dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:329/571)

szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 129

Składniki: łopatka cielęca 1,2 kg/z kością, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy

W Mojej Kuchni Lubię
dżem truskawkowy z gorzką czekoladą 134

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystuj

Miód i pieprz
Okoń w płatach migdałowych z frytkami 123

Okoń w płatach migdałowych z frytkami  Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki

Kuchnia co dnia
Mule z szafranem w białym winie 190

Składniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2

My Culinary Art
Zupa- krem z cukinii + film 126

Uwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana

Smakowite Dania
Makaron z włoską nutą 153

składniki * 100 g salami * 1/2 małego słoika papryki marynowanej * 1/2 opakowania makaronu świderki * 50 g startego sera parmezan * 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka * 1/2 pęczka

Mix smaku
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 138

składniki * 500 g surowej szynki wieprzowej * 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków

Mix smaku
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 184

    Juhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie błogość

Gotowanie to kochanie
kotlety jajeczno-pieczarkowe... 141

Składniki: 30 dag pieczarki,, 1 sztuka cebula, 1 sztuka jajko surowe, 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
schabowy z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną... 184

Składniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka

W Mojej Kuchni Lubię
Bitki z szynki w sosie cebulowym 168

smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników, bo tylko(...)oprószyć solą i pieprzem ziołowym (2 łyżki), obtaczać w mące i z obu stron chwilę obsmażyć, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać gorącą wodą do jego pokrycia, dodać ziele angielskie i listek laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wcześniej lekko obsmażone

Kuchcik gotuje
Chilli con pollo 87

Danie idealne. Na imprezy (na przykład na sylwestra) czy też na Nowy Rok. My przygotowujemy 31 grudnia przeważnie wielki gar takiego chilli (możecie dodać również inne mięso) i wszyscy są bardzo szczęśliwi. Najfajniej smakuje po północy ; ) Proste, sycące i nie trzeba długo stać w kuchni. Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy: – 750g mięsa (kurczak/indyk) – 2 ząbki czosnku(...)Fixy. Całość wymieszać. Pokrojoną paprykę dodać do reszty i gotować na małym ogniu. Po chwili dodać kukurydzę. Na końcu doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ostrą papryką i chilli. Podawać gorące z chlebem lub makaronem

Szybko Tanio Smacznie
Dżem z pomidorów 142

Pierwszy raz robiłam dżem z pomidorów. Bardziej z ciekawości niż wiary, że wyjdzie z tego coś smacznego. Dałam zdecydowanie mniej cukru niż przewidywał przepis, ale moim zdaniem to ilość wystarczająca. Trzeba po prostu w trakcie gotowania próbować, i jeżeli dżem wyda się Wam jednak za mało słodki - dodać więcej cukru. To porcja na 2 - 3 malutkie, ale z bardzo smaczną(...)długo, aż masa dobrze odparuje (zostanie ok 1/3) i zrobi się lekko szklista. W zależności od rodzaju użytych pomidorów może to zająć od 2 do 3-4 godzin. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzowć 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st C (wstawiam słoiki do zimnego piekarnika), następnie wyjąć , odwrócić, ostudzić. Smacznego

Stare Gary
Konfitura z zielonych orzechów włoskich 125

Chciałabym dać Wam jakąś złotą radę, co zrobić, aby nie pobrudzić zbytnio rąk przy robieniu konfitury orzechowej. Niestety nie pomagają żadne rękawiczki. O zgrozo czarne łapki miałam przez tydzień! Nie pomogło traktowanie rozpuszczalnikiem, szorowanie kwaskiem cytrynowym, moczenie dłoni w wodzie z mydłem przez godzinę. Podobno pomaga benzyna, ale nie próbowałam ze względu na utrzymujący się po niej z kolei zapach(...)miejscach. Zalewamy zimną wodą. Odstawiamy je na tydzień zmieniając wodę dwa razy dziennie. Gotujemy syrop z cukru i wody, pod koniec dodajemy cynamon i goździki. Orzechy odsączamy i zalewamy gorącym syropem. Odstawiamy do następnego dnia. Kolejny krok to zagotowanie konfitury i smażenie jej przez 20 minut. Po tym ponownie ją odstawiamy na 24 godziny. Ostatniego dnia konfiturę smażymy około

Wrzosowa Polana
Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta 291

zielonej pietruszki i sera feta . Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej pietruszki i sera feta jest naprawdę pyszne :) Poniższe kotleciki to pomysł na szybkie danie obiadowe, ponieważ przygotujecie je w niecałe 30 minut.  Składniki na porcję dla 4 osób:  0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 kostki sera feta(...)pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Fan wszelakiego mięsa

Ugotować