bardzo pyszne, w końcu teraz pomidory są najlepsze i najbardziej smakowite. Jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem, możecie go pominąć, choć ja uważam, że takie przetarcie podpieczonej kromki chleba ząbkiem czosnku daje bardzo fajny i delikatny czosnkowy posmak i super współgra z pomidorami. Grzanki z pomidorami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 5 kromek wiejskiego chleba 500 g kolorowych pomidorów(...)duży ząbek czosnku oliwa z oliwek EV listki szałwii sól pieprz Wykonanie: Kromki chleba smarujemy oliwą i podpiekamy na grillowej patelni. Gdy kromki będą lekko podpieczone przecieramy je ząbkiem czosnku. Kładziemy je z powrotem na patelni i układamy na nich listki szałwii. W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kostkę, a cebulę drobno siekamy. Mieszamy w miseczce wraz z solą
Kulinarne przygody GatityProponuję przygotowanie pysznego obiadu, który możemy ugotować w jednym garnku. Do przygotowania takiego obiadu dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki
chleba naszegowygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo pełnoziarniste", czyli z wartościowej mąki, bo w przypadku ciemnego pieczywa producenci często dodają karmel, barwiąc(...)zwykłą białą mąkę i takie pseudo "zdrowe pieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a tu znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa z różnymi dodatkami, z różnych
Smakowity Blog KulinarnyPyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 50
chleba naszegoPolecam smaczny dżem ogórkowy, który bardzo szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie. Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę... Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny
chleba naszegoPogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca
Przepisy na domowy ser i chlebPowiem tak : nietypowy składnik chleba czyli jabłko , ale ten własnie składnik chyba nadał temu chlebowi super wilgotności. Chrupiąca skórka a środek mega wilgotny. Co prawda chleb jak dla mnie był troszkę za mało słony więc proponuję dodać jej więcej ( może płaską łyżkę. Jabłko nie jest wyczuwalne ale spróbujcie sami i upieczcie taki chleb. A jak upieczecie to podeślijcie fotkę, będzie
Ewa w kuchniPolecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła
chleba naszegorozczarowanie. Może sekret tkwił w sposobie zagęszczania sosu? może w ilości użytej cebuli? nie wiem tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu. Piernikowy Konkurs Kopernika
Dzieje kuchennej WiewióryKolorowa propozycja podania twarożku, na pewno wzbogaci każde fajne śniadanie i nie tylko. Twarożek: 250 g twarogu, szczypta soli, szczypta pieprzu, 4-5 łyżek śmietany i
chleba naszegoSoczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie długim nożem robimy dziurę
chleba naszegozdjęciach wystarczyło mieć prosty w obsłudze PhotoScape, tak teraz korzystam z Rawtherapee i jak możecie się domyślić- dopiero się go uczę. Efekty mojej "pracy" możecie podziwiać właśnie tutaj. Chleb był pierwszym zrobionym w rawach, więc oceńcie sami czy jest sens się w nie bawić, czy jednak powinnam dać sobie spokój ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)lodówki. Rankiem ponownie dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy ok 3 minuty na prędkości 6. W międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzewamy do 100⁰C. Przekładamy do niego chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy
Kuchnia w czekoladziePyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty(...)zaczynem nic złego się nie dzieje i jeżeli z jakiegoś powodu nie będzie można przystąpić do robienia ciasta chlebowego po tych 16 godzinach, to nie trzeba się martwić, chleb i tak się uda :) Zaczyn powinien dość sporo wyrosnąć. Ciasto chlebowe: Ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki i sól. Dodać ziemniaki i wodę
Opowieści z piekarnikaPyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka, mięciutki środek. Koniecznie musicie spróbować zrobić go sami w domu. Składniki: 345 g mąki pszennej typ 480 200 g mąki żytniej typ 2000 25 g świeżych drożdży łyżka oleju, półtorej łyżki soli, łyżeczka curku, 1 1/2 szklanki ciepłej woedy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy połową szklanki wody oraz dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy(...)pomocą łyżki. Wkładamy do dużej miski - ciasto urośnie - na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, wyjmujemy ciasto i chwilę zagniatamy na kształt bochenka chleba. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30minut. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb. Pieczemy
Lena GotujeDobra przekąska z piekarnika, upieczona z parówką , serem, oregano i pomidorkami. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po łyżce cukru i
chleba naszego