małe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej(...)chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie. 2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasto pieczemy około 40 minut
Izabelawkuchniświeżych malin miód prawdziwy do smaku 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki mleka w proszku cukier puder do smaku cukrowa posypka według uznania 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy, kilka odkładamy do dekoracji. 2. Do kubka miksera przekładamy jogurt naturalny, maliny i miód, całość miksujemy przez kilka minut, następnie rozlewamy do czterech szklanek(...)dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Następnie bitą śmietanę wyciskamy na koktajl, dekorujemy startą czekoladą, cukrową posypką i odłożonymi malinami. Podajemy. 5. Smacznego życzę. Zapraszam do GALERII CUDA ŚWIATA
Izabelawkuchniłyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu spirytusowgo 10% 2 jajka PONCZ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wódki 100 ml wody łyżeczka miodu DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę(...)poczujemy ,masa i spód miodowy itd. Warstwy to biszkopt,krem,spód,krem,biszkopt,krem,spód,krem,biszkopt,krem,spód,krem i biszkopt :) Tort smarujemy kremem,boki obtaczamy startą gorzką czekoladą. Do części pozostałej masy dodajemy troszkę kakao i dekorujemy dookoła rozetkami raz żółta raz kakaowa . Z masy wyciskamy coś na kształt pszczółek,kakaową robimy im paski i czółki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubanany, kiwi, pieczone jabłka, jagody goji, nasiona chia, orzechy, zwieńczyć porcję miodem lub syropem klonowym z dodatkiem cynamonu Mleko sprawdzi się idealnie także z płatkami kukurydzianymi, otrębami, słonecznikiem, czekoladą, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Kombinujcie, dodawajcie, łączcie składniki, smakujcie, na zdrowie! Składniki: 500 ml mleka płatki owsiane górskie wg uznania spora garść borówek suszone owoce wg uznania: żurawina, daktyle, rodzynki(...)misce układam płatki, suszone owoce i migdały, zalewam: zimnym mlekiem, ciepłym lub gorącym (do woli Dekoruję borówkami, polewam miodem lub syropem. Można dodatkowo posypać owsiankę: siemieniem lnianym, wiórkami czekolady lub wiórkami kokosowymi
Zasmakuj Kuchninaszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady
Zasmakuj Kuchnipolewą czekoladową smakują wybornie. Zapraszam :) Składniki : 500 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 kopiaste łyżki kaszy manny 5 jajek 1 czekolada z orzechami 1 łyżka wody papilotki Wykonanie : Ser ucieramy z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno. Do sera dodajemy kaszę mannę i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę(...)Papilotki napełniamy masą serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20/25 minut na złoty kolor. Z tej porcji sera wyszło mi 12 serniczków. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i polewamy zimne serniczki. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirodzynek 20 g jagód goji 50 g suszonych śliwek 50 g nasion słonecznika 2 banany 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 200 ml mleka 1 jajko 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z musli. Miód mieszamy z mlekiem i jajkiem, po czym dodajemy do mieszanki musli z bananem. Mieszamy(...)wymiarach około 20x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po wystudzeniu kroimy w kształt batonów i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarnyjest najlepszy pomysł... Tak więc kto dzisiaj nie ma humoru, tak jak ja, to zapraszam na kawałek czekoladowego szaleństwa! Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie) 1 duże jabłko 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) garść(...)ziarenek wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Margarynę, czekoladę, kakao, cukier i mleko zagotować, ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i pokrojone w kostkę jabłko. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, posypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni
Trufelkowowieczoru zrobiłam pysznego murzynka z gruszkami, orzechami włoskimi, kardamonem i mielonym imbirem. Wyszło pysznie! Idealnie na jesienny wieczór. Zapraszam.... :) Składniki: 1 kostka margaryny lub masła ponad 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego (np. Skworcu ) 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Skworcu ) 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 gruszki obrane ze skórki i pokrojone wg uznania garść orzechów włoskich posiekanych garść płatków migdałowych Wykonanie: Margarynę, czekoladę, kakao, cukier, imbir w proszku, kardamon i mleko zagotować, ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka
Trufelkowowarto... Składniki: 200 g wiórków kokosowych 10 łyżek płaskich cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 białek (żółtka koniecznie zostawcie na szarlotkę - przepis w następnym poście!:) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: W większym garnku rozgrzać wodę, kiedy się zagotuje umieścić nad nim miskę lub mniejszy garnek z cukrem, cukrem waniliowym, wiórkami oraz białkami. Mieszać nad parą do uzyskania jednolitej, gorącej masy(...)Następnie zdjąć z garnka i ostudzić. Połowę masy uformować na blaszce posypanej delikatnie mąką w kulki. Do drugiej połowy dodać posiekaną gorzką czekoladę. I również uformować kulki. Piec w nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem ok 16 minut. Kokosanki są pyszne, mnie smakowały bardziej te czekoladowe, mojemu Przemkowi tradycyjne. :) Smacznego
Trufelkowoszkl kaszy jaglanej 2 szkl wody 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki miodu 2 szkl wiórek kokosowych 1/2 szkl płatków migdałowych kilka orzechów (wg uznania) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę wrzucić na sito i wypłukać pod zimną wodą. Następnie, odcedzoną, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty i odcedzić ponownie. Kaszę zalać dwoma szklankami wrzącej wody, dodać(...)ognia i pozostawić na jeszcze 5 minut. Kaszę przestudzić. Dodać miód, płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Wymieszać i rozłożyć do silikonowej foremki. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pozostałe mleko kokosowe i dobrze wymieszać. Polewą równomiernie posmarować masę kokosową. Schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepsze na drugi dzień). Pyszna, zdrowa przekąska, którą można zajadać się bez wyrzutów ;-). Taka
Trufelkowojajka 1/2 kostki masła 3/4 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl mleka 3 łyżki powideł 2 czubate łyżki kakao naturalnego szczypta soli dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady wiórki kokosowe * wszytkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli Masło zmiksować na gładką masę z cukrem(...)ciągle miksując. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i posmarować ciasto wg uznania. Posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Trufelkowomąki orkiszowej, np. TOTA 3 szkl wiórek kokosowych 1,5 szkl mleka 3 łyżki syropu klonowego 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Chwilę ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe, cukier, sodę i posiekaną czekoladę. Do mleka dodać roztrzepane jajka i wymieszać mokre
Trufelkowospiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 kostki czekolady Przygotowanie: W garnuszku zagotowujemy mleko, cukier oraz kakao, mieszając skła dniki co jakiś czas. Kie dy wszystko się połączy. Wkładamy do garnuszka również masło aby się rozpuściło w o przestudzenia(...)pieczenia ( średnica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach (grzanie góra dół). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewamy pozostawioną masa kakaową i posypujemy starta czekoladą. Smacznego
ChilliJemyinnych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty(...)wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie
Wanilia i Kardamon