Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma
Kulinarne przygody Gatitypowinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości i pracowitości gospodyń. Ma się też znaleźć w koszyczku wielkanocnym, aby dać wyraz oddania naszych trudów pod Boże błogosławieństwo. Dlatego dzisiaj chcę pokazać pewną drożdżową babkę, która pierwszy raz zagościła w moim rodzinnym domu przeszło 20 lat temu(...)przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni
I tu będę miała takie tewaniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy. U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii. Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie(...)masę. Szybko, trzepaczką mieszamy całość. Naczynie z sosem przenosimy do większego garnka i podgrzewamy mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Uważamy, aby woda się nie gotowała, ale cały czas była gorąca. Gdy sos już będzie gęsty, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-waniliowy/ BosowKuchni Artykuł Sos waniliowy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w GarnkuJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha(...)sitko. Do drugiej wrzucamy składniki mokre (jogurt, jajka i przestudzone masło) plus jeszcze ziarenka z połowy laski wanilii i dokładnie je mieszamy, najlepiej przy pomocy miotełki, ale łyżka też da radę. Następnie do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy. Konsystencja powinna być gęsta i lekko ciągnąca (to przez jogurt), na koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Przepysznik - BLW i nie tylkołatwe do przyrządzenia danie. Krewetki są wykwintnym przysmakiem spożywanym w wielu krajach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnych formach. Doskonale smakują zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Pyszne krewetki mogą stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Idealnie pasują na przyjęcia, wyjątkowe kolacje oraz na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki(...)Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron gorący wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym
Smaczne Potrawymoże zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)font:minor-latin;} 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej), 1/2 łyżeczki soli, 55g masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych), 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody . (szklanka=250ml) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Pudełko rozmaitościchleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn: 40 g zakwasu (dałam żytni) 200 g mąki chlebowej 150 g wody Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Ciasto: cały zaczyn 275 g wody 425 g upieczonej, przetartej dyni(...)naczynie z ciastem w reklamówkę żeby nie wysychało). Wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godzin. Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal
UgotujmyTo.pldzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe . Pomysł dała mi Dupcia :) Składniki na masę marcepanową: 200g migdałów w płatkach 250g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu śmietankowego 1 cukier waniliowy Gellwe 2 kieliszki likieru śmietankowego Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50g margaryny 0,5 szklanki mleka 3,2% Migdały mielimy(...)dodatkami np. wiórkami kokosowymi, migdałami w płatkach lub gotowymi posypkami. Gotowe pralinki zostawiamy w lodówce. Po zastygnięciu polewy na pralinkach - są gotowe! Pralinki mają niezwykle intensywny zapach i smak, gorąco polecam! A oto moje cuda! Pozdrawiam gorąco! Dodaję do akcji
Emcia PichciSkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę
Luźna KuchniaTaką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak
Trzeci talerzPiątek, a zatem u Nas w domu coś bezmięsnego...dzisiaj proponuję pyszne placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Dodajcie jej koniecznie do masy, wtedy wyjdą rumiane i
Gosia gotujeSkładniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki
Moniki SmakołykiWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki
Delicious Titbitsnajlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki(...)cukinia zmiękną (trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowały) łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną na kawałki parówkę, chwile gotujemy i podajemy razem z gorącą quinoą. Oczywiście polecam w sezonie paprykowym zrobić duży garnek leczo (bez parówki) i zaprawić w słoiki, co zmniejszy czas przygotowania obiadu do 15 minut
Quinoa Raz!