Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g) Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz(...)upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Rurki napełnić szczodrze nadzieniem cukierniczym Lauretta o smaku malinowym. Na koniec gotowe rurki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką
Ciastka - domowe słodkościserowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać 3/4 szklanki(...)jeden blat). Następnie wyłożyc mase serową i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem. Również posmarować go solidnie konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wystawić wcześniej z lodówki
Monia miesza i gotujepszennej 0,5 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki cukru 200 g masła w temp. pokojowej 0,5 szklanki cukierków ,,Lentilki'' 0,5 tabliczki pokrojonej gorzkiej czekolady 1 jajko 3 łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, wsypujemy partiami cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy jajko oraz mleko, miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy do ciasta dzieląc(...)porcje. Jeśli pod koniec ucierania mikser nie da sobie rady, wymieszajmy wszystko łyżką. Dodajemy cukierki i czekoladę mieszamy. Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy (jeśli chcemy cienkie ciastka trzeba mocniej spłaszczyć). Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego ciastka można włożyć po parę cukierków. Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół
Pani na deserpowiedzieć, że to jest mega hit! Kaloryczne na maxa! Ale w smaku petarda! Przepis na pączki znajdziesz TUTAJ , dodaj do ciasta tylko 1/2 łyżeczki cynamonu. POLEWA CZEKOALDOWA: - 1 cała czekolada gorzka - 1/3 czekoaldy mlecznej - 1/4 szklanki mleka lub smietnaki Czekoladę połam na kawałki, umieść wraz z mlekiem, w kubku, wstaw do mikrofali na 1 minutę, aby się rozpuściła. Wymieszaj
SMYKWKUCHNIKajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu z wiaderka 1 łyżka esencji waniliowej 5 jajek 200 g margaryny 0,5 szklanki cukru kokosowego 100 g białej czekolady 80 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka 0,5 szklanki wiórek kokosowych 280 g herbatników maślanych ½ puszki kajmaku W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka(...)esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
VioletoweKucharzenieTłusty Czwartek jest już sporo, jest w czym wybierać KLIK .Tym razem przepis od Dorotki..co prawda u Dorotki pączki były z masą kajmakowa,a u mnie z czekoladą, ale to nie ma żadnej różnicy. 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka, lekko roztrzepane 60 g masła, roztopionego 60 g cukru [ wg mnie można dać więcej(...)świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 1 łyżka rumu lub wódki lub ekstraktu z wanilii nadzienie [ u mnie czekolada] Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, doda ć wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu
Moje domowe kucharzeniesłodkiego przepisu używam dużej szklanki jako miarki. (300ml) Składniki: - 3 jaja - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 1 szklanka mleka - 200g masła - 4 szklanki mąki - 50g świeżych drożdży - szczypta soli Nadzienie: - gorzka czekolada - konfitura jagodowa Sposób przygotowania: - w rondelku zagotuj mleko, a w w nim rozpuść masło; - gdy mleko z masłem ostygnie i będzie letnie dodaj do rondelka drożdże; - do dużej miski wsyp(...)bardzo; - odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30minut; - gdy wyrośnie odrywaj po kawałku z ciasta, rozgniataj, w środek włóż ulubione nadzienie (ja dodałam do niektórych pączków gorzką czekoladę, a do niektórych konfiturę jagodową) i sklej tak, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia; - blachę wyłóż papierem do pieczenia; - piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
MintTastełyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka oliwy Orzechowa masa: 200g orzeszków ziemnych niesolonych 120ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa: 100g mlecznej czekolady 5 łyżek mleka posiekane orzeszki ziemne do posypania Wykonanie: 1. Ciasto Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. 2. Orzechowa masa(...)dodać orzeszki i skórkę pomarańczowa. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę podgrzać. 3. Każdy naleśnik smarować orzechową masą i zwinąć w rulon. 4. Naleśniki polać rozpuszczoną w mleku czekoladą, a na wierzchu posypać posiekanymi orzeszkami
Szalona Kuchnia Ewelinycytryny 15g żelatyny + 140ml zimnej wody 650ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 3-4 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach 2 łyżki soku z cytryny 1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę i kakao przesiać(...)FILM ). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i aromatem. Następnie cały czas mieszając ręcznym mikserem, wlać w 2-3 partiach rozpuszczoną żelatynę. Dodać startą czekoladę, 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać szpatułką. 9. Około 2/3 kremu śmietanowego wyłożyć na banany (troszkę dociskając go łyżką, aby wypełnić odstępy miedzy bananami), formując kopczyk. Wyłożyć pozostały krem
Mała Cukierenkamoje batoniki owsiane , a dziś przepis na zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty”, tyle że są mniej słodkie, no i darowałam sobie czekoladę, co ty oczywiście możesz zrobić . Uwielbiam ryż pod każdą postacią za jego lekkostrawność, a te batoniki będą idealną przekąską po treningu, czy porostu ot tak do przekąszenia. Kwestia podania(...)masy” w formie batonów jest umowna, bo równie dobrze można udekorować całość czekoladą i podawać jako deser/ciasto. Bardzo zachęcam do dodania kardamonu, który idealnie współgra z kokosem nadając mu ciekawszego smaku, bo powiedzmy sobie szczerze kokos sam w sobie jest dosyć mdły. ps. Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni. Składniki na 16-18 sztuk /blaszka
greenscarfcztery Oscary i ten oskarowy przepis na brownies, które zrobi każdy, nawet najmniej opierzony niedzielny kucharz. Wystarczy zmieszać składniki, przełożyć do formy lub kokilek i po pół godziny pachnące czekoladą i wanilią śniadanie gotowe. Ciastka można upiec w foremce (20/20 cm) lub, jak my, w kokilkach. Wychodzą zawsze i zawsze są pyszne. Nie ma w nich grama czekolady, a smakują
Niedzielny kucharzklasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :) Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę na drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka
kulinarnyswiatdomicukru lub innego słodzidła - szklanka wody Nadzienie - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego (350-400 ml) - 2-3 łyżki cukru lub innego słodziłda Polewa - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia(...)wystudzenia a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Nadzienie Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz słodzikiem. Następnie napełniamy jedną część ciastka i przykrywamy drugim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy eklerki. Eklerki przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem warto wyciągnąć je chwilę wcześniej z lodówki. Smacznego
Health-Fit-Lifepieczone. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 2 jajka - 100 g drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce łączymy mąkę, resztę cukru, jajka(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy kładziemy kostkę czekolady i formujemy pączki. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a następnie pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchniserka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji papier do pieczenia (2 arkusze) Jak zrobić torcik kokosowy? Ciasto: Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gdy białka(...)minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch
Kuchcik gotuje