czekolada - 27946 przepisów (strona:848/1864)

Przepis #186 Ciasto FIT Ptasie mleczko - bez glutenu 213

biszkopt a pozostałą część mieszamy z kakao, którą wykładamy na wierzch. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc.  Wierzch ciasta możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatną polewą z gorzkiej czekolady (jeśli przygotowujemy polewę pamiętajmy aby była lekko przestudzona). Smacznego! Weronika

Health-Fit-Life
Mikołajkowy prezentownik dla wielbicieli gotowania 80

najmłodszych kucharzy :) Mam nadzieję, że jeśli macie problem z kupowaniem prezentów i do głowy przychodzą Wam jedynie skarpety, to ten wpis Was zainspiruje :) Do 50 zł: Orzechy laskowe w czekoladzie kokosowej – 44 zł Emaliowany kubek projektu Pauliny Ostrowskiej – 45 zł Książka”Dwanaście słodkich miesięcy” Kasi Guzik – 47,50 zł Kubek XXL – 10 zł Miarki(...)Zestaw do grzanego wina – 55 zł Zestaw kamionkowych form do pieczenia – 79,99 zł Do 200 zł: Drewniana deska – ok. 139 zł Zestaw czekolad – 179 zł Termos – 119 zł Lniany fartuch – 129 zł Żeliwna patelnia – 109 zł Ponad 200 zł: Lniany obrus – 459 zł Chemex – 225 zł Młynek do kawy

Mienta blog
Owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji 124

Zdrowe, pożywne muffiny słodzone miodem gryczanym z orzechami laskowymi HELIO , orzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane(...)obsypcie np. tartymi orzechami 16 muffinek mi wyszło. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie 80 g suszonych jagód goji 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko, u mnie L 120 g miodu, u mnie gryczany

Zasmakuj Kuchni
Milky Way - przepis z 2002 roku 998

proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy.  Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.  Wierzch polałam polewą: * 1 tabliczka czekolady * 1 łyżka wody * ok. 1 łyżki śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam.  W to wdrobiłam czekoladę

Pieprzyć z Fantazją
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 341

warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix ponadto: kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić(...)kilka godzin do lodówki. Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach czekoladą. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą

Podróż w kulinaria
Seromakowiec 126

łtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego(...)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy

cucinare
Sernik na zimno 77

śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki(...)ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.75 l wrzącej

cucinare
Piernik 69

tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie :   Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić(...)wody, chwilkę pogotować na małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.   Zapraszamy

cucinare
Keks 78

niesolonego 250 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury(...)rkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek

cucinare
Tiramisu 86

użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania   Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego(...)moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce.   Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam ... mniam mniam

cucinare
Trufle czekoladowe 95

oryginalnym przepisie jest gęsta śmietana 48% niestety nie można jej u nas nabyć, szkoda jestem ciekawa jak zmieniłoby to smak...) 30 g cukru pudru 350 g gorzkiej ciemnej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70% 30 g niesolonego masła 1 łyżka cointreau lub armaniaku (opcjonalnie) dobrej jakości kakao Wykonanie : Śmietanę z cukrem podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia, i natychmiast zdejmujemy(...)ognia. Mieszamy i kolejno dodajemy kostki czekolady aż uzyskamy gładką emulsję. Następnie dodajemy kawałki masła i mieszamy do czasu uzyskanie jednolitej masy. Całość wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut (w oryginalnym przepisie było 20 jednak wówczas ciężko było mi lepić kuleczki).  Po wyjęciu z zamrażalnika lepimy niewielkie kulki (nie martwcie się jeśli Wam nie wychodzi

cucinare
Koktajl kawowy 86

żałuję:) Składniki na 2 porcje :     3 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g każdy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao łyżka cukru szczypta cynamonu starta, gorzka czekolada lub kakao do dekoracji   Wykonanie :   Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.  Jogurt mieszamy z kakaem, cynamonem, ostudzoną kawą i dokładnie mieszamy. Wstawiamy(...)schłodzenia do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą lub kakao. Dosłodziłam syrepom klonowym

cucinare