Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 180g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 850g jabłek szczypta soli olej Polewa: 100g białej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 100g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach(...)nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę. 3. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 5. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietanowa ciemna: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kakao (ilość wg upodobań) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 1 paczka okrągłych biszkoptów 3-4 kostki czekolady Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do jego wykończenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem chwilę miksujemy. Na sam koniec(...)śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również, czy obu śmietan nie ubić
Smaki Na Talerzuśmietanowa ciemna: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kakao (ilość wg upodobań) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 1 paczka okrągłych biszkoptów 3-4 kostki czekolady Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do jego wykończenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem chwilę miksujemy. Na sam koniec(...)śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również, czy obu śmietan nie ubić
Smaki Na Talerzumąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez(...)gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki. Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem. Smacznego
Health-Fit-Lifełyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 dojrzałe banany 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1/4 szkl. oleju 2 jajka 1 jabłko 50 g posiekanej czekolady (opcjonalnie) Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól. W osobnej misce dokładnie rozgnieć banany – mikserem albo widelcem. Dodaj jogurt, olej, jajka i dokładnie wymieszaj albo(...)zmiksuj. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do połączenia składników. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj jabłko i czekoladę do ciasta i wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 60 minut – do suchego patyczka
Lejdi of the housetwarogu półtłustego 6-7 łyżek cukru pudru 100 ml śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 duży czerwony grejpfrut 1 duża soczysta pomarańcza Do dekoracji: 50 g czekolady deserowej 3-4 "filety" z pomarańczy i grejpfruta Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)Biszkopt kroimy na trzy blaty. 11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym. 12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry. Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce
Gotowanie...to proste !składniki: 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy 30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku) bita śmietana kakao w proszku lub starta czekolada do posypania wykonanie: Do szklanki lub kubka wsypujemy cukier, wlewamy whiskey, mieszamy. Następnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę, bez fusów i delikatnie mieszamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao lub startą czekoladą. Polecam
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 175 g maślanki 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam w żelu) krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% laska wanilii 200 g serka mascarpone Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników(...)papilotkami i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Babeczki po upieczeniu nie będą miały tak intensywnie czerwonego koloru. Na zewnątrz będą brązowe, w środku buraczkowe. krem: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem wanilii z przekrojonej laski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc, w tym czasie masa zgęstnieje. Masę czekoladową miksujemy z serkiem mascarpone do połączenia
Bon appetit mon amiepomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry. Smacznego :) 4 propozycja: KANAPKA DLA ŁASUCHA Składniki : 100 g serka śmietankowego 2 suszone figi 2 orzechy włoskie 2 łyżeczki miodu 2 kosteczki gorzkiej czekolady sucharki Mamut Sposób przygotowania: Serek połączyć z łyżeczką miodu, wymieszać i ułożyć na środku sucharka.Na serku położyć pokrojone figi i rozdrobnione orzechy włoskie. Polać pozostałą łyżeczką miodu i posypać(...)startą czekoladą. Smacznego :) __________________________________________ Wszystkie powyższe propozycje śniadań biorą udział w konkursie na Fb firmy Mamut
Gosia gotujepuszka mandarynek (312g) 1 puszka brzoskwiń (410g) 400g śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru 1 baton kit kat w białej czekoladzie cukierki dekoracyjne WYKONANIE: 1. Na spód kieliszków układamy brzoskwinie. 2. Galaretkę rozpuścić w półtorej szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia, zalać brzoskwinie. 3. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć mandarynki. 4. Śmietanę(...)ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku, na koniec wmieszać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. 5. Śmietanę wyłożyć na mandarynki, posypać startym batonem kit kat w białej czekoladzie oraz cukiereczkami dekoracyjnymi
Dziś Ja gotujemąki orkiszowej 200 g masła 5 łyżek cukru brązowego 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z jednej pomarańczy dodatkowo: 1 gorzka czekolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, cały czas ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczy i zagnieść ciasto. Obsypać mąką, zawinąć(...)mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wycinać ulubione kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół) ok 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Przestudzone ciasto maczać do połowy w polewie i odstawić, aż polewa zastygnie. Można posypać wiórkami kokosowymi, rodzynkami lub ozdobnymi perełkami
Trufelkowoowsianka z masłem orzechowym 250ml wody 200ml mleka 3,2% 80g płatków owsianych błyskawicznych 1 pełna łyżka masła orzechowego szczypta soli na porcję – po pół dużego banana, kostka gorzkiej czekolady i orzech brazylijski , łyżka płynnego miodu Płatki owsiane błyskawiczne gotujemy w wodzie z mlekiem na kremowo przez 6-8 minut, z dodatkiem łyżki masła orzechowego i szczyptą soli. Podajemy(...)bananem pokrojonym w plasterki, startą na drobnej tarce czekoladą i orzechem brazylijskim, lekko polane miodem. Skyr i owoce leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru
Karo in the Kitchenprzesłodzona. Mus z brzoskwiń jest bardzo aksamitny. Koniecznie wypróbujcie! Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1,5 łyżki żelatyny Panna cotta: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 przezroczysta galaretka o smaku winogronowym Maliny Kiwi Pomarańcza Płatki kokosowe Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki(...)przestygnięcia. Gdy już ostygnie mus przelewamy do wysokich kieliszków (podzieliłam go na 5). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Do garnka wlewamy śmietankę, mleko i dodajemy połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy śmietanka się zagotuje zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy go na zastygnięty mus brzoskwiniowy. Odstawiamy
VioletoweKucharzeniemasę serową; 50 dag twarogu dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml) 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 15 dag cukru pudru 2 łyżki kakao Polewa; tabliczka białej czekolady 3-4 łyżki smietany 30% jagody goji do dekoracji Przygotowanie; Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut(...)innym patyczkiem aby były ładne wzorki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Ozdabiamy jagodami goji. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.stołowa. Szykujemy espresso – u mnie waniliowe, perfekcyjne na słodkie śniadanie! Gotowe płatki owsiane nakładamy do dużych filiżanek lub kubków, rozkładamy pomiędzy nie naszykowaną pianę mleczną. Posypujemy migdałami i czekoladą, wlewamy gorące espresso i podajemy od razu. Poproszę porcyjkę na śniadanie do łóżka! SKŁADNIKI 2 porcje – po 320kcal każda – w tym 12g B, 11g T, 49g W 80g płatków owsianych(...)450ml mleka pełnotłustego 3,2%* 4 pełne łyżeczki cukru Muscovado (lepiej!) albo trzcinowego ¼ łyżeczki soli 2 shoty mocnego espresso waniliowego, po 50ml każdy opcjonalnie – bita śmietana, granola, i wiórki czekolady do dekoracji *UWAGA – mleko bez laktozy się nie spieni
Karo in the Kitchen