jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były(...)łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy czy ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyNaleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną dietę bezglutenową muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikiwiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek . Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych(...)garnka wlać wodę. Posolić. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Na gorące szparagi wyłożyć sos holenderski. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Jajko delikatnie posolić i popieprzyć. Od razu podawać
Ugotowaćnadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku 100 g masła kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego Przygotowanie(...)lodówce nieźle trzyma się kupy Tak wyglądał mój Dzień Kobiet, tulipany dostałąm od taty! Zjadłam to co było na talerzu po czym wybrałam się biegać, o dziwo dałam radę
greenscarfstrąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego 3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka sosu chili(...)delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min. Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki. Ja podałam z kaszą jaglaną :) Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty
Proste Potrawyłyżeczki sody Masa gruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30% 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)zagotowałam). Dodać cukier do smaku i wymieszać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić do namoczenia. Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Do gorących gruszek dodać ciepłą żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę
talerz przyjemnościodsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało delikatny posmak wędzonki :) Składniki: 40 dag serka homogenizowanego naturalnego 1 jajko rozmiar L 20 dag mąki pszennej sól łyżka oleju duża łyżka masła sklarowanego duża cebula kawałek twardego wędzonego(...)Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem
Kuchenne zapiski EdytyAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa(...)wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem
Trzeci talerzProponuję coś ciepłego na śniadanie lub kolację CHRUPIĄCE BUŁECZKI . Danie proste, ale bardzo smaczne i można je przygotować nieco wcześniej .Co jest bardzo ważne, jeśli mamy do przygotowania kilka potraw. CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor(...)usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte gorące bułeczki i polewamy sosem czosnkowym
Kuchnia Beatylistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie(...)gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina" i 11 listopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka
Smakowity Blog KulinarnyMakaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej(...)pieczarek odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę
Gospodyni Miejskaświonobicie".. większą ilość mięsa się pekluje..część boczku, polędwicy itp .jest od razu wędzona ..a część [ np.boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam przyprawę .Dokładnej ilości boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał " boczku i kroiłam kawałki ..i jak widać na zdjęciu jest z kilku kawałków(...)stopni . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie boczek wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzeniesosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno filet rybny, jak i z kurczaka smakuje rewelacyjnie i bardzo zaskakująco. Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga na stół, gdy goście pukają do drzwi. Polecam panierkę(...)Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się
To co kochamgolonki. Można je serwować na zimno lub na ciepło, w zależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy(...)około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą
Walijskie Pichcenieskładniki: ok. 6 sztuk papieru ryżowego 2 duże jabłka 100 g ryżu 1 garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon
Domowy Smak JedzeniaOlive sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,doprawiamy sola i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie(...)sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem. Krok 6 Na talerz nakładamy sałatkę kaszę fasolkę i pierś z kurczaka .Podajemy na gorąco, smacznego
Różowa kuchniaSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę rabarbarową, przykładamy drugim blatem
Czary - gary w kuchniSkładniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki/M, bułka czerstwa 1 sztuka, kapusta biała 10 dag, marchew 1 średnia, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięBoczniaki sprawdzają się zawsze. Składniki 500g boczniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów czereśniowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4
R'n'G Kitchenkuchnię. Z każdej podróży, oprócz lokalnych produktów i przypraw, przywożę mnóstwo inspiracji i nowych pomysłów. Później odtwarzam w domu nowopoznane smaki i wspominam :) Ostatnio naszła mnie ochota na gorącą Hiszpanię. A jak hiszpania, to koniecznie paella! Co prawda moja wersja nie wygląda tak wspaniale jak hiszpańska-pełna owoców morza, udekorowana wielkimi wąsatymi krewetkami, ale w smaku dorównuje oryginałowi. Ponieważ(...)paellę z ognia nie odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą
Zawsze głodna!Kolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzefirmy SYS to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań. Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra(...)rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie
Wanilia i Kardamonprzygotowywała dla nas jedzenie, którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając(...)głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone
Kuchenna Kontrrewolucyasosem słodko- kwaśnym, chilli i sojowym. Chrupiące, gorące i pełne warzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego, soczystego mięsa. Mój pewniak, czyli kurczak. Za każdym razem, gdy idę zjeść coś "na miasto", przytłoczona ilością pozycji w menu, zawsze wynajduję kuraka. W kuchni chińskiej(...)zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać jak smakowało i czym się raczyłeś. Może skusisz mnie na wybór kaczki czy wołowiny a nie mojego standardowego kuraka. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPrzepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna
e-PrzepisyKulinarnerozsądku coś zjeść, choć wyczuwam tylko słodki smak. Przypomniałam sobie danie, które miało dodawać energii na cały dzień górnikom, według jednej z wersji na genezę tego dania. Druga wywodzi się od dodatku czarnego pieprzu, który ma przypominać pył węglowy. Klasycznie w sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji(...)salaterce roztrzepać jajka. Dodać jogurt, sól i pieprz i znów roztrzepać. Dodać parmezan i wymieszać. Na wierzch przełożyć cebulę z boczkiem (rozłożyć równomiernie, by zabezpieczyć masę jajeczną przed gorącym makaronem). Odcedzić makaron i wrzucić do makaronu. Szybko wymieszać, by nie zrobiła się jajecznica
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z
Pełny talerzKotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można go zrobić również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300
Gosia gotujetego co wyczytałam jest też w Poznaniu.Poszłam ale niestety moja cierpliwość nie dała rady i nie wystałam w kolejce. Jednak zapachy, które unosiły się z lokalu nie dały mi spokoju i narobiły takiego smaka, że zrobiłam sobie swoje manekinowe naleśniki. Przepyszne i domowe. Jak będę miała więcej czasu, to postoję w tej kolejce aż wystoję i wtedy porównam(...)koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-) Smacznego
pieprzny smaczekPowoli zbliża się tłusty czwartek i oczywiście nie może się on obejść bez chrustu czyli naszych polskich faworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe(...)trzy i znowu uderzamy. W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy wrzucimy do smalcu kawałek ciasta i zacznie ono skwierczeć, oznacza to, że tłuszcz jest już gorący i można na nim smażyć. Z ciasta odkrawamy kawałek i wałkujemy bardzo cienko, delikatnie podsypując mąką, ale nie za dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych, nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania(...)się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gdy spód będzie gotowy, położyć na nim porzeczki a następnie wylać na nie gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką. Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na rozprowadzony budyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Na słodko lub wytrawniepewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;) Składniki ciasta: pół kostki miękkiego masła , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , szczypta soli , 1 łyżka cukru - ja dałam brązowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki. Owoce (na jedną tarteletkę) : 1 gruszka(...)około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy. Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet bez lodów tarta znika z talerza błyskawicznie ;) Smacznego! Zauważyliście zapewne zmiany na blogu :) Wszystkie zmiany zawdzięczam Karolinie
Codzienna kuchnia niecodzienna