dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:324/571)

”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 204

Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto lat! Pieniądze szczęścia nie dają? Być może! Lecz kufereczek stóweczek daj Boże! Wakacji w Złotym Brzegu, Podróży morskiej też, Wszystkiego najlepszego, Wszystkiego, czego chcesz!" Pamiętacie tę dawną piosenkę śpiewaną przez Danutę Rinn i Bogdana Czyżewskiego? Starsi pamiętają na pewno, młodszych odsyłam(...)różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka

W mojej kuchni
Konserwa prasowana 192

łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa -pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki(...)Parzenie: Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 60 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą.Gdy wyjmiemy praskę z gorącej  wody to schładzamy ją teraz w zimnej wodzie około 10 min.Potem już tylko praska do lodówki na 8 - 10 godz i życzę SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placuszki z kalarepą 166

jeszcze ze starego bloga, zresztą tam jest na prawdę kopalnia przepisów. Tylko jak to bywa jest ich sporo ale dochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się(...)składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię (najlepiej z odrobiną tłuszczu). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące – np u nas w towarzystwie sosu pomidorowego z dodatkiem chilli oraz kukurydzy i zielonego groszku

Szybko Tanio Smacznie
Ciecierzyca z chorizo 184

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi(...)wrzucić na patelnię, delikatnie wymieszać, aby pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i lekko podgrzała. Doprawić do smaku sola i pieprzem, wędzoną papryka i dodać posiekana natkę pietruszki. Podawać gorące. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekane gyros z sałatką. 457

Witam serdecznie.Urlop dobiegł końca trzeba pogodzić się z szarą rzeczywistością, ale na szczęście mam Was. Obiecałam po powrocie przygotować danie, które miałam okazję jeść w jednej z restauracji. Danie będzie oczywiście w mojej wersji- kucharze nie dzielą się przepisami. Mam jednak nadzieję, że efekt będzie oczekiwany. Gyros o którym mówię było przygotowane z frytkami, ja wolę z ryżem. Sałatka(...)jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą, mięso ścinać  warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła,  gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia,  posypać serem,   włożyć do piekarnika na 10-15 min.do

Kuchnia Beaty
Ciasto porzeczkowe 180

dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment konsumpcji nadszedł...... i co się okazuje? Ilość cukru dodana do tej ilości(...)szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D   Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie.  Wypróbujcie na różne sposoby i dajcie znać jak wyszło :) Mnie osobiście smakowało :) Składniki: 10 dag masła 10 dag cukru 2 jajka skórka starta z 1/2 cytryny 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Kurczak w chilli z czerwoną fasolą 462

Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek. Składniki: panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne(...)równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając.  Na patelnię

W kuchni wieczorem
Babeczki z poziomkami 224

poziomkowe babeczki - z poziomkami w środku, kremem poziomkowym, poziomkową dekoracją, i musem poziomkowym do podania. Wyszły świetnie, więc dla tych z Was którzy mają pod ręką kilka poziomkowych krzaczków - gorąco polecam :) Składniki na proste babeczki waniliowe + garść poziomek Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 0,5 szklanki poziomek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromat(...)mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też zostawić je w całości i wymiksować wszystkie składniki mikserem, wtedy w kremie zostaną małe kawałki owoców - wygląda ładnie, ale nie zawsze da się go wycisnąć przez szprycę. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na przestudzone babeczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pasztet z kalafiora 278

Dziś moje ostatnie odkrycie - pasztet z kalafiora. Zmiana trybu życia, konieczność codziennego wczesnego wstawania do pracy spowodowała, że z rana jem w pośpiechu, pakuję do pracy

psgotujemy
Przepis na szybki obiad - kurczak z cukinią z patelni. 188

Kurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba też(...)dodać poszatkowaną na plastry umytą cukinię (skórkę zostawiamy), i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty, aby cukinia zmiękła. Na koniec dosypać słonecznik, oraz uzupełnić sól i pieprz wg uznania. Podawać gorące :-) Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj też na Facebook lub Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gyros warstwowy 194

Zachciało mi się sałatki..dawno nie robiłam takiej warstwowej , a chęć na nią miałam od jakiegoś czasu tak, więc. Zjedzona w ekspresowym tempie-innego zdjęcia brak.Sa

Moje domowe kucharzenie
Lasagna 196

Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku(...)rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z jagodami jak u babci! 391

ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie lata bez tego dania. To od zawsze dla mnie znak, że lato zawitało już w pełni do Polski, a w lasach na kolanach można z krzaków zrywać jagody. Pamiętam, że jak chodziłam(...)pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 205

już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki(...)najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczki wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę masła. Gdy patelnia będzie już bardzo gorąca, to układamy na niej polędwiczki i ładnie przyrumieniamy z każdej strony, tylko na tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty

Cooking Monster
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 158

częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle  w lodówce  je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens(...)czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną

Moniki Smakołyki