czekolada - 27946 przepisów (strona:851/1864)

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną 154

szkl. oleju • 1 szkl. mleka • 2 łyżki kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 400 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix • czekolada • dżem malinowy lub lub owoce PRZYGOTOWANIE : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę(...)cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia

KUCHNIA POLSKA
Ciasto dyniowe z ananasem 144

łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i goździków szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka orzechów włoskich pół szklanki posiekanego ananasa 1,5 szklanki startej dyni 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50ml śmietanki 30 % płatki migdałów do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy(...)Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia

Pyry na Gaz
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 114

wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1  szkl. puree z dyni Na polewę:  100 g białej czekolady 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej)  Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić(...)składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt

Walijskie Pichcenie
Ciasto Ambasador 136

mleka, szklanka cukru, 3 duże łyżki skrobi ziemniaczanej, 425 g masła, 2 łyżki kakao, starta drobno skórka z 1 cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 garści orzechów włoskich, dodatkowo: 1/3 szklanka wody, sok z 1/2 cytryny, 2 galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie w puszce (w mnie 490g) Przygotowanie: Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)Dodajemy stopniowo budyń cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy skórkę z cytryny. Do drugiej dodajemy kakao, posiekane orzechy wraz z czekoladą oraz żurawinę. Rozrabiamy galaretki w 800 ml gorącej wody. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Na biszkopt wykładamy ciemną masę, następnie jasną oraz brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec zalewamy

Lena Gotuje
Jesienny sernik z marchewką i orzechami 132

ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżeczek żelatyny wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl wody, podgrzewamy w mikrofali 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy na spód z ciastek

Bon appetit mon amie
Sernik na jogurtowym spodzie 187

szklanka budyń śmietankowy 80 g masło 100 g żurawina suszona 50 g   Polewa czekoladowa: kakao niesłodzone 6 łyżek masło 150 g cukier 100 g wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania Wykonanie: 1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło  . Wyrabiamy mikserem .Tortownice 28 cm wykładamy papierem(...)pieca i zostawiam do ostygnięcia. 3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady.       Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić

Różowa kuchnia
Ciasto cappuccino z wiśniami 182

SKŁADNIKI : CIASTO: • 5 jaj (osobno żółtka i białka) • 100 g gorzkiej czekolady • 125 g masła • 1/5 łyżki kawy rozpuszczanej • 150 g cukru • 125 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą, dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, wszystko zmiksować, stale miksując dodawać stopniowo żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem

KUCHNIA POLSKA
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 117

kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko

Cooking Monster
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 181

postanowiłam upiec je raz jeszcze ale zmienionej, MOJEJ, formie. Powstały mięciutkie, pachnące babeczki o bardzo delikatnej strukturze i smaku.  Polecam  je Wam serdecznie :) Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada proporcja na 12 babeczek: po 120 g: masła, rozpuszczonego i ostudzonego cukru pudu mąki pszennej 2 jajka + 1 białko, oddzielnie białka i żółtka szczypta soli skórka otarta z 1/2 pomarańczy(...)cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia "pasek" bardzo gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i skórkami. Białka ubijamy   na sztywno  z połową cukru.  Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo mąkę a następnie masło. Delikatnie mieszamy i łączymy z pianą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu na biszkopcie 224

Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać kawę cappuccino, wymieszać. Białka oddzielić(...)kremie. Biszkopty oprószyć kakao. Na to wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat ciasta, nasączyć go delikatnie pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem. Posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 167

zbożowe 45% ( pszenne ,  owsiane ),  orzeszki ziemne  11%,  orzechy włoskie  9%, nasiona szałwii hiszpańskiej ( Salvia hispanica )/chia 5,5%, suszone daktyle (daktyle, mąka ryżowa), rodzynki, czekolada gorzka (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy),  pszenica  ekspandowana (ziarno  pszenicy , melasa buraczana,  migdały ) Plusy: nie da się ukryć, że smaczne ładne opakowanie, którego możemy użyć(...)duży wybór kombinacji smakowych dodatek orzechów, które obniżają indeks glikemiczny i stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych dość dobry skład Minusy: wysoka cena mimo niewielkiego dodatku cukru (jedynie w kawałkach czekolady) musli zawiera jego sporą ilość (19,4 g/100 g) producent deklaruje wysoką zawartość żelaza – niestety żelazo z produktów roślinnych wchłania się dużo gorzej niż ze zwierzęcych wysoka wartość energetyczna

Powiedz dietom nie
Deser z budyniu marchewkowego 205

Deser wyszedł przepyszny i kolorowy. Składniki: 1kg marchwi cukier 3 łyżki śmietana 30% 400 ml + cukier 2 łyżki orzechy włoskie 100 g migdały płatki 50 g wiórka pomarańczowe z czekolady  do dekoracji biszkopty okrągłe 10 szt skrobia kukurydziana 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cynamon 1 łyżeczka   Wykonanie: Marchew obieramy, kroimy  w kostkę 3 cm. Wkładamy(...)zgęstnienia. Do szklaneczek wlewamy  budyń ciepły, wsypujemy pokruszone biszkopty ,ubita śmietana z cukrem uprażone orzechy z migdałami i żurawiną . Znowu budyń marchewkowy śmietana i posypujemy wiórkami z czekolady też pomarańczowymi :) Deser palce lizać,polecam zrobić.  Sok z marchewki wyszedł bardzo klarowny i pyszny, dosłodziłam go podczas gotowania bo moja rodzinka tak sobie zażyczyła

Różowa kuchnia
Orzechy włoskie w czekoladzie 106

Orzechy włoskie w czekoladzie,czyli słodka przekąska domowej roboty. Artykuł Orzechy włoskie w czekoladzie pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Marchewnik - ciasto marchewkowe. 123

marchewki 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki oleju kilka kropel olejku rumowego Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, olej(...)połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryna i posypana bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Wystudzone ciasto udekorować polewą

Agusiowe smakołyki
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 188

szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy:     700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru  50 g gorzkiej czekolady  blaszka o wymiarach 30/26cm Wykonanie biszkoptu kakaowego:   Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami(...)chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce jarzynowej czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do lodówki aby dobrze stężało. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili