Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko
Monia miesza i gotujeGołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji
Corner With RecipesKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około
BullioKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około
Bullioskładniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały
Mix smakuSKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
zielonacukinkaKolejną pyszną i szybką propozycją na obiad mogą byc kopczyki , gdzie główną bazą jest ryż z dodatkiem warzyw. żródło: "Tina" Składniki na 4 porcje: 2
Słodkości i nie tylkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak wszyscy wiemy, nadszedł gorący okres przedświąteczny, a co za tym idzie nie mamy czasu myśleć o jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście(...)chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. wrzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieprz doradzam stosować z umiarem, ponieważ papryczka da zupie pikantność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniapotraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles . Pasta tahini. Składniki: - 300 g sezamu - 1 – 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Ziarna sezamu porcjami prażymy na suchej patelni (u mnie(...)chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Moja pasta tahini będzie wykorzystana do… ciastek francuskich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Co jeszcze znajdziesz na blogu z sezamu? Chałwę domową z pistacjami Tahini Dip tahini Sezamki owsiano kokosowe Wydrukuj przepis The post Pasta tahini appeared first
mojewypiekiinietylkosama w sobie może go zastąpić. Jeśli chcesz na jej podstawie stworzyć fajny i sycący obiad, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną, komosę ryżową lub po prostu ryż. Takie danie będzie nawet lepsze na zimno, ponieważ wszystko zdąży się przegryźć i uwolnić aromat. W związku z dużymi pokładami fasolki szparagowej znajdującej się w mojej zamrażarce, możecie spodziewać się jeszcze wielu(...)pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz. 3 Gdy szpinak jest już suchy, pokrój go i przełóż do miski. 4 Tofu pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. 5 Cebulkę czerwoną pokrój w bardzo drobną
BlendmanDanie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne gotowanie kindziuka 2 marchewki 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 seler korzeń Smalec 2 -3 łyżki Mąka (w zależności jak chcemy zagęścić zupę(...)tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około 30 min Teraz zagęszczamy zupę *Na gorąca patelnie dajemy smalec i mąkę ciągle mieszamy musimy spalić nasza mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą zupą energicznie mieszając musimy połączyć
Viola cooks with passionchociaż wtedy, o ile dobrze pamiętam, gotowaliśmy go o smaku waniliowym. Bardzo żałuję, że nie mam zeszytów szkolnych z tamtych czasów. Moja edukacja w technikum gastronomicznym nie za wiele dała mi praktycznych umiejętności, ale niektóre przepisy były dość oryginalne. W każdym razie kisiel mleczny należał do moich ulubionych, więc postanowiłam podzielić się z Wami jednym z ciekawszych jego smaków. Składniki(...)mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Wlać do gotującej się kawy i mieszając gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Przelać do pucharków. Na wierzch wysypać posiekaną czekoladę. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Wersję dla dzieci można przygotować z kawą typu inka. Jeśli lubicie takie proste domowe desery, to spróbujcie owsianki czekoladowej z nasionami chia . Jest naprawdę pyszna
Codzienna kuchnia niecodziennaSnów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto lat! Pieniądze szczęścia nie dają? Być może! Lecz kufereczek stóweczek daj Boże! Wakacji w Złotym Brzegu, Podróży morskiej też, Wszystkiego najlepszego, Wszystkiego, czego chcesz!" Pamiętacie tę dawną piosenkę śpiewaną przez Danutę Rinn i Bogdana Czyżewskiego? Starsi pamiętają na pewno, młodszych odsyłam(...)różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka
W mojej kuchniłopatka chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa -pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki(...)Parzenie: Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 60 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą.Gdy wyjmiemy praskę z gorącej wody to schładzamy ją teraz w zimnej wodzie około 10 min.Potem już tylko praska do lodówki na 8 - 10 godz i życzę SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jeszcze ze starego bloga, zresztą tam jest na prawdę kopalnia przepisów. Tylko jak to bywa jest ich sporo ale dochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się(...)składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię (najlepiej z odrobiną tłuszczu). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące – np u nas w towarzystwie sosu pomidorowego z dodatkiem chilli oraz kukurydzy i zielonego groszku
Szybko Tanio Smacznie