się zobaczyć Fabrykę Czekolady E.Wedel od środka. Było bardzo słodko :) Na "dzień dobry" - chociaż właściwie był już wieczór - mogliśmy coś zjeść i porozmawiać ze znajomymi przy kubku gorącej czekolady. Ja na chwilę zatrzymam się przy przekąskach, bo uwielbiam tak podane jedzenie: małe kanapeczki, roladki czy kawałki tarty, były naprawdę pyszne i stały się dobrym wstępem do czekoladowego szaleństwa, które nastąpiło(...)otwarto przed nami te "zakazane" wrota. Kto by pomyślał, że czekolada potrzebuje tylu technologii? Głośne maszyny, przelewanie się czekolady, formowanie, pakowanie... Momentami było w powietrzu tak słodko, że nie dało się oddychać! I chociaż było to ciekawe doświadczenie, to z przyjemnością wróciłam na salę, w której miały odbyć się właściwe warsztaty. Już na początku dołączyli do nas państwo Profusowie
Pasja SmakuNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie. składniki Placki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można bez) 50 g mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki(...)bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się
Stare GaryHamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy(...)dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Hamburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania
Słodka StronaSKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 mała cebula natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml śmietany sojowej 4 łyżki wódki 500 g makaronu wstążki
zielonacukinkaJesień w Danii rozgościła się na dobre. Jeszcze nie ma ósmej, a za oknem ciemno i zimno. Wiatr świszczy za niedomkniętym oknem, a deszcz tłucze o szyby z całą jesienną stanowczością. Ulubiona lampa oświetla pokój delikatnym, mlecznym światłem, na stoliku w kącie pali się świeczka, podgrzewając olejek o zapachu jabłka z cynamonem. Siedzę na kanapie w powyciąganym, ciepłym swetrze(...)chwili z laptopem na kolanach, ale już za chwilę jego miejsce zajmie książka, która wciągnęła mnie praktycznie od pierwszego rozdziału, więc już niedługo Wam o niej opowiem. Poza gorącą herbatą w taki wieczór jako pocieszacz świetnie sprawdzi się coś słodkiego. W zasadzie nie potrzebuję pocieszania, bo mimo wszystko nie jest mi smutno - mimo paskudnej pogody mam swój ciepły kącik
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz, a to danie to po prostu urozmaicenie menu jaglanego. Polecam również pyszne chlebki z kaszy jaglanej, pasztety ale nie tylko . Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem(...)pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju
Smaczne ZdroweRobi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kalafiora 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 łyżki sklarowanego masła 1 mała cebula 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku sól czarny pieprz 3/4 szklanki bułki tartej(...)ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichceniePierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić
Apetyczna babeczkaPrzyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo
Kuchnia ŁukaszaWigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję(...)jest postna, to polecam parzyć mak w mleku, gdyż wtedy mak jest smaczniejszy. Ostatnio do kutii wykorzystuję dostępny w sklepach gotowy mielony mak i tylko go namaczam w gorącej wodzie. Dodatki w postaci bakalii, to sprawa indywidualna i ich dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu, gdy w domu było jeszcze małe dziecko, dodawałam do salaterki z kutią tylko
Kuchcik gotujenapuszenia, na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam ostrym nożem (kiedyś nacinałam przed odstawieniem do napuszenia, teraz nacinam po wyrastaniu) i wrzucam na wrzącą wodę z sodą i solą (cukier dałam tylko raz, nie widzę różnicy w bułkach, więc już go nie dodaję...) i gotuję po 1 minucie z każdej strony. Ja obgotowuję bułki na dwie tury(...)Piekę w piekarniku nagrzanym do 220*C na programie góra-dół, bez termoobiegu, ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Odstawiam do przestudzenia, choć jest to trudne... Moje Dziecię porywa jeszcze gorącą i wsuwa aż hej... :-) Smacznego
Smaczne ZdrowePodana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej(...)szczypiorku sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180°C . Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku. Ponownie wsypać ją do garnka i gorącą wymieszać z masłem i pietruszką. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niego kaszę wyrównując powierzchnię łyżką. Całość polać bulionem. W kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem
Posadzone i zjedzonejeżyny. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać(...)gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :) Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną. Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy
https:KKuchniaMniam