kostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: masa orzechowa firmy Helio kilka kostek gorzkiej czekolady mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy(...)małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekmasy krówkowej kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka(...)smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku. 4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 5. Podanie
Izabelawkuchniłyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru(...)delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną. Posmarować nią wystudzony piernik. Udekorować suszonymi śliwkami, orzechami czy migdałami
My simple kitchenskładnikami. Wsyp je do jajek. Wlej sok z pomarańczy i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste możesz dodać odrobinkę mleka lub wody. Dodaj białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę o wielkości 1/4 kostki. Możesz, ale nie musisz dodać 30 g gotowej skórki pomarańczowej w kostkach. Wszystko wymieszaj. Nakładaj ciasto do 2/3 każdej papilotki. Wstaw do rozgrzanego(...)laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego) 2 jajka 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1 dużej) 100 g białej czekolady opcjonalnie 30 g skórki pomarańczowej w kostkach (gotowej ze sklepu ;p) Wykonanie LUKIER Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego z około 75 g cukru pudru. Gdy konsystencja będzie zbyt rzadka dosyp jeszcze
Eat me! Fit me!kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Polej muffinki. Możesz je również udekorować pokruszonymi lizakami. Rozkosznego wcinania : ) Składniki 125g miękkiego masła ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) ) ziarenka(...)przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami
Eat me! Fit me!jajka 1 szklanka szampana 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Dekoracja: kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: W garnku gotujemy masło z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywając miksowania. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z proszkiem(...)przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyszczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy) 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec(...)przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej
Simply Foodpiernika – 5g Pierniki (zmielone) – 200g Cukier waniliowy – 1 opakowanie Masło – 50g Cukier – 50g Składniki – spód piernikowy: Mąka – 150g Pierniki (zmielone) – 150g Przyprawa do piernika - 10g Masło – 150g Czekolada deserowa – 150g Jajka – 4 sztuki Cukier waniliowy – 2 opakowania Proszek do pieczenia – 10g Miód – 50g Składniki - masa serowa: Twaróg sernikowy – 1kg Cukier – 100g Masło (miękkie) – 50g Cukier waniliowy – 2 opakowania(...)Budyń waniliowy – 1 opakowanie Śmietana 30% - 200ml Jajka – 4 sztuki Wykonanie – spód piernikowy: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika i całość wymieszać. Masę ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami
Kuchnia Bon Appetitłyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - 2 łyżki cynamonu - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu - 3 jaja - 1/2 szklanki jogurtu - 2 marchewki Polewa: - tabliczka gorzej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego - wiórki kokosowe Sposób przygotowania: - do dużej miski wsyp: mąkę, rodzynki, nasiona chia, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową oraz cynamon - wymieszaj; - w osobnej małej miseczce zmiksuj jaja(...)pozostałych składników - wszystko dokładnie wymieszaj - blachę wysmaruj masłem i wlej do niej całą masę - piecz w piekarniku w 160 stopniach ok.40-50minut. Polewa: - w rondelku rozpuść olej kokosowy wraz z czekoladą gorzką - dokładnie mieszaj na małym ogniu Gotowe ciasto polej polewą i posyp wiórkami kokosowymi. 🍰 SMACZNEGO
MintTasteMasło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia. Polewa czekoladowa: 90 ml śmietanki 36% 90 g czekolady deserowej Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić
kulinarnyswiatdomimleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka spirytusu 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki kremówki Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem(...)mieszamy. Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzujest po prostu przepyszne i znika w tempie ekspresowym :) 3 porcje: 50 g drobnych kuleczek tapioki 500 ml mleczka kokosowego duża łyżka miodu cynamonowego 10 g surowej gorzkiej czekolady łyżeczka dobrej przyprawy do piernika 3 pomarańcze granat Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej miód i na małym ogniu gotujemy 15 minut (ciągle(...)mieszając). Zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika i czekoladę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do 3 miseczek/słoiczków. Każdą porcję podajemy z cząstkami pomarańczy i pestkami granatu. Smacznego :) Artykuł Piernikowy budyń z tapioki, z pomarańczą i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogupieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaodrobina mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Dodatkowo: herbatniki kakaowe czekolada do polania Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą
Cynamonowe szczęściepory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Kremówkę podgrzać ale nie gotować(...)Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała. Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki. Z masy
Ala piecze i gotuje