ciasto - 162907 przepisów (strona:355/10861)

Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach) 465

Piękna majowa pogoda, długi weekend, a na straganach moje ukochane truskawki. Dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego pysznego wypieku. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Ciasto to upiekłam wczoraj wieczorem. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się(...)ostatnio otrzymałam z Młynów Stoisław (dziękuję!). Wszystkie „znaki na niebie” i uśmiech na twarzy córki mówiły, że pora upiec coś smacznego. I… to proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami. Do przygotowania

Słodkie okruszki
ciasto z ptasim mleczkiem 618

olej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki(...)ciasto z bakaliami: 2 łyżki mąki orkiszowej 155 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka kakao ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe zawijane 241

Ciasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny

Moje Qulinaria
Puszysta Drożdżówka z Kruszonką 323

miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam(...)łyżką. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły a ciasto stało się lśniące. Gdy ciasto mam wyrobione dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje

Uwaga Babcia Gotuje
Pleciony makowiec 217

Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g  mąki   230 g  mleka(...)łyżka mleka   Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne,  do daj  letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło,  olej, wyrób ciasto.   Przełóż do miski,  nak ryj  folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 288

Mocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera, wmieszać suche składniki. Na tym etapie piana znacznie opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 40 min. Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą

https:KKuchniaMniam
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 143

ciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste.  Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale być suche(...)twarde po kilku godzinach i zapychające przy każdym kęsie. Wszystko bowiem zależy od dodatków i sposobów. Moje dzisiejsze ciasto powstało niejako przypadkiem. I kolejny raz okazało się, ze te przypadki są najsmaczniejsze :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 750) 1,5 szklanki zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych (użyłam laskowych orzechów mielonych BackMit) 1 saszetka drożdży instant

Codzienna kuchnia niecodzienna
Seromak 289

jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec(...)innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu. I choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche

Jacob Tastes
ciasto pleśniak 667

składniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Fale Dunaju- ciasto 170

Fale Dunaju to ciasto , które nie wymaga aż tak dużo pracy jak się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto(...)owocami   Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji  Ciasto 250 g masła 250 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 1 kg jabłek Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz

O kuchni z uczuciem
Miodownik kajmakowy 287

Miodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast(...)ostatni dzień nie ma czasu na pieczenie wszystkich. To jedno można, a wręcz należy, przygotować wcześniej :) Składniki na blaszkę wielkości 25 x 35 cm: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Warstwa mleczna: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 150 g margaryny

Trzeci talerz
Miodowy orzeszek z jabłkami 279

Miód, jabłka i orzechy czego można chcieć więcej w jednym pysznym cieście:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Ciasto: 50 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki miodu 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 20 dag orzechów 10 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki miodu Masa jabłkowa: 1 kg  kwaśnych(...)galaretki owocowej 30 g żelatyny Krem: 2 szklanki mleka 1/2  szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła cukier waniliowy  Ciasto Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z margaryną i dodać cukier, następnie dodać sodę oraz pozostałe składniki,wyrobić ciasto i podzielić je na 3 części.  Dwie części ciasta upiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto na pierogi najlepsze 7202

Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto na pierogi Składniki(...)około 80 pierogów o średnicy 8 cm 500 g pszennej mąki 2 łyżki oleju 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli jajko Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być

codojedzenia
Ciasto Wuzetka 211

Ciasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho(...)dawna znałem ten przepis, ale nie wiedziałem od czego pochodzi tak ciekawa nazwa ,,Wuzetka". Dowiedziałem się dopiero niedawno przed robieniem ciasta, kiedy przeczytałem w internecie, że są dwie teorie pochodzenia nazwy: pierwsza mówi, że jest od skrótu WZC (wypiek z czekoladą), a druga że pochodzi od nazwy trasy W-Z. Myślę, że ta druga jest bardziej realna. Ciasto Wuzetka

Kuchnia Łukasza
Migdałowe ciasto z ricottą 193

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko(...)było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownice 20 cm: 120 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków nasionka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 dużej cytryny 4 duże

moj przepis na