dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:355/571)

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska 154

zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa. Mi smakuje ta wersja wegetariańska. Mam nadzieję, że i Wy będziecie oblizywać(...)curry i kurkumą. Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki

Ostra na Słodko
Placki ziemniaczane na drożdżach 114

Jednym z moich   ulubionych dań są placki ziemniaczane .... przyrządzane na różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i   jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły.       Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka(...)żółtka a z białek ubiłam sztywną pianę i również dodałam do masy ziemniaczanej. Delikatnie wymieszałam łyżką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek.     Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy   Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy

Kuchnia u Krysi
Wegański pad thai z tofu 134

się udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta z tamaryndowca jest(...)Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok.  Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:)) Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu

wegujemy
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 195

łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki na 2 os. W czasie przygotowywania dania, ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać ok. pół łyżeczki kurkumy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Rozgrzać olej lub masło klarowane w rondelku(...)wysmażenia ryby. Można też usmażyć łososia na patelni na klarowanym maśle, choć bardziej polecam grillowanie. Trzeba pamiętać, że czas wysmażenia zależy też od grubości ryby.  Na talerzach rozłożyć gorący ryż, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, polać odrobiną soku z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem, rozłożyć salsę i posypać kolendrą, bądź natką pietruszki

Calzonella.com
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 196

danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Składniki(...)kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry

Wędrówki po kuchni
Kalmary smażone w pysznej panierce 214

Kalmary smażone w pysznej panierce Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę.    Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo wszystkim u mnie w domu zasmakowała.  Po pierwsze możecie kupić mrożone krążki kalmarów, ale jeśli trafilibyście na całe kalmary to ja polecam ten filmik który pokazuje jak się do nich dobrać(...)maks 3 minuty kalmary. Ponoć jak smaży się dłużej wychodzą gumowe, ja nie próbowałam ;). Odkładałam usmażone kalmary na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko je osuszyłam z tłuszczu. Podałam gorące. Były pyszne i chrupiące.    Moje kalmary pochodziły ze sklepu Tresoro del Mar   Kalmary smażone w pysznej panierce

Kuchnia na wzgórzu
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 169

przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie  nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii(...)szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomidora myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie

VegUlka
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 195

pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę. Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI(...)kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje. Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem! Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra

Ostra na Słodko
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 146

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do 8 sztuk świeżych borowików 2 cebule 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 mała śmietana 30% 3/4 szklanki wody pęczek świeżego kopru sól i pieprz świeżo mielony 6 ziemniaków 1 szklanka(...)gotowania wsypujemy mrożony groszek, gotujemy jeszcze przez chwilę aż groszek zmięknie. Po ugotowaniu odlewamy wodę dodajemy obrany i pokrojony drobniutko czosnek oraz estragon. Wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka. Podajemy gorące purre z podgrzanym sosem z borowików . Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 162

Witajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości(...)ziemniaków. Kładziemy na wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy

vegetanie
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 164

Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie  w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać(...)rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas

W kuchni wieczorem
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 527

Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło.  Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś(...)sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką. Opanierowany kotlet smażymy ze wszystkich stron na głębokim średnio gorącym tłuszczu. Podobno prawidłowa temperatura tłuszczu to 150 stopni. Nie korzystam z termometru, więc nie wiem :) Ja smażę na kuchence elektrycznej z 6-stopniową skalą. Rozpoczynam smażenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1214

pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Zapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki. Kurczak z porami zapiekany w cieście 1 ćwiartka kurczaka(...)Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco. Smacznego! The post Kurczak z porami zapiekany w cieście appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 212

zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok  – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony(...)sól, pieprz i przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka, a bulion zostanie wchłonięty. Dodaj więcej płynu, jeżeli będzie to potrzebne. Podawaj na gorąco, z gotowaną kiełbaską i polentą lub puree ziemniaczanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 252

Dziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga(...)pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę.  Warzywa mają pozostać chrupkie ! Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić. Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy. Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę. Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe

kolorowotorcikowo
Kiełbasa domowa 163

Od dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.     Składniki: -2 kg

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 174

U mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 327

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem

moj przepis na
Polpette di riso e patate 173

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie. Składniki 500 g ziemniaków 1

R'n'G Kitchen
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 228

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku. 206

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 303

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta

zielonacukinka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 204

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni

Apetyczna babeczka