gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy na ulicę, by podziwiać procesje zakapturzonych nazarenos , czyli pokutników, którzy przechodzili uroczyście przez całe miasto, niosąc ze sobą świece(...)hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia mięsa podczas Wielkiego Postu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu. Nazarenos na ulicach Walencji Do typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche
Food SquareJeśli nie wiecie co zrobić z pomidorów ..zróbcie paprykarz...szczerze mówiąc czemu nazywa się paprykarz trudno powiedzieć..ale taka nazwę i przepis znalazłam tutaj ..P rzepis
Moje domowe kucharzenieŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi
Nerds Kitchenbazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć w rękę(...)Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała”, zdjęłam garnek z gazu i jeszcze raz wymieszałam masę. Zestawiłam garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso
Kuchnia u KrysiInspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają(...)małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone
Ugotowane pozamiatanePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Tuż przed włożeniem rogalików do piekarnika posmarować je mlekiem. Piec ok. 20 minut (drugą turę ok. 17 minut). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować rogaliki mlekiem - będą wtedy błyszczące. ----- Podobne: Ciastka z dziurką Orkiszowe rogaliki z marmoladą Kanelbullar - szwedzkie bułki cynamonowe W tym poście podzielę się z Wami wrażeniami z drugiego(...)wrzosowisku" , po które sięgnęłam automatycznie po zakończeniu tomu drugiego, wyjdą na jaw różne tajemnice Basi. Zapatrzona w siebie w poprzednim tomie nie zdawała sobie sprawy, że pewnych zachowań nie da się ukryć w tak małej społeczności turystycznego miasteczka. Pogłębi się kryzys w jej małżeństwie z Markiem, ale i relacje z sąsiadami. Przyznam szczerze, że o ile w pierwszym tomie miałam
Weekendy w domu i ogrodzieIlość cukru zależy od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodkie przetwory i od słodkości śliwek. Ja wolę mniej słodko i mimo iż moje śliwki nie były bardzo słodkie, dałam mniej ksylitolu niż przewidziano w przepisie. Bardzo polecam leniwcom kuchennym. składniki 1,5 kg śliwek węgierek 100 g ksylitolu lub cukru ( przepis Niki przewiduje 150g ) 1 łyżka(...)zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją wcześniej odlanym sokiem, jeżeli zbyt rzadka, nadmiar soku można odlać. Naczynie ze zgniecionymi śliwkami przykryć i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Gorące powidła przełożyć do naszykowanych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić i wystudzić. Smacznego
Stare Garyzeszłym tygodniu blog kończył pierwszy roczek, a ja chciałam zrobić coś, aby każdy z Was w ważnych chwilach mógł szybko przygotować coś co da świadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego(...)czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany i czereśniami, całość posypać tartą czekoladą. Podawać gorące. Smacznego
Plate of Joyupiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny(...)warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się jakiś masaż moich
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolskiej,w szczególności do kuchni śląskiej i wielkopolskiej.Także Mazury z Pomorzem przejęły wiele cech kuchni niemieckiej.Jest to kuchnia bardzo sezonowa.Zimowa - bardzo pożywna i kaloryczna,wiele w niej różnorodnych dań mięsnych. Niemcy słyną z wyrobu pysznych kiełbas i tu króluje niepodzielnie cały rok Currywurst.Ulubionym dodatkiem do mięs są kluski,nudle oraz przepyszne spätzle. To II edycja akcji "Kuchnia niemiecka(...)sól,pieprz majeranek lub tymianek-opcjonalnie Wykonanie: cebulę i czosnek obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła ghee.Dołożyć pomidory z puszki.Puszkę do połowy napełnić gorącą wodą,popłukać i wlać do sosu.Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 20 minut.Im dłużej redukowany,tym jest smaczniejszy na koniec zmiksować blenderem,by sos miał jednolitą konsystencję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rukolowy drink nie może zostać zakwalifikowany ani jako przystawka, ani jako deser. Więc potraktuję go jako słodki dodatek do całego zestawu. Na 2 pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie. Jest to omlet japoński podany w formie koreczków z boczkowym czipsem. Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną(...)zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę. Dajemy mu chwilkę, aby przestygł. Kroimy w dogodne dla nas kawałki dekorujemy mix-em sałat Fit&Easy i czipsem z boczku. Gorąco polecam, bo naprawdę jest to pyszne i wygląda oszałamiająco
Malinowe Pocałunkimojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej bułki, skropione cytryną i oczywiście obowiązkowo z sosem alioli Tylko, że ja mam z nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią(...)dokładnie pokryły się ciastem. Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumienią przekładamy je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem sosu alioli
Kulinarne przygody GatityPublikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w
Kulinarna PokusaZałożę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z
Ostra na SłodkoDzisiaj omlet w wersji wytrawnej. takie śniadanie doda nam energii na długi czas. Przygotowanie nadzienia – łyżkę masła roztopić, wrzucić cebulkę pokrojoną we wiórki i smażyć
Kuchnia Pokoleń