waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło(...)pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C. Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościsztuk) daktyli Aromat waniliowy Szczypta soli Krem: Gęsta część mleczka kokosowego ** 100g gorzkiej czekolady 70% *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki lub płatków owsianych bezglutenowych ** puszkę mleczka wstaw(...)obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny, by zastygł. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJedliście kiedyś daktylową czekoladę? Nie? Żałujcie! Obłęd! Serio! jest przepyszna! Nic więcej nie napiszę - przekonajcie się sami :) Składniki: - 200g daktyli - 2-3 łyżki kakao (czubate - możesz dodać więcej, jeśli chcesz wersję bardziej gorzką) - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 garść orzeszków ziemnych bez soli - woda Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy miksera załóż ostrze do wyrabiania. Wsyp daktyle(...)dodaj posiekane orzeszki i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Masę wyrównaj szpatułką i ułóż ulubione dodatki ( u mnie liofilizowana truskawka i orzeszki ziemne). Gotową czekoladę daktylową umieść w lodówce do stwardnienia masy (jeśli chcecie aby masa była twardsza dodajcie więcej oleju kokosowego). Smacznego
CookYourselfobraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przesypać do głębokiej patelni i prażyć przez 15 do miękkości. (mieszamy co jakiś czas aby się(...)układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarne przygodyserowa: 30 dkg sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam(...)nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20-25 minut aż się zrumieni. Dekoracje z ciasta obserwuje żeby się nie spaliły. Po wyjęciu zostawiam do przestygnięcia. Dekoruję czekoladą roztopiona, migdałami, owocami
wesoła kuchniapełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 200g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g groszków czekoladowych - oryginalnie z gorzkiej czekolady, a u mnie z mlecznej Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z sodą i solą. Masło utrzyj z cukrem(...)Następnie dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierając przez chwilę mikserem, aż składniki się połączą. Dodaj wanilię, wymieszaj. Wsyp mąkę i dokładnie, krótko wymieszaj (powstanie gęsta masa). Wmieszaj czekoladę. Z ciasta formuj w niewielkie kulki i układaj na blaszce, zachowując odstępy. [ Ja użyłam mojej ulubionej miarki- łyżki do lodów i powstało dokładnie 21 idealnych ciach ] Piecz przez
Lejdi of the houseSkładniki na masę: 250 g serka mascarpone 1-2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: wiórki kokosowe czy płatki migdałowe pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach) Wykonanie: Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę(...)wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy szprycy i dekorujemy nasze muffinki, tworząc ładny wzorek np. w kształcie ślimaka), wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz białą czekoladą. Artykuł Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plrobiłam go w sobotę, wyszedł idealnie palce lizać. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 2 szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kawa parzona mocna 1 ¼ szklanki Brendy ¼ szklanki Czekolada deserowa gorzka 15 dag Masło 1 kostka Jajka 2 szt. Olej 2 łyżki Szczypta soli Tłuszcz do formy Kakao do formy Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej
Tradycyjna Kuchniasyropie (kawałeczki) mleko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru kokosowego (jeżeli użyjecie białego, warstwa nie będzie miała takiego koloru) 1 biała czekolada chipsy kokosowe Dno foremki o rozmiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do mleka(...)wystudzenia. Mleko kokosowe, które stężało miksujemy mikserem razem z cukrem kokosowym. Napowietrzoną galaretkę kokosową wykładamy na warstwę budyniu ananasowego przykrytego herbatnikami. Galaretkę kokosową również przykrywamy warstwą herbatników. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzchnią warstwę herbatników. Niezwłocznie posypujemy całość chipsami kokosowymi (jeżeli nie macie chipsów kokosowych, równie dobrze mogą to być wiórki kokosowe). Wioleta Gargula
MamaOskarkaszczypta soli sos truskawkowy: 1 opakowanie truskawek mrożonych "Hortex" (bez szypułek) 1 łyżka masła masła pół szklanki cukru trzcinowego sok z rozmrożonych truskawek szczypta kardamonu bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Za pomocą trzepaczki zmiksuj mleko z jajkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto będzie miało jednolita(...)podsmaż w sosie z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone układaj je na talerzykach, ułóż na nich truskawki. Całość udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą
Gotuj Sam!Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić a następnie wlać mleko. Wymieszać, poczekać jakieś 5 minut i polać ciasteczka. Smacznego
Różne smaki w kuchniPiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić a następnie wlać mleko. Wymieszać, poczekać jakieś 5 minut i polać ciasteczka. Smacznego
Różne smaki w kuchniCiasto mocno czekoladowe. Myślę,że na wielkanocnym stole w ducie z kawą może z powodzeniem zagościć.. Zachęcam do użycia czekolady dobrej jakości to zdecydowanie poprawia jego smak.Składniki 250 g czekolady 250 g masła 300 g mąki 150 ml mleka 3/4 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki kakao 2-3 łyżki rumu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody … Czytaj
gotuj ze mnąlekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć. Dodatki: 3-4 banany sok z połowy cytryny 50-100 g czekolady do dekoracji Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki(...)lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować czekoladą.Wstawić do lodówki
Anielskie wypiekicukru pudru (150g) 1/3 szkl. mleka (82g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (77g) 4-5 łyżeczek cukru waniliowego (ok 20g) Dodatkowe składniki: Powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki Gorzka czekolada (100g), 2 łyżki oleju Wykonanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, dodać(...)niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać). Przepis na Sernik na ciemnym spodzie w wersji do wydruku i PDF Artykuł Najwyższa pora napić się kawy! pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pl