najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki(...)cukinia zmiękną (trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowały) łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną na kawałki parówkę, chwile gotujemy i podajemy razem z gorącą quinoą. Oczywiście polecam w sezonie paprykowym zrobić duży garnek leczo (bez parówki) i zaprawić w słoiki, co zmniejszy czas przygotowania obiadu do 15 minut
Quinoa Raz!Robi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów. Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to potrawa Tatarów krymskich. Ja go zmieniłam wg własnych potrzeb i możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną(...)pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy ogień. Podajemy gorące
Dzieje kuchennej Wiewiórymałe "święto" uczczę gotowanym sernikiem z prażonymi jabłkami - delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Klasyka :) Łatwe do zrobienia, pięknie prezentuje się na stole. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i twaróg, zmiksować. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do garnka, zagotować, cały czas mieszając. Gotować 3 minuty, nie przestając mieszać. Gorącą masę wylać na pierwszy, wystudzony placek, przykryć kolejnym i lekko docisnąć. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa
Domowa cukiernia Ewymeksyku czyli chili con carne na pewno musi być zaplanowana kilka dni przed pichceniem. Dodatek kminu rzymskiego wprowadził troche zamieszania bowiem nie mogłam go nigdzie dostać ale udało się. Danie napewno rozbudza zmysły, przyprawy i składniki współgraja idealnie, nic tylko się delektować. Zapraszam Skala smaku 10/10 przyprawy należy wyczuć samemu można dodać więcej lub ująć. Chili(...)kosteczkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
Kubki smakubotwiny, który smakuje mi najbardziej – z dodatkiem małosolnych ogórków. Cytując za Nelą (wówczas mieszkającą u wybrzeży Hiszpanii) „(…) gdy od Afryki wieje suchy wiatr, a posadzka tarasu jest tak gorąca, że trzeba ją stale polewać wodą by nie poparzyć stóp, sama myśl o chłodniku działa ożywczo”. Nie uświadczymy w Polsce upałów o takiej skali, ale przyznajcie sami(...)centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki
Karo in the KitchenWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)powierzchni, mało widowiskowymi farfoclami ściętego żółtka. Sos Knorr z paczki był dobry, ale nie dlatego jestem fightrerką, żeby posiłkować się – i w przenośni, i dosłownie – gotowcami. Nie dałam się pokonać jajkom i śmietanie. Carbonara dzisiaj to najszybsza odpowiedź na „co na obiad?”, „o, goście przyszli!”, i „kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej
Karo in the Kitchenpomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego oliwa z oliwek świeży tymianek świeży(...)pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć do miseczek lub kubków. Na wierzchu posypać bazylią i zrobić duży kleks z jogurtu. Smacznego
DefinicjaSmakuz indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie(...)odporności organizmu i oszczędności na leki i lekarzy. Produkty, które otrzymałam ze sklepu były świeże i faktycznie najwyższej jakości. Różnica w smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy Scroll down for recipe in English Wiosenne curry z kurczakiem (6 porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
karmelowyprzepis na makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę(...)smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować. Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłobardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę(...)małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy mieszając wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy w plasterki, groszek odcedzamy
Kulinarne przygody Gatitywynikało z opisu w książce. Wyszedł smaczny, ale dla mnie zbyt łagodny. Teraz robimy go zupełnie inaczej – dodajemy zioła, chilli. Ale to nadal jest to pyszne danie w klimacie Ameryki lat 60. SKŁADNIKI (Porcja na 2 osoby – dobór części i kawałków kurczaka dowolny) 2 x część nogi kurczaka tzw. pałka 2 udka 4 skrzydełka 2 szklanki mąki(...)kurczaka smażymy na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Kurczaka smażymy na złoto. Następnie przekładamy kurczaka do miseczki i przykrywamy folią aluminiową do czasu podania. Podajemy gorące
OstryKęsPiwo w okresie zimowym odchodzi w niepamięć dlatego że zazwyczaj kojarzy nam się z orzeźwieniem. Gdy mróz za oknem pozostaje tylko jedna opcja - grzane piwo :). Internet
Kuchnia PROzdrowotnaserducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido(...)przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą. Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoKapusta młoda ,w sezonie jest bardzo częstym gościem na naszych stołach w bardzo różnych daniach , a mnie naszło na gołąbki które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Każdy z nas robi je na swój sposób , a to jest moja wersja zapraszam . Składniki 1 główka kapusty białej 500 dag mięsa(...)kapusty które nam pozostały tak aby nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki . Zalewa do gołąbków Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty
Mój Smakkolejny zrobiłam w wolnowarze indycze golonki. Tym razem dodałam więcej różnorodnych warzyw, w tym ziemniaki, dzięki czemu powstało świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy rano wszystko wrzucić do wolnowaru i po południu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona(...)harissą. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością
Stare GarySycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową,
magiczna kuchnia KasiDawno nie było mięska na kanapki z szynkowaru..tym razem zrobiłam mieszankę mięs -wieprzowe i drobiowe...no i jak to u mnie bywa ilość przypraw na
Moje domowe kucharzenieNiezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie. Składniki 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4
R'n'G KitchenGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)pieczarki i całość podsmażamy do momentu, aż woda z nich odparuje. Doprawiamy na końcu solą i przyprawą garam masala. Do dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym
Moniki SmakołykiBudyń czekoladowy Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i
Miód i pieprzW tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego
Salonik smakówgładkie ciasto - jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu) - ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą(...)TRUSKAWKAMI - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry - plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę - tartę schłodzić w lodówce - wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie truskawki - całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin
Smakołyki Berenikikolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa(...)następnie zalewamy bulionem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoChłodnik ten zrobiłam w lecie podczas największych upałów, no ale jak to u mnie, poślizg musi być, oprócz tego życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam
Gosia gotujekażdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już mam kilka swoich ulubionych przepisów – mam nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam(...)łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę. Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty. Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i przygotowałam ten kuszący jabłecznik. Jabłek jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości(...)łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki cynamonu (u mnie 2 łyżeczki i 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 40 g masła Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukru, cukru waniliowego, cynamonu, goździków i masła. Dusimy, co jakiś czas mieszając
UgotujmyTo.plJak wiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni. Były już racuszki z kaszy manny z malinami …..
Ostra na Słodkopolsku kurczak na maśle ). Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków ). Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej. Tak jak ja ;) W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI . SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * masło(...)minut cały czas mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy. Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati. Smacznego
Ostra na Słodkodalej np. dodając drożdże. Dzisiaj zapraszam na danie Piotrka: placki ziemniaczane na drożdżach. Ziemniaki muszą być starte bardzo drobno, najlepiej na tarce o małych oczkach. Placki ziemniaczane to danie proste, nawet prymitywne w swej prostocie, ale bardzo smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło(...)sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię