Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej Do obtoczenia: starta gorzka czekolada Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie. Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj(...)dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki. Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki na 30 minut. Smacznego
wegujemymąki ziemniaczanej (1 spora łyżka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu 1 fix do śmietany wiórki z białej czekolady do posypania Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem(...)porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM ), od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkamargaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka 170 g. jaja 3 szt. mleko 4 łyżki czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. ) masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. ( posiekane ) Masło utrzeć z cukrem. Wbijać kolejno jaja. Dodać przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka. KREM mascarpone 250 g. śmietana kremówka
Kuchnia Paulettesmasła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie(...)dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego. Babeczki smaruję dżemem
słodki bratekciastem. Do ciasta możesz dodać bakalie. Całość przełóż do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 35cm, piekłam w 180 stopniach i czasie ok 40 minut. Białą tabliczkę czekolady rozpuść z łyżką masła, rozprowadź po wierzchu. Składniki: 2 duże starte marchewki 2 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)tabliczka rozpuszczonej białej czekolady lub cukier puder do posypania Smacznego
Kurnikowomleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu bakalie: morele suszone, daktyle suszone, orzechy 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni Celsjusza). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Banany rozgniatam na papkę widelcem. Olej miksuję z cukrem trzcinowym(...)mlekiem. Dodaję mąkę wymieszaną ze sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsypuję cynamon i kardamon. Mieszam dokładnie. W końcu dodaję banany. Łączę. Wsypuję posiekane bakalie i czekoladę. Delikatnie mieszam. Masę przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika. Piekę około 45-60 minut, aż do tzw. "suchego patyczka". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiPOLEWA : 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy. 125 g margaryny ucieramy mikserem(...)następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy. Ciastka kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Mariolimogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo(...)kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta z pomarańczy orzeszki ziemne Wykonanie W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier, czekoladę i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Gdy masa przestygnie wbijamy po żółtku i mieszamy za pomocą rózgi. Do masy przesiewamy mąkę, śmietanę i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy
Raj dla Podniebieniałyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku na wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy cukier nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania. * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Z Majeczką w kuchnicukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę(...)blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha
Ciastka - domowe słodkościwpisuje się w powiedzenie, że jemy przede wszystkim oczami. Trudno odciągnąć od niej wzrok, a co dopiero nie skusić się choć na jeden kawałek wypieku. Potrzebne składniki: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietanki opcjonalnie – kropla aromatu rumowego, miętowego lub pomarańczowego Sposób przygotowania: Czekoladę połam na drobną kostkę. Wrzuć ją do metalowej lub szklanej miski razem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasła 130 g cukru pudru 8 g cukru waniliowego 2 duże jaja 230 ml maślanki 270 g mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 tabliczki czekolady lub czekoladowe łezki ewentualnie ok 100 g suszonych daktyli Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na w miarę jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać dalej. Mąkę, proszek(...)pieczenia i sodę wymieszać. Do jajek dodawać suche składniki na zmianę z maślanką i dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy
Ze smakiem bez glutenukoniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% lub 36% kilka ciastek Oreo lub Neo Wykonanie: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Po minucie wymieszać do połączenia się składników
Trufelkowolatte Składniki na dwie porcje: 200 ml wody 2 łyżeczki Inki Klasycznej 2 łyżeczki cynamonu kilka goździków szczypta imbiru 200 ml mleka cukier puder do dosłodzenia kostka gorzkiej czekolady do przybrania Przygotowanie: Do rondelka wlać wodę, wsypać cynamon, Inkę Klasyczną, imbir, goździki, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3 minuty. Zostawić na chwilę, by się ustała. Mleko podgrzać(...)kawę, uzupełniając pustą wewnątrz przestrzeń - robimy to bardzo cienkim strumieniem, lejąc po brzegu naczynia, dzięki czemu powstaną charakterystyczne dla latte trzy warstwy - mleko, kawa i piana. Wierzch posypujemy stratą czekoladą. Pysznej, aromatycznej kawy
Poezja Smaków - blog kulinarnypalarni CoffeNation (dowolny smak) 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku amaretto* propozycja podania: 1-2 łyżeczki ciemnego kakao, 1-2 łyżeczki słodkiego kakao, małe ciasteczka w czekoladzie *użyłam firmy Cymes Przygotowanie: Mielimy kawę. Rozpuszczamy ją we wrzątku, następnie dolewamy syrop o smaku amaretto i mieszamy wszystko. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, grzanie dół. W jednej(...)lekko ciepły sernik oprószyłam najpierw ciemnym kakao, a następnie jasnym uzyskując ciekawą strukturą (zdjęcia nie oddają jej uroku Gościom i rodzinie się podobało). Na wierzch kładę małe ciasteczka w czekoladzie. Smacznego
Słodkie okruszki