Witam wszystkich serdecznie. Choć na blogu (jak pewnie stali czytelnicy zauważyli) zaczęły pojawiać się przepisy lżejsze i bardziej fit, mam "szufladę" (dysk) pełen wcześniej przygotowanych przepisów
Słodkie okruszkiDeszcz za oknem ,a w domu wspaniałe zapachy korzeni ,cynamonu ,anyżu , wanilii i miodu .Wspaniały deser ,Bajeczny w smakach i zapachach A na zrobienie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzałożyłam bloga. Zastanawiałam się co na ta okazję przygotować. Postanowiłam zrobić coś czego jeszcze dotychczas nie robiłam, wybór padł na pyzy z mięsem. Początkowo bałam się , czy dam radę je zrobić, ale potem przekonałam się, że to nie takie trudne. Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się(...)zrobieniu przed ugotowaniem. Sposób wykonania zasmażki: Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam
W kuchennym oknie EwyKuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego. Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej(...)prażone i solone Wszystkie składniki oprócz pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing sokiem z limonki i solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem
codojedzeniaOstatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną
Ostra na SłodkoLubicie nietypowe połączenia? Np. mięsa z owocami. Ja bardzo! Z wielką przyjemnością „kombinuję” wymyślając coraz to nowe dania , które goszczą potem w mojej kuchni i które wzbudzają zachwyt wśród domowników! Tak było i tym razem! Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango . Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata(...)curry , chili i pasty kokosowej. Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko ;) Pycha! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – ok. 350 g * świeże mango – 100 g * pasta kokosowa – 2 łyżki * jogurt naturalny – 2 łyżki * trawa cytrynowa
Ostra na Słodkoziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i ciekawa. Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów koktajlowych, 3 średnich cebul, 30 listków świeżej bazylii, pęczka natki świeżej kolendry, pęczka natki pietruszki,10 gałązek świeżego tymianku(...)bazylii, pozostałą część natki kolendry oraz liście z jednego pęczka natki pietruszki. Całość podgrzewałem jeszcze przez 2 minuty, a następnie zdjąłem z patelni i przełożyłem do miseczki. Podałem na gorąco
Wyprawy kulinarneDzisiejszy przepis był robiony jeszcze w Polsce przed wyjazdem. Na razie nie stworzyłam niczego nadającego się na bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to
Zgrabne Gotowaniepodzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób(...)planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej, ale nie gorącej wody i wszystko mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier
Blondynka Gotujegalantyna z kurczaka Odrobina cierpliwości wykazana przy luzowaniu tuszki kurczaka, odwdzięczy nam się daniem o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Będzie to więc potrawa, którą śmiało możemy postawić na stole, nawet przed najbardziej wybrednymi smakoszami. składniki 1 kurczak wiejski o wadze(...)przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót sos wypłynięty podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli chcemy podać galantynę z sosem, to od razu po upieczeniu mięsa odlewamy do rondelka 2/3 sosu z pieczenia ( galantynę zostawiamy w naczyniu w którym się piekła
Miód i pieprzŁosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z
Pociąg Do KuchniWitajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :) pyszne i pulchne, ja do
Sama słodycz i szczypta chiliŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się
Karo in the Kitchen