łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać śmietan fix - wymieszać.Wyłożyć na krem z nutelli. Dodatkowo: gorzka czekolada do dekoracji Na ubitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.Schłodzić w lodówce
Niespełnione zdolności kulinarneSKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka wody, 100g margaryny, 200g mąki, 6 jajek, szczypta soli, Krem: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 30g posiekanych orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas(...)gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam upieczone eklery. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowuję na wierzchu eklerów. Eklery posypuję posiekanymi orzechami włoskimi
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika Karmel - 200 g daktyli Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 10 g oleju kokosowego Wykonanie Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc. Jogurt grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które(...)część masy. Karmel Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto. Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu . Musicie go koniecznie spróbować! Smacznego
Health-Fit-Lifejabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 50 g śmietanki 18% piernikowe choinki pestki granatu wiórki kokosowe ozdoby z białej czekolady Helio zielone gałazki Sposób przygotowania: Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Gosia gotujeFaworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą
Kulinarne przygody Gatitydomowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15 dag wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ciasto można rozdrobnić w rękach(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto. Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki. 2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Smacznego
Apetyczna babeczkaPachnące cynamonem i pomarańczą drożdzówki, którym słodyczy dodaje czekolada. Najlepiej smakują na ciepło i w dobrym towarzystwie :) ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego łyżeczka cynamonu łyżka cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy łyżka kropelek czekoladowych Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe cynamonki z czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: masa orzechowa firmy Helio kilka kostek gorzkiej czekolady mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy(...)małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekmasy krówkowej kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka(...)smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku. 4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 5. Podanie
Izabelawkuchniłyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru(...)delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną. Posmarować nią wystudzony piernik. Udekorować suszonymi śliwkami, orzechami czy migdałami
My simple kitchenskładnikami. Wsyp je do jajek. Wlej sok z pomarańczy i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste możesz dodać odrobinkę mleka lub wody. Dodaj białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę o wielkości 1/4 kostki. Możesz, ale nie musisz dodać 30 g gotowej skórki pomarańczowej w kostkach. Wszystko wymieszaj. Nakładaj ciasto do 2/3 każdej papilotki. Wstaw do rozgrzanego(...)laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego) 2 jajka 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1 dużej) 100 g białej czekolady opcjonalnie 30 g skórki pomarańczowej w kostkach (gotowej ze sklepu ;p) Wykonanie LUKIER Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego z około 75 g cukru pudru. Gdy konsystencja będzie zbyt rzadka dosyp jeszcze
Eat me! Fit me!kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Polej muffinki. Możesz je również udekorować pokruszonymi lizakami. Rozkosznego wcinania : ) Składniki 125g miękkiego masła ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) ) ziarenka(...)przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami
Eat me! Fit me!jajka 1 szklanka szampana 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Dekoracja: kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: W garnku gotujemy masło z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywając miksowania. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z proszkiem(...)przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyszczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy) 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec(...)przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej
Simply Foodpiernika – 5g Pierniki (zmielone) – 200g Cukier waniliowy – 1 opakowanie Masło – 50g Cukier – 50g Składniki – spód piernikowy: Mąka – 150g Pierniki (zmielone) – 150g Przyprawa do piernika - 10g Masło – 150g Czekolada deserowa – 150g Jajka – 4 sztuki Cukier waniliowy – 2 opakowania Proszek do pieczenia – 10g Miód – 50g Składniki - masa serowa: Twaróg sernikowy – 1kg Cukier – 100g Masło (miękkie) – 50g Cukier waniliowy – 2 opakowania(...)Budyń waniliowy – 1 opakowanie Śmietana 30% - 200ml Jajka – 4 sztuki Wykonanie – spód piernikowy: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika i całość wymieszać. Masę ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami
Kuchnia Bon Appetit