Przepis na : śniadanie
W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cy... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...