dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:450/571)

Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 180

razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Ciasto w folii za chwilę znajdzie się

Grahamka, weka i kajzerka
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 199

Jeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz wieprzowy z dynią 142

Nie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm , gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów

Kuchenne Wariacje
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 312

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak

Karo in the Kitchen
Miód - jaki kupować, na co zwracać uwagę, czy dodawać do wypieków? 139

swoje właściwości lecznicze, ale wspaniały zapach pozostanie, dlatego mimo wszystko warto.  Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości już w temperaturze 41 stopni, dlatego nie powinniśmy dodawać go do gorących napojów. Lepiej poczekać, aż się ostudzą - chyba, że zależy nam tylko na ich posłodzeniu. Apiterapia - to leczenie miodem i produktami pszczelimi. Miodu nie należy traktować jako lekarstwa, a jako dodatek(...)placu targowym warto zwrócić uwagę czy ma on oznaczony numer pasieki. Każda pasieka powinna być zarejestrowana u powiatowego weterynarza, który czuwa w razie wystąpienia chorób pszczół na danym obszarze. Najlepiej kupować miód wprost od pszczelarza, oczywiście nie zawsze mamy taką możliwość, jednak warto popytać znajomych. Na pewno znajdzie się ktoś kto ma dostęp do miodu z pewnego źródła

Mania Wypiekania
po prostu pieczona makrela 155

                                      pieczona makrela Będąc po raz pierwszy na

Miód i pieprz
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1678

Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć

karmelowy
Zupa krem z pomidorów 198

Dzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce

Zgrabne Gotowanie
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 202

Rolada szpinakowa z farszem z ricotty, żółtej i czerwonej papryki, czarnych oliwek,  parmezanem,  aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę  serwuj ę  z sa ł at ą  ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i  grillowanym pieczywem. Smacznego :)   **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso(...)tuorli d'uovo. Aggiungiamo la farina con il bicarbonato e 2 albumi montati a neve. Mescoliamo bene il tutto. Versiamo il composto su una teglia foderata con carta da cucina che inforniamo per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciamo raffreddare. A questo punto iniziamo a preparare il ripieno. Sgoccioliamo la ricotta. Tagliamo

La grande e la piccola cuoca
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 266

Kurczak po meksykańsku tex-mex, trochę w stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku(...)powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi. Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto z patelni, posypanego kolendrą lub pietruszką. Post Kurczak po meksykańsku Tex-Mex pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Flaki na rosole wołowym 150

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na

dom-agi.pl
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 249

make tagliatelle by myself. Other types of pasta are available at a local shop where they have a wide range of it. Sekretem tego sosu, jak i każdego innego dania, są świeże składniki. W tym wypadku szpinak. Podstawą dobrego sosu szpinakowego jest ten świeży, liściasty szpinak, a nie mrożona pulpa, którą możemy kupić za 2 złote w sklepie(...)cream to it. Stew it on a medium heat till the liquid is boiled away and the sauce becomes thick. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka na brązowy kolor. Gorącego kurczaka dodajemy do sosu szpinakowego i przez chwilę dusimy. Sear the chicken on another pan. Put the hot chicken to the spinach sauce and stew it for a minute Makaron

Jacob Tastes
Pierożki z serem i pomarańczami 187

wszyscy dobrze wiemy jednym z najpopularniejszych dań / deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE . Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy(...)delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami . Tego nie da się opisać – tego trzeba spróbować! Ja ze swojej strony powiem jedno : niebo w gębie!!! SKŁADNIKI : CIASTO MAKARONOWE NA PIEROŻKI: * mąka pszenna ( durum ) – 200 g * jajko

Ostra na Słodko
Prawdziwa włoska pizza 227

można oczywiście poszerzać i modyfikować, z tym, że moim zdaniem dodatków nie powinno być na pizzy zbyt wiele, gdyż wówczas ciasto robi się zbyt miękkie i gumiaste. Do przygotowania dania użyłem: 700 gram mąki typu 00 (do pizzy), 25 gram świeżych drożdży, 1 puszki pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczek cukru, 1 ząbka czosnku, suszonego oregano, suszonej(...)rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Co istotne blacha, na której zamierzałem piec pizzę powinna znajdować się wewnątrz piekarnika w czasie jego nagrzewania. Kiedy piekarnik był już rozgrzany wyjąłem z niego gorącą blachę i położyłem na niej pizzę. Piekłem w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Po tym czasie brzegi pizzy powinny być mocno przyrumienione, sos roztopiony, a ciasto chrupiące. Jak już

Wyprawy kulinarne