czekolada - 27946 przepisów (strona:845/1864)

Słonecznikowiec 873

Stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Następie dodajemy ostygnięty słonecznik i mieszamy łyżką do połączenia. Gotową masą smarujemy jeden blat biszkoptowy i przekładamy go drugim. Na wierzch robimy polewę. polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, Do garnuszka łamiemy czekoladę, wlewamy mleko. Stawiamy na palnik o małej mocy i mieszamy do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta.  Przepis znaleziony

kulinarne odsłony pati
Sernik z bezą kokosową 116

serniku.  Składniki: ciasto - 600 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 4 łyżki śmietany 18 % - 80 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 100 g cukru pudru masa serowa - 1 i 1/2 kg sera białego podwójnie zmielonego - 2 budynie śmietankowe - 2 szklanki mleka - 150 g masła - 1 szklanka cukru - 3 żółtka(...)całe jajko - 150 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej piana - 6 białek - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 70 g wiórków kokosowych oraz - 2 opakowania biszkoptów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne masło, śmietanę, żółtka, całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy

Zainspirowana w kuchni
Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą 143

gram cukru trzcinowego mleko letnie 100 ml 5 dużych jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można też dodać 0,5 łyżeczki sody) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii  - biała czekolada  - mak  - 2 łyżeczki oleju kokosowego Owoce przesiekać i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Orzechy drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć na sicie bakalie, dodać orzechy(...)wanilię. Dodać ubitą pianę. Dodać bakalie i całość delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do formy prostokątnej i równomiernie rozprowadzić ciasto. Upiec w 180 stopniach 50- 60 minut sprawdzając patyczkiem. Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego

AZgotuj!
Pijana śliwka 131

jajek 5 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego opakowanie rozpuszczalnej kawy latte (12,5 g) 3 łyżki startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej Masa: 400 g masła (w temperaturze pokojowej) 500 g nutelli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek 5 łyżek wody 5 łyżek cukru 100 ml wódki Wymiary formy(...)piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kawę i czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być

PatiGotuje
Japoński makowiec z musem jabłkowym 182

wysmarowania formy Mus jabłkowy: 810g  prażonych jabłek w słoiku 2 galaretki jabłkowe 1/2 szklanki wrzątku Krem: 250g mascarpone 200ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Polewa: 120g białej czekolady 25g masła extra 2 łyżki śmietany 30% perełki zielone wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie(...)ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy,  podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Muffinki z nutellą 174

Jeśli znudziły Wam się moje muffinki z kawałkami czekolady,  to ten uniwersalny przepis na ciasto można wykorzystać także z nutellą. Dla miłośników czekolady i orzechów w sam raz. Świetna przekąska do zabrania ze sobą na drogę, do szkoły czy pracy a także przyjęcia. Składniki: (na ok. 10 sztuk) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki

W kuchni bez szafek
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK 132

DODATKOWO :  masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części -  masa orzechowa do ciast 500 g powideł śliwkowych 500 g czekolady do polania dowolne posypki do dekoracji(...)formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami. Podczas jedzenia dań świątecznych mogą wystąpić uczucia sytości lub wzdęcia. W tych dolegliwościach pomoże ci Espumisan Max- wyrób medyczny CE. Jest rewelacyjny, tylko jedna kapsuła i już

Kulinarne Fantazje Marioli
Pralinki a la Ferrero Rocher 761

wafelki Grześki lub Prince Polo (u mnie dwa mleczne mega (po 48g) i jeden orzechowy (36g)) około 100 g orzechów laskowych 3 pełne łyżki nutelli 100 g czekolady 4 łyżki oleju Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na deskę. Gdy leciutko przestygną, na tyle by można je było wziąć do ręki, rolujemy je w dłoniach(...)Następnie orzechy dość drobno siekamy. Posiekane orzechy łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy nutellę, mieszamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki, by masa lekko zastygła. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę roztapiamy razem z olejem. Kuleczki obtaczamy w polewie czekoladowej. Odkładamy od zastygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.   Źródło

Smaki Na Talerzu
torcik piernikowo-pomarańczowy 144

śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 4 łyżki konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej) 2 łyżeczki żelatyny sok wyciśnięty z półtorej pomarańczy skórka otarta z pomarańczy do dekoracji: plastry pomarańczy ciasteczka korzenne czekolada Przygotować dwie osobne miski do zrobienia ciasta. Mleko i miód podgrzać, wymieszać, przestudzić. Wlać do jednej miski, dodać wszystkie pozostałe mokre składniki ciasta i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę(...)również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować go czekoladą, ciasteczkami i plastrami pomarańczy.  Inspiracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Praliny "śliwki w marcepanie" 121

suszonych śliwek 1/4 szklanki rumu + woda Marcepan*: 100g płatków migdałowych 30g erytrytolu lub ksylitolu (w ostateczności cukru) 20 ml (2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki olejku migdałowego Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju np. kokosowego Przygotowanie: Śliwki zalać rumem oraz wodą, tyle by przykryć śliwki. Ja wymieszałam rum z wodą, aby śliwki nie były za alkoholowe, jeżeli(...)wodę. Zagnieść na jednolitą masę. Namoczone śliwki odcedzić oraz osuszyć. Rozciąć delikatnie wzdłuż. Z masy marcepanowej formować niewielka kulkę, wielkości pestki śliwki i wkładać ją do środka. Czynność powtórzyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Maczać w niej śliwki. Ja robiłam to za pomocą wykałaczki i łyżki. Oblane śliwki odkładam na kratkę. Następnie wstawić je do lodówki do zastygnięcia

Fabryka pomysłów
Kakaowo-pomarańczowy pudding z tapioki – Świąteczny FIT deser 137

łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1/4 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo: 10 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: 1) W rondelku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe z wodą. 2) Do gotującego mleka wsypać tapiokę i zamieszać. Całość zagotować, dodać cukier oraz wanilię(...)pudding wyjdzie zbyt gęsty dodać przegotowanej wody i dokładnie wymieszać, tak aby całość była płynna i lejąca. 4) Gotowy pudding rozłożyć do pucharków/szklanek/słoiczków i udekorować tartą gorzką czekoladą oraz skórką pomarańczową. Podawać ciepły, w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Artykuł Kakaowo-pomarańczowy pudding z tapioki – Świąteczny FIT deser pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową 127

roztopionego masła 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika Masa grysikowa: 500 ml mleka 5 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru 125 g masła Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% Ponadto: powidła śliwkowe z cynamonem Gospodarstwo Sadownicze Elwira Gracz Powidła śliwkowe to kluczowy element tego ciasta. Warto zrobić je samemu lub kupić ze sprawdzonego źródła. Ja takie(...)powidłami śliwkowymi. Dolną warstwę ponownie przenosimy do blaszki, w której piekliśmy ciasto, na nią wylewamy lekko przestudzoną masę grysikową, a na niej układamy górę ciasta powidłami do dołu! :) Gorzką czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki i polewamy taką polewą nasze ciasto. Po czym wkładamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przez noc ciasto nam się dobrze połączy smakowo i będzie

MamaOskarka
sernik z makiem i pierniczkami 716

jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 130 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 100 ml śmietany 18% 1 budyń waniliowy ok. 300 g pierniczków w czekoladzie opcjonalnie: parę kropel olejku pomarańczowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu(...)ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. 1/3 masy serowej wykładamy na masę serową, na której układamy pierniczki w czekoladzie i wykładamy równomiernie pozostałą masę serową. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Ambasador wg Aleex 131

pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki spirytusu Dodatkowo do masy jasnej: • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia) Dodatkowo do masy ciemnej: • 3 łyżki nutelli • 100 g czekolady mlecznej • 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli • pełna garść orzechów nerkowca Polewa: • 100 ml śmietanki 30% • 5 łyżek nutelli • 3 łyżki masła Dodatkowo: • 2 opakowania herbatników maślanych Sposób przygotowania(...)krótko miksować. 14. Masę podzielić na pół. 15. Do jednej części masy budyniowej dodać dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie. 16. Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, morele i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać. 17. W formie ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie

W mojej kuchni
Świąteczne Pierniczki 139

Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez 9 minut. Jeśli pieczemy grubsze pierniczki, zalecam 11 minut. Pierniczki po upieczeniu są miekkie, odstawiamy do ostudzenia.  Polewa czekoladowa:  * 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej * 80g masła Czekolade rozpuszczamy razem z masłem. Pierniczki moczymy w czekoladzie i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Smacznego

Klasyka Gotowania