Składniki: 1,20 kg mięsa wieprzowego (biodrówka) 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki cebula 20 dag śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej około 6 łyżek chrzanu
Qchnia po prostuswoją opinię na ich temat . Teraz zerknijcie co znalazłam w paczce, a dokładniejsze recenzje pojawiają się wkrótce :) ZBOŻA I NASIONA Produkty z tej kategorii na pewno wzbogacą moje dania obiadowe czy lekkie sałatki. Świetnie sprawdzą się przygotowane wytrwanie, ale także na słodko. Nasiona chia są wiekszości z Was pewnie dobrze znane, myślę, że świetnie nadadzą się(...)tych produktach przeczytacie wkrótce TUTAJ. ZBOŻA BŁYSKAWICZNE Super produkt na szybki i zdrowy posiłek. W środku znajdują się miksy ziaren zbóż z dodatkiem przeróżnych przypraw. Po zalaniu gorącą wodą tworzą ciepły i sycący posiłek. Więcej już wkrótce TUTAJ. BATONY OWOCOWO-OWSIANE Cztery bardzo interesujące smaki zdrowych batoników. Super, że warianty smakowe nie są takie standardowe
Zdrowie na języku :PBardziej od dań z grzybami leśnymi lubię... chodzić po lesie i szukać grzybów. Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki(...)oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu
Czerwień i błękitmnie) :) Nawet krótkie przejażdżki do lasu skutkują przywiezieniem takiej ilości grzybów, że wystarcza na kilka porcji jakiegoś grzybowego dania. Mnie dziś sytuacja przymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera pleśniowego dwie "gałązki" natki pietruszki(...)pokrywką. Gotować do roztopienia sera. Gdy ser się roztopi, dodać na patelnię rozdrobnioną natkę pietruszki. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z grzybami. Wymieszać i podgrzewać ok. minuty. Podawać gorące. ----- Podobne: Rydze z patelni na surówce z fenkułu Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Rydze w śmietanie "Pięć osób, które spotykamy w niebie" to kolejna książka Mitcha Alboma . Przypomina nieco
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4
W Mojej Kuchni Lubięsłodycz. Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet(...)cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe. A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak 1 cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości(...)pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu
Wanilia i Kardamonszklanka oleju (kokosowy, rzepakowy lub z pestek winogron) * - 2 szklanki mąki tortowej (typ 450) * - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę(...)aromatyczne, wilgotne, szybkie i bardzo proste ciasto. Idealny wypiek dla „poczatkujących”… i nie tylko. W zasadzie nie potrzebuje żadnej rekomendacji, wystarczy raz upiec i zagości u Was na stałe. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Jogurtowy piegusek na oleju appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoProsty aczkolwiek bardzo smaczny i aromatyczny kurczak w pomidorach z patelni. Tak przygotowane mięsko można upiec w piekarniku lub na grillu. Również taka wersja
magiczna kuchnia KasiSałatki to jest to co lubię najbardziej. I przygotowywać, i jeść. To danie, które jest kompozycją smaków, barw i aromatów. Większość z nich podawana jest na zimno, ale są też odmiany podawane na ciepło. Cokolwiek do nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze(...)miski z lodowatą wodą (nabiorą jędrności i będą miały ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski, filety z kurczaka (dałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone
mojewypiekiinietylkoSpaghetti to całkiem proste danie, w pełni zadowoli i nasyci każdego mięsożercę.Wystarczy mięso makaron i sos, dobra kompozycja smakowa zachęca do ucztowania. Składniki: karkówka 500 g ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem 300 g czosnek 4 ząbki pomidory z puszki ( cała puszka) keczup woda parmezan 200 g sól i pieprz do smaku makaron 300 g Krok(...)mięsa. Dusimy koło 40 minut. Krok 2 Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przepłukujemy wodą i nakładamy na talerze. Gotowy farsz nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem i podajemy na gorąco
Różowa kuchniagotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje. Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam. Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest w smaku oryginalne, to przygotowanie jest proste, banalne. Składniki: 2 polędwiczki z indyka(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str. Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko mięknie. Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy zalewą z kaparów
Moniki SmakołykiWitam serdecznie Przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem który przygotowujemy na zimno, bez mięsa. Makaron jest bardzo smaczny a przepis jest
Uwaga Babcia GotujeDziś znów zabieram Was do ukochanych Indii, gdzie będziemy zajadać się pysznościami! Nie będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to pączki! Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA. Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano. Są świetnym pomysłem na obiad(...)odcedzamy i miksujemy na puree. Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz sól – mieszamy. Z masy formujemy kulki, robimy dziurkę i smażymy na rumiano na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki
Ostra na Słodkoformie czyli "kremu " staje się daniem eleganckim i stylowym.Wystarczy tylko piękna porcelana , a zupa nabiera elegancji .Jeśli podamy ja w miseczkach glinianych z kawalkami domowego chleba ,będzie daniem swojskim i domowym.Ja swoja zupę podałam w bialej porcelanie ,gdyz pragnęłam ,aby ładnie się prezentowala na stole przy gosciach.Polecam na domowe uroczystości.Zapraszam. 1 puszka kukurydzy 1 kg.ziemniak(...)wszystko będzie już miękkie ,zupę ściągnąć z palnika,dodać kremówkę i posiekana natkę z koperkiem,całość zmiksować blenderem.Gotową zupę rozlać do talerzy.Podawać z bramkami z chleba pełnoziarnistego,gorącą!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiIdealne danie na chłodny poranek: słodkie i sycące. Ponadto kasza świetnie rozgrzewa nasz organizm od środka, dlatego warto rano zjeść posiłek z jej dodatkiem. Przepis jest prosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy(...)nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc (w osobnych miskach). Rano odcedzamy z wody powyższe składniki i z dodatkiem Nutelli, mleka, miodu oraz gałki muszkatołowej miksujemy całość na gładki krem. Porcję gryczanki
Mango PapajaDawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam. Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta
Kulinarne życiedla miłośników gołąbków domowych! Nazywamy je najprostszymi z uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy sobie poradzi, zapewniamy, są doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty(...)układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewotrendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót do korzeni i polskich smaczków. Zatęsknimy za daniami z czasów naszego dzieciństwa i uzbrojeni(...)przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą
Smakowity Blog Kulinarnypodaną z sezamem, frytki i surówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa. Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu(...)Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem. kurczak z sezamem
O kuchni z uczuciemPyszne i oryginalne danie na bazie kurczaka i ryżu, kropką nad i jest ciągnący się ser mozzarella wypływający ze środka, propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad, gwarantuję że zachwyci każdego! Składniki: 60 dag fileta z kurczaka 1 szklanka ugotowanego ryżu z suszonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska(...)masę formować w dłoniach na środek nałożyć po trochu sera mozzarella, zlepić i uformować paluchy, obtaczać każdego w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto. Podawać od razu gorące gdy ser się ciągnie, z dowolnymi dodatkami. Smacznego! http://www.mlekoma.pl
Wanilia i Kardamonktóra trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego(...)dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę. ryba po grecku
O kuchni z uczuciemmarchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany czosnek(...)ostry aby przełamać słodycz marchewki i kremówki). Doprawiony sos wlewam ponownie na patelnię, kładę mięso i delikatnie podgrzewam (im dłużej będzie sos podgrzewany, tym mniejsza moc chrzanu). Podając można danie oprószyć świeżym koperkiem wedle uznania bądź jakąkolwiek inną zieleniną (króliki lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso
Right Behind The KitchenNaleśniki z twarogiem i czereśniami składniki dla czterech osób 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru
Miód i pieprzobiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś(...)albo w zupie. Polecam ten drugi sposób, wtedy zupa ładnie nam się zagęści od mąki. Jeśli jest za rzadka można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w wodzie. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Smacznego
na moim stole...papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną w gorącej w wodzie. Kawałki czekolady układamy potem w mniej więcej równych odstępach (tak żeby potem po przekrojeniu w miarę możliwości na każdym kawałku była kosteczka czekolady) Pieczemy w 160 stopniach przez
JedzeniomaniaSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2
ClauditteMissCookingperliczkę ( tutaj link do wpisu ). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked . To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła(...)minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej aż będzie bardzo gorący i smażymy kurczaka aż się mocno zrumieni i będzie ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych. Na patelnię wrzucamy dymkę
W kuchni wieczoremsoczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz, - 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego - kilka liści laurowych (5szt). - olej do smażenia - 4 ząbki posiekanego(...)jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje JolkiBardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem. Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna. Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta(...)bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu buliony
Walijskie PichcenieSkładniki: por 1 średni, jajko 1 sztuka, ser żółty morski 20 dag, jajka ugotowane na twardo 7 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięprzetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję(...)owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu. insertCookd("180947e8b4d48965d185254b400cf891
Kulinarne przygody GatityDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej
Praktyczna plpodsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki - czekoladę pokroić w drobną kostkę - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały(...)cienko rozwałkujemy ciasto. Warto pamiętać, że należy robić to dość delikatnie, żeby wałkiem nie rozgnieść kawałków czekolady w cieście. Jeżeli pieczemy nasze ciasteczka na raty, ciasto, z którego w danej chwili nie korzystamy, warto przechowywać w lodówce, to pomoże pozostać czekoladzie twardą i zapobiegnie ewentualnemu "rozprasowaniu" przez wałek
Smakołyki BerenikiSmaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia
Mój pomysł naPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć
Oryginalny smakPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia Łukaszalepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż te proste, tanie dania były również smaczne! Powiem jednak, że kiedyś kiełbasa mielonka, czy mortadela była dużo bardziej smaczniejsza. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis(...)potem w jajku, a następnie w bułce tak jak klasyczne kotlety schabowe. Panierujemy kiełbasę dwa rady, wtedy kotlet jest smaczniejszy i bardziej chrupiący. Tak przygotowane „kotlety” smażymy na bardzo gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Smacznego! The post Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze staram się zrobić coś ciekawego na obiad.Przyznam, że nie lubie powtórzonych dań choć wiem, że w codziennym gotowaniu jet to nieuniknione. Kiedy wyciągłam pierś z kurczaka od razu włączyła mi się myśl o zmieleniu go, a że miałam w szufladzie paczkę sezamu postanowiłam to połączyć. Wyszło fajnie choć mój Ł. marudził, że nie ma jego ulubionego zwykłego(...)zmięknie, odciśnij. Mięso, kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w sezamie i smaż na gorącym oleju na złoty kolor
Kubki smakuprzygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Niespiesznie można zabrać się za szykowanie i pichcenie. Dziś postanowiłam zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania - okazało się być po prostu przepyszne! Nawet K., który jest moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno(...)usmażonymi porami (do połowy wysokości naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka płynne. Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką. Smacznego
Codzienne GotowanieSchab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu(...)cienkie plasterki. Na wierzchu mięsa ułożyć cebulę oraz czosnek i zieloną pietruszkę. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin lodówki. Następnie na dno garnka wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący przesmażyć schab oraz warzywami. Gdy całość uzyska lekko złoty kolor, to wlać mleko oraz wodę. Na sam koniec dodać zieloną pietruszkę. Zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli
Ugotowaćchrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu(...)podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący. Podawać na ciepło. ******************************** ******************************** Składniki - wariant drugi 200 g gęstej śmietany minimum 18% 150 -200 g ostrego tartego chrzanu 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru 1 całe jajko Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNaleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną dietę bezglutenową muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikiśrodku nieco pesto i sera, a jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem pesto. Dzięki takim dodatkom, zwyczajne schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam! składniki 4 kotlety schabowe z kostką 4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton) 4 małe łyżeczki Pesto Monini Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie(...)aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 30 - 40 minut. Jeżeli używaliśmy patelni którą możemy wstawić do piekarnika, wstawiamy mięso bez przekładania. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Stare Garytłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli(...)kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin. Do zupy dodajemy
Stare GaryIdealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest to danie niestety dość kaloryczne ,jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko. Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.M(...)żeberek,podlać wodą dodać listek laurowy i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko(...)przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkoroku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę(...)przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc. Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach
Moje domowe kucharzenie