dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:348/571)

biała kiełbasa słodko-ostra 214

okresie wielkanocnym szczególnie, sklepy kuszą nas szeroką ofertą białych kiełbas. Lubię je, można z ich użyciem przygotować wiele fajnych potraw, dają duże pole do kulinarnych eksperymentów. Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem. Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe(...)wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką

6niebo
Ach ta rolada… 195

delikatnie mieszamy i dzielimy na pół. Blachę o rozmiarze 25/33 wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym masłem/margaryną. Wylewamy połowę masy i pieczemy 15-20 minut. Upieczony biszkopt (jeszcze gorący) wykładamy na bawełnianą ściereczkę i zawijamy - ważne jest aby w biszkopt zawinąć górną część ściereczki - aby brzeg biszkoptu nie przykleił się do swej środkowej części. Jabłka (u mnie antonówki) obieramy(...)ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć

sierotka maRysia w kuchni
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 195

ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka(...)pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).   Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy  pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 193

Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały por - kawałek selera - 1 średnia cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy skrzydełka, nóżki i szyję. Wyluzowujemy. Nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na godzinę

Życie zamknięte w smaku
Domowy przecier pomidorowy na zimę 240

pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich zapachy wcześniej przechowywanych produktów czy stęchlizny. Należy także je wysterylizować w gorącym piekarniku. Naczynia muszą być idealnie czyste, ponieważ wszelkie osady mogą wywołać niechcianą fermentację. 3. Przechowywanie . Wystudzone słoiki z zaprawami oklejamy etykietami, na których wypisujemy nazwę i datę produkcji. Weki ustawiamy(...)także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie

Bon Appetit Małgorzaty
Gyros 174

oregano. Suszone składniki delikatnie obtaczają mięso, pozostawiając widoczne na jego powierzchni drobne ziarenka. Doskonała kompozycja m.in. ziół i przypraw pozwoli cieszyć się na co dzień oryginalnym smakiem popularnego greckiego dania." A co ja na to? Ano nie wiem, co ja na to, ponieważ nie wiem jak powinien smakować prawdziwy grecki gyros. Wiem natomiast, że ten nasz smakował wybornie(...)części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia

Marder&Marder Manufacture
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 144

niejedno zdjęcie, to jak widać z czasów kiedy kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków. Składniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko(...)porządnie rozmieszać, zahartować  jedną łyżką  sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.   Na talerzu ułożyć kotleciki, polać obficie sosem...podawać gorące.  Smacznego

Gosia gotuje
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 200

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki

Apetyczna babeczka
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 154

wpatrywaliśmy się w migoczące w wodzie światła. To był wspaniały początek mojego pobytu w Hiszpanii i niezapomniana chwila. Odtąd gazpacho zawsze ma dla mnie smak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho(...)jeśli było niedobre, to znaczy, że ktoś źle je zrobił, bo gazpacho jest pyszne! - Tak brzmiała moja odpowiedź, w końcu warto przekonywać Sprzedawcę pomidorów do tego arcy pomidorowego dania:) Niestety nie miałam okazji poczęstować Sprzedawcy moim gazpacho, wtedy na pewno zmieniłby zdanie, bo z jego pomidorów gazpacho wychodzi "pierwsza klasa":) Z dygresji technicznych - Dawid Nestoruk z Magiel Cafe

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 234

się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole to bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację(...)Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto 3 łyżki oleju rzepakowego ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek ok ¾ litra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki

Mia Cucina Sofieta
Paella z warzywami (wegańska) 185

Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml

e-PrzepisyKulinarne
Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem 198

Przepis na klasyczne pyzy już przedstawiałam, tym razem inna odsłona. P yzy w tej wersji pachną masłem i cynamonem. W smaku bardz o przypominają słodkie bułeczki

Szefowa kuchni
szybkowar-kacze udka na czerwonej kapuście z jabłkami... 185

Składniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 155

4 filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli

Gotowanie jest łatwe