masa budyniowa: 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy cukier waniliowy 250 g masła polewa: 2 gorzkie czekolady 100 g masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki sposób wykonania: 3/4 szklanki wody zagotować z 2 łyżkami cukru, wsypać śliwki, gotować(...)Ubijać tak długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto na blaszkę 24x35
Darcia w kuchniszklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 całe jajko 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Miksować do momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto(...)rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na papierze do pieczenia w dużych odstępach. Piec 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozlać na boki tworząc duże okrągłe ciasteczka. Smacznego
cukrem pudrem posypanemleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 150 g masła 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1 op. puszki kajmaku popcorn z solą 30 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki masła Wykonanie: Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę(...)mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenypółnocy, będę miała dosyć pieczenia na co najmniej miesiąc. Ale nic z tego. Ten tydzień, co prawda nie zapowiadał się aż... Artykuł Kakaowe muffiny z mleczną czekoladą pochodzi z serwisu gotować
gotować!wody lub 120 g gotowego mleczka kokosowego odrobina soli himalajskiej 2 żółtka szczypta wanilii opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier opcjonalnie szczypta wiórków kokosowych do dekoracji opcjonalnie 25 g gorzkiej czekolady minimum 75% (u mnie 81%) lub polewa czekoladowa według przepisu do dekoracji W jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa nam wystarcza(...)przyciskając dłonią do blaszki. Piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. W tym czasie rozpuścić gorzka czekoladę lub przygotować polewę z przepisu. Wystudzone ciastka można udekorować polewą i ewentualnie wiórkami kokosowymi. Smacznego! — BTW całości bez słodzideł i dekoracji: 360 g, 1594 kcal
Ola la LCHFtłustego -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki(...)Możemy też urywać kawałki ciasta ręką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 15 minut Po wystudzeniu robimy na serniku niteczki białą czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc by dobrze się zsiadł. Jest wspaniały,kremowy Bardzo gorąco Wam go polecam. SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię wracać :) Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g masła 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 gruszki polewa: czekolada deserowa, 50 ml śmietany kremówki 30% Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito(...)piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do nie j czekoladę i mieszać aż powstanie gładka polewa. Ciasto polać sosem czekoladowym
zadanie-gotowaniepieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 1 szklanka cukru pudru 150 ml śmietany 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak przygotować ciasto czekoladowe z serem? Białka oddzielić od żółtek(...)ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo ser i wanilię. Na koniec krótko miksując połączyć ser z wystudzoną żelatyną i nie czekając przekładać ciasto powstałą masą. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż połączą się wszystkie składniki i będzie błyszcząca
Kuchcik gotujemleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać(...)minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić. Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim rogale. Na jeszcze mokry lukier nałożyć posiekaną czekoladę
Kolorowa kuchnia Elkijabłka 3 gruszki 5 śliwek 150 g łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml jogurtu o smaku truskawka rabarbar, lub innego tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: cynamon, miód Wykonanie: 1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki(...)sobą i posypujemy wierzch. 9. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 10. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, przed podaniem ścieramy na wierzch białą czekoladę. Podajemy na ciepło, lub na zimno
Mój pomysł natermoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy czekoladę, masło, mieszamy i odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewiórySuper prosty i szybki torcik na romantyczną kolację we dwoje :-) Idealne połączenie bitej śmietany, wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady.. A do tego świeże owoce.. Muszę się Wam przyznać, że ten torcik upiekłam całkowicie spontanicznie. Ciasto w ogóle nie było planowane. Na blacie kuchennym leżały wiórki, czekolada, konfitury i jajka, które wyjęłam wcześniej z lodówki
AniaGotuje.plBardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana, tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada ;-) Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu. Czas przygotowywania: 10 minut Czas chłodzenia: minimum 60 minut do uzyskania gęstego kremu Składniki(...)śmietanki 30 % • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki
AniaGotuje.plPyszne i proste ciasto. Delikatny smak czekolady idealnie koresponduje ze słodyczą dojrzałych bananów. Polecam szczególnie dla Dzieci :-) Czas przygotowywania: 30 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: średnia keksówka 18/35 cm Składniki: • 3 dojrzałe średnie banany • 3 jajka rozm. m • 300 g mąki pszennej tortowej • tabliczka gorzkiej czekolady 100 g • 100 ml oleju
AniaGotuje.plczubate łyżki cukru pudru • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego • 1/3 szklanki oleju roślinnego • 3 łyżki jagód (świeże lub mrożone) Składniki na polewę: • 100 g śmietanki 30% • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g • pół tabliczki czekolady białej - 50 g • 1/3 szklanki dowolnej czekoladowej lub cukrowej posypki
AniaGotuje.pl