dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:358/571)

Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 236

Dziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga(...)pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę.  Warzywa mają pozostać chrupkie ! Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić. Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy. Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę. Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe

kolorowotorcikowo
Kiełbasa domowa 146

Od dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.     Składniki: -2 kg

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 154

U mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 308

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem

moj przepis na
Polpette di riso e patate 153

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie. Składniki 500 g ziemniaków 1

R'n'G Kitchen
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 213

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku. 183

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 284

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta

zielonacukinka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 186

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni

Apetyczna babeczka
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 148

okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować(...)koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować makaron al dente – ok. 5-6 minut, i odcedzić. – Do gorącego makaronu wlać sos makowo-waniliowy i wymieszać razem z brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. – Podawać deser na ciepło

To co kocham
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 162

która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy, że danie będzie wegańskie, a sama struktura nadzienia nie ucierpi na tym za bardzo. Pomijamy wówczas oczywiście również omastę ;) Przepis na pierogi z grochem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Kupnie(...)grzyby będą mocniej wyczuwalne, natomiast kolor farszu będzie ciemniejszy i bardziej szary. Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej (około 500 gram ) 2 łyżki oleju gorąca woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby (około 10 g ) 3 cebule 1 jajko olej lub smalec

Trzeci talerz
Maja blanca, czyli moja wersja puddingu z kukurydzy 125

Cześć! Ja k mogliście wywnioskować z poprzedniego posta w Malezji dość często używa się kukurydzy do dań na słodko. Moją miłością były bułeczki na parze z budyniem kukurydzianym w środku.  Zainspirowało mnie to do odszukania przepisu na ten deser. Odkryłam, że nadzienie ma swoje korzenie w Filipinach gdzie nazywane jest "Maja blanca". Podaje je się tam w formie(...)podgrzej mleczko kokosowe z dodatkiem zwykłego mleka, nie doprowadzaj do wrzenia.  Przelej je do miski z mąką i jajkiem (uwaga! ważna jest kolejność, jeśli wlejecie żółtko prosto do gorącego mleka, najzwyczajniej na świecie zacznie wam się ścinać). Dodaj kukurydzę, sól i słodzik, całość wymieszaj  i wlej ponownie do rondelka.  Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji

Gawron w rosole
Gołąbki bez zawijania 392

Gołąbki na szybko. Bardzo smaczne i proste danie, nie trzeba męczyć się z kapustą, którą trzeba gotować, nieraz rozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka

Dobra karma
Pęczak z bakłażanem, soczewicą i botwinką 173

zdrowe ale obłędnie pyszne dania. Najczęściej wybieram kaszę jaglaną, ale też dość często sięgam po jęczmienną, pęczak, pszenną czy gryczaną. Zazwyczaj przygotowuję, ją jako danie jednogarnkowe, z wielu powodu, robi się obiad praktycznie sam, mało zmywania i sprzątania hehehe. Dzisiaj zapraszam Was na przygotowanie, pysznego pęczaka z bakłażanem, soczewicą, botwinką i zieleniną. Danie jest dość wytrawne(...)solą i w/w ziołami świeżymi drobno posiekanymi. Ja dodałam w największej ilości kolendrę bo ponad pół pęczka i po 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku.  Całość podajemy póki gorące. Smacznego! Zapraszam na Fanpage Smykwkuchni na Facebooku i na Instagrama, po zdecydowanie większą ilość zdjęć różnych potraw. Do zobaczenia

SMYKWKUCHNI
Roladki wołowe z sosem grzybowym 187

zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy, ale dobra jest również wołowina zrazowa dolna lub górna. Szybkie danie to nie jest, bo dusić trzeba około 2 h, ale z sosem grzybowym smakuje wyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej(...)zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione). Obsmażone roladki podlać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (roladki mają być pokryte płynem), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić najlepiej pod przykryciem na małym ogniu około 2 godziny, w międzyczasie uzupełniać płyn podlewając

Kuchcik gotuje