drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ubijamy do białości (około 7-8 minut(...)masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami lub dekorujemy wg uznania. Źródło
Smaki Na Talerzuszklanki oleju Dodatkowo: maliny lub inne owoce, powidła, budyń lub ulubione nadzienie mąka ziemniaczana (jeśli używasz mokre owoce) lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połówki cytryny gorzka czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej) Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj resztę składników na rozczyn i całość wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Zostaw do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszaj z rozczynem(...)minut (zależnie od wielkości bułek – powinny się zarumienić). Kiedy bułki ostygną polej je lukrem – wymieszaj cukier puder oraz sok z cytryny, a następnie polej roztopioną gorzką czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustosuchego maku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 margaryny lub masła 500 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu z mirabelek 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę(...)blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościopakowanie mieszanki na biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i zmiksować aż wszystko się połączy. Rozsmarować ciasto na niskiej blaszce wyścielonej papierem (ja robiłam na silikonowej(...)Budynie rozmieszać z cukrem i połową mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, na końcu dodać startą czekoladę. Krem przełożyć do szprycy. Na połowę kółeczek z ciasta wyciskać po kilka rozetek krem, ułożyć dwie cząstki mandarynki i przykryć resztą krążków. Na wierzch także wycisnąć krem i udekorować mandarynką. Przed
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniauwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała (lub z dodatkiem dowolnych barwników spożywczych), ciemna, kolorowy cukier, maczek lub jakakolwiek inna różnobarwna posypka to tylko wstęp do tego co możesz z nimi robić Maszynkę do ich zrobienia(...)minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj na patyczki. Teraz najprzyjemniejsza część (poza jedzeniem oczywiście -dekoracja ) Kwestię dekoracji pozostawiam Tobie, Twojej wyobraźni i smakowym upodobaniom My rozpuściliśmy białą czekoladę (w łaźni wodnej), polaliśmy nią lizaki i posypaliśmy kolorowym cukrem. Te kilka cake popsów z fotografii to jedyne co udało mi się uwiecznić, bo chłopcy na bieżąco wszystko zjadali i zanim
Arbuziakinabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości polecam Wam marcepan z nadzieniem malinowo-żurawinowym w gorzkiej czekoladzie . Wspaniałe uzupełniające się smaki. Pyszne marcepanowe czekoladki otulone gorzką czekoladą wypełnione wspaniałym nadzieniem. Idealne, nie za słodkie połączenie. Polecam spróbować. Składniki: (na 12 sztuk) 1 3/4 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszkismak. 0,5 l wody 4 łyżeczki kawy mielonej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu kawałek skórki z pomarańczy (bez białej części) 2 plasterki świeżego imbiru 2 kostki mlecznej czekolady mleko Wodę zagotować w niedużym garnuszku i zmniejszyć ogień. Dodać kawę, cynamon, kardamon, kawałek skórki z pomarańczy oraz imbir. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i poczekać aż kawa i przyprawy(...)opadną na dno. Rozlać do filiżanek. Do każdej dorzucić kostkę czekolady i wlać odrobinę mleka, ale nie za dużo, aby nie zagłuszyć korzennego smaku i aromatu. Z podanego przepisu wychodzą dwie filiżanki kawy
Krokusowy Dommargaryny 2 tabliczki białej czekolady 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 g mąki pszennej 180 g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli W małym garnuszku rozpuścić margarynę. Zdjąć z ognia i dorzucić połamane w kosteczkę dwie białe czekolady. Mieszać do całkowitego połączenia. Następnie ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do niej cukier
Krokusowy Domustach:) A przy tym upieczone ze zdrowej mąki bogatej w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Przechowywane w metalowej puszcze długo zachowują swoją świeżość. Zapraszam do wypróbowania;) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 85% 1 kostka masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy(...)wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy delikatnie ręką i pamiętamy, żeby zachować pomiędzy nimi 2 cm odległości, gdyż przy pieczeniu rozpływają się na boki. Piec
Krokusowy DomModa na nie wciąż trwa... 0,5 kostki margaryny 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, margarynę i wbijamy jajko. Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Na sam koniec dodajemy(...)pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka
Krokusowy Domłyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa lustrzana: 300 g cukru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały zielony barwnik. Mieszamy i gotowe. Polewę możemy rozlać na tort dopiero kiedy całkiem ostygnie. Tort dekorujemy według uznania
Krokusowy Domszklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżki miodu garść orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki śmietany kremówki orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę(...)wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamąki gryczanej 30 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ryżowej łyżka skrobi ziemniaczanej jajko 100 g ciepłego masła 90 g cukru 20 g kakao 100 g czekolady pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą mixera. Ważne żeby masło miało miękką konsystencję - żeby nie było "prosto" z lodówki
BezglutenowaIzabelababeczek: * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki cukru * 100 g masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 2 jajka * 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany * kostki mlecznej czekolady (po jednej do każdej babeczki) Wykonanie: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać całe jajka ze śmietaną i rozpuszczonym wcześniej i przestudzonym masłem. Do płynnej masy dodać(...)suche składniki i wszystko wymieszać. Do foremki do pieczenia babeczek ułożyć papilotki. Do każdej wylać ciasto na 3/4 wysokości foremki. Do każdej babeczki na wierzchu ułożyć po kostce czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30 minut
Zrób to smacznieblogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki. Składniki na formę 20x20cm: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka 1/2 szkl. mąki orkiszowej łyżka kakao szczypta soli 200 g świeżych malin Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Formę wysmarować masłem(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty. Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
wyzwania kuchenne