Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze
Moje Małe Czarowaniekuskus z suszonymi pomidorami Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu
Miód i pieprzZamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki
Smakowy RajTrochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu
Bon Appetit MałgorzatyJak są kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać ! Składniki: 7 plastrów polędwicy wieprzowej 250 g kurek leśnych pól szklanki smietany 30 3 szklanki bulionu
Z Majeczką w kuchniJajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają
Smaczne ZdroweWypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina, od razu pomyślałam o wykorzystaniu takiego serka do tego dania. Jego kremowa konsystencja sprawia, że farsz ma idealną konsystencję i łatwo się go nakłada. Ja wybrałam smak czosnkowo-ziołowy, który pięknie podkreślił smak składników mojego farszu. Dzięki różnym(...)tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił się ze wszstkich stron biały. Przekladamy na talerz. Bakłażana i suszone pomidory kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażana (uwaga
Zawsze głodna!parmezanu, no i polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części. 20 g masła roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią pokrojone szparagi(...)pieprzem czarnym, pieprzem pomarańczowym. Zamieszać. Dodać szparagi wraz z roztopionym w nich masłem, garść startego sera żółtego, dodatkowo resztę masła. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i dać risotto „odpocząć” przez ok. 2 minuty. Nakładać na talerze, posypać pozostałym serem żółtym i liśćmi świeżego tymianku. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Smacznego! I nie zapomnijcie wypić
gutfutsłodko? Potwierdzam, że na słodko, ale delikatnie. Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła(...)cebula będzie miękka dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz do smaku. • Jeszcze z 5 minut poddusić, aby konfitura nie była wodnista. • Można użyć od razu lub włożyć gorącą do czystych słoiczków, odwrócić do góry dnem i pod kocyk
To co kochamwszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin). Przygotowanie ciasta właściwego W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić(...)wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 – 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego Chleb żytni z cebulą
Codziennik Kuchennymące, makaron nabiera unikatowego smaku i tego charakterystycznego bursztynowego koloru. Ja wybrałam markę MALMA i spaghetti N 41, produkowane w 100% z mąki amber durum. Sprawdźcie jak przygotować to danie, a będziecie do niego często wracać ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu Malma, spaghetti N41 - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła niesolonego - 1/3 pęczka natki pietruszki - 5-7 ząbków(...)żadnym pozorem zbrązowieć ani się przypalać, powinien nadal być pięknie kremowy ale pięknie mięciutki i usmażony. Robimy to małym ogniu i bardzo powoli. Natkę siekamy. Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z oliwą i czosnkiem, dodajemy natkę pietruszki doprawiamy solą. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Gotowe
SMYKWKUCHNIpochodzi z bloga kwestia smaku . Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona 1/3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam malutko, bo z nami jada mój(...)międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek. Na patelni roztapiam masło, wykładam filety i smażę je z obu stron po około 3 minuty. Wlewam gorący bulion, przykrywam i gotuję po 3 minuty z każdej strony. Następnie pokrywkę zdejmujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i musimy całość zagotować. Gotujemy bez przykrycia około 7 minut. W tym czasie mięso
kruche babeczkiNiesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe(...)łyżki słodkiej śmietany natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso
R'n'G Kitchenlaurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą miękkie. Filety osuszam (używałam mrożonych), przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję w mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia. Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek(...)naczyniu (użyłam żaroodpornego, bo ładnie prezentują się warstwy) układałam filety z ryby, następnie ugotowane warzywa - i tak samo kolejną warstwę. Naczynie odstawiłam do lodówki na kilka godzin, by danie "przegryzło się". Najlepsze jest od następnego dnia. Ręcznik kuchenny w różową kratkę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro . Część oferty
Gotowanie i blogowanieJarmuż, bardzo zdrowe warzywo, należące do warzyw zielonych, a więc szalenie wartościowe, dlatego dodanie go do placuszków bardzo uatrakcyjnia to danie Składniki: 100 g świeżego jarmużu 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej 400 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku olej do smażenia 1 mały słoiczek(...)jogurtem, dodajemy mąkę, przyprawy, wyrabiamy ciasto trzepaczką na koniec dodajemy pokrojony jarmuż. Na rozgrzanym oleju smażymy jarmużowe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z wydrylowanymi wiśniami lub dowolną konfiturą. Smacznego
kgwjanczewo