śmietany kremówki 250 ml mleka 2 kremy tiramisu Dr. Oetkera 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 wagoniki długie herbatników kakaowych około 3 wagoniki herbatników jasnych wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta ciasteczka maszynkowe do dekoracji ale nie koniecznie blaszka o wymiarach 25/38 Wykonanie : Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy olej(...)połowę masy kawowo-tiramisu 7. następnie wykładamy warstwę herbatników kakaowych 8. rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką napełniamy resztą kremu i na herbatnikach robimy rozetki 9. wierzch oprószmy wiórkami lub czekoladą 10. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na noc 11. Cisto porcjujemy i każdą kostkę dekorujemy ciasteczkiem Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliopakowanie ugotowanych buraków (500g) - 3 jajka M - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanka kakao - 1/4-1/2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g gorzkiej czekolady - szczypta soli - opcjonalnie - garść ulubionych orzechów. Przygotowanie w Tefal Companion: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, z założonym ostrzem do wyrabiania. Założyć misę do gotowania na parze. Ustawić obroty:11 czas: 2 minuty. Przygotowanie(...)tradycyjne: Ugotowane buraki zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować blenderem. Czekoladę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 30-45 minut. Smacznego
CookYourselfopakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70ml mleka czekolada do posypania Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy(...)miksujemy. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Połowę masy układamy na biszkoptach. Układamy zanurzone w kawie biszkopty. Wylewamy resztę masy. Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów. Posypujemy startą czekoladą (u mnie biała i gorzka) Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post
Cukiernia Pychotkiwarto umilać sobie jesienne dni, w taki sposób :) 2 porcje: 4 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna 450 ml mleka 2% 3-4 cm kawałek imbiru 2 kostki gorzkiej czekolady 150 g schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki posiekanych orzechów (np. pistacji, ziemnych i nerkowców) Imbir obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mleko gotujemy przez 5 minut, z dodatkiem(...)imbiru. Po tym czasie, garnuszek zdejmujemy z ognia, imbir wyrzucamy i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż ta się rozpuści. Do szklanek sypiemy po 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna. Zalewamy ją imbirowo-czekoladowym mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Nakładamy ją na wierzch kawy. Posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy. Smacznego :) Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka. Artykuł Czekoladowo-imbirowa Inka
Mienta blogjogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy(...)koniec pieczenia warto włożyć wykałaczkę do jednej z muffinek i sprawdzić czy środek jest dopieczony. :) - gdy babeczki się pieką, przygotowujemy polewę - do małego garnuszka wkładamy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżkę oleju kokosowego - po roztopieniu intensywnie mieszamy i polewa gotowa - po wyjęciu babeczek z pieca, nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy muffinki płatkami owsianymi. SMACZNEGO
MintTastemasło; - szczypta soli; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta ; - 4 łyżki kakao w proszku; - masa krówkowa/kajmakowa 300g; - 2 szklanki orzeszków ziemnych; - kuleczki zbożowe Delecta ; - połow a gorzkiej czekolady; - 1 łyżeczka cukru cytrynowe go Delecta ; - 1 łyżka jogurtu naturalnego. Sposób przygotowania: - mąkę należy wysypać na stolnicę, następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajo, żółtka, sól, proszek do pieczenia; - w pierwszej(...)minut w 180 stopniach; - po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika - gdy lekko ostygnie smarujemy kajmakową masą - mniej więcej na 5mm grubości - całość posypujemy orzeszkami ziemnymi ; - przygotowanie polewy: gorzką czekoladę roztapiamy w małym garnuszku i mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego i cytrynowym cukrem Delecta ; - mazurka polewamy polewą i posypujemy kuleczkami zbożowymi Decorada Delecta . SMACZNEGO
MintTastezapach jest obłędny! Wykorzystałam ją właśnie do niniejszego przepisu na czekoladowo-kokosowe ciasteczka jaglane! Składniki: - 1 woreczek kaszy jaglanej; - 1 szklanka mąki kokosowej; - 3/4 kostki masła; - 1 gorzka czekolada 70%; - 3 jaja; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 4 łyżeczki cukru lub ksylitolu; - 2 łyżeczki cukru z wanilią. Sposób przygotowania: - kaszę gotujemy ok 15 minut następnie wsypujemy ją do miski(...)mieszamy z mąką kokosową; - do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia - wszystko mieszamy; - w rondelku roztapiamy masło wraz z czekoladą, następnie masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami; - wszystko mieszamy tak, aby składniki się połączyły; - z masy ulepiamy ciasteczka i kładziemy na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia; - pieczemy w piekarniku w 160 stopniach z termoobiegiem. Zapach
MintTastewapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem. Czarny czosnek ma zastosowanie w medycynie. Zawiera S allilocysteinę z wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Wspomaga
AZgotuj!ułatwia wydobycie apetycznego orzeszka. Składniki : 250 ml mleka 1 laska wanilii 3 żółtka 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 l śmietany kremówki 150 g czekolady mlecznej Milka orzeszki pistacjowe Helio do dekoracji ciasteczka z marmoladą i słomka ptysiowa Brześć Wykonanie : Laskę wanilii rozciąć i zagotować w mleku razem z czekoladą. Żelatynę zalać wodą
Sama słodycz i szczypta chililaska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła 50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti gorzka czekolada **** INGREDIENTI Torta di zucca e mandrole 450 g di farina 150 g di farina di mandorle 350 g di polpa di zucca 150 g di burro 150 g di zucchero(...)serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz cukrem pudrem. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy rozpuszczoną czekolad ą i ciasteczkami amaretti. **** PREPARAZIONE In una pentola sciogliete il burro, poi lasciatelo a raffreddare. Frullate la polpa di zucca con il latte e il burro fino a ottenere
La grande e la piccola cuocażytniej typ 2000, np. TOTA 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i siemię lniane. Wymieszać i zagnieść składniki, aż ciasto się połączy. Na koniec dodać posiekaną czekoladę
Trufelkowomasła 120 g masła orzechowego 2/3 szklanki cukru białego 1 jajko 130 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków jęczmiennych/owsianych 80-100 gram pokrojonej czekolady Przygotowanie: Do większej miski odmierzamy 110 gram masła, 120 gram masła orzechowego oraz 2/3 szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą(...)sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą płaski kształt o średnicy 4-5 cm więc zbyt blisko ułożone połączą się
Życie zaczyna się w kuchniszkl puree z buraka 1,5 szkl mąki bezglutenowej 1 szkl gorzkiego kakao 1 szkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Czekoladowy ganache: 200 g czekolady - 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej 200 ml śmietanki kremówki Ugotowane lub upieczone buraki (ok. 350 g) należy zmielić na gładkie puree. Najlepiej kupić buraki ugotowane - można je dostać(...)kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache. Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać do wysokiej temperatury - nie gotować. Wyłączyć ogień i wrzucić połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia się całości i osiągnięcia jednolitej polewy czekoladowej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i polać ciasto. Wierzch ciasta można posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuszklanki cukru 2 cukry waniliowe 9 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki kopiaste miękkiego masła 1 kopiasta szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 wagonik herbatników kakaowych 2 czekolady mleczne Milka 3 łyżki słodkiej śmietanki wiórki do oprószenia blaszka o wymiarach 25/40 cm Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy masło i jeszcze(...)sernik lekko popęka a z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polukrować lub polać polewą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Wierzch oprószmy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicukru kokosowego/słodzika - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa - 600 g jogurtu greckiego - 50 wiórków kokosowych - 2-3 łyżeczki kakao - 40 g cukru kokosowego/słodzika Dekoracja - 40 g startej czekolady - kulki kokosowe z kaszy jaglanej Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik . Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia(...)część biszkoptu smarujemy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim biszkop tem, którego smarujemy masą kakaową. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego . Górę tortu posypujemy startą czekoladą oraz ozdabiamy kulkami kokosowymi. Torcik jest bardzo delikatny w smaku i rozpływa się w ustach. To pyszna propozycja dla osób dbających o linię;) Smacznego
Health-Fit-Life