można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 litr wody ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% Zasmażka: 20 g masła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem
Moje-pitraszenieostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest
To co kochamprzysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu
To co kochammiłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: • 1 mały kalafior • garść orzechów włoskich lub pekanów • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz
To co kochamSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia
To co kochamlekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: • 4 średnie bataty • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego • 1 cebula • 3 łyżki oliwy • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka majeranku • 150 g sera żółtego Wykonanie
To co kochamrosołu • warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie
To co kochamtowarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku
To co kochamziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz porcja mięsa z indyka bez kości oliwa z oliwek czosnek 3 ząbki, można więcej sól i pieprz do smaku mleko kokosowe pietruszka natka Mięso umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania. Natrzyj
Z Kuchni Do KuchniKolejna wariacja drobiowa :) Z indyka wracamy do kurczaka :) Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka suszonego
Szczęśliwa kuchniaKolejna odsłona piersi z kurczaka. No lubię i nic nie poradzę :) Pierś z kurczaka można zastąpić indykiem. Też będzie bardzo dobre. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 i 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz sól
Szczęśliwa kuchniazdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 pietruszka 1/4 selera 2 łyżki mąki 2 łyżki z kopką kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka świeżej bazylii
Szczęśliwa kuchniainne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno trafią na bloga. Autor: praca zbiorowa Wydawnictwo: Moja ocena: 8/10 Cena książki
Anioszek w kuchni