwonej papryki 229

Do sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna

Karo in the Kitchen
Bulionetka warzywna domowa 398

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do

Kolorowy Przepisownik
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 146

czuć było smak pomidorów. Chleb był tak kuszący, że niestety nie dotrwaliśmy do etapu, kiedy ostygł, dlatego nie widać na zdjęciach ładnej jego faktury, bo kroiliśmy go jeszcze na gorąco i pochłanialiśmy z masłem. Pychotka. Swoją charakterystyczną fakturę, chleb zawdzięcza wyrastaniu w koszyku. Niestety, z tego wszystkiego zapomniałam naciąć bochenka i chlebek z jednej strony delikatnie pękł, co jednak(...)/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce

Mieszam w Garnku
Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym 287

stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam do zrobienia(...)łyżka przyprawy do kurczaka (jakiej chcecie) 1 opakowanie mix-u sałat 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól pieprz Placki tortilli (ok. 7-8 sztuk): ok. 1/2-3/4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy 1 płaska łyżeczka soli Dip: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku

MyCookBook.pl
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 162

Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze to jakieś(...)rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz : 2 garści suszonych grzybów leśnych , najlepiej podgrzybków

Ogrodnik w podróży
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym 210

popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju roślinnego 1 puszka tuńczyka w kawałkach(...)pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. W tym czasie nacinamy pomidory, zanurzamy je na chwilę najpierw w gorącej, a później w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skórki. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. 4. Na patelni na oleju smażymy cebulkę

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania