większej proponuję na leżąco (by masa serowa dobrze je przykryła). Na lody wykładamy masę serową (starając się by były całe zakryte). Blaszkę z sernikiem umieszczamy w lodówce. Polewa: - 100g czekolady (u mnie deserowa, może być dowolna) - 250ml kremówki 30% - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody, u mnie w 50ml - 1 łyżeczka pudru (u mnie trzcinowy) Czekoladę połamać
Smaczne Zdroweprzepis na mleczną czekoladę domowej roboty. Moja mama często robiła nam takie czekolady, do koloru do wyboru: białą, mleczną lub ciemną. Jeśli jeszcze tego nie jadłaś, koniecznie spróbuj, niebo w gębie. Składniki Mleko w proszku łaciate 500 250g margaryny Kasia 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao wawel 1 i 1/2 szklanki cukru 9 małych paczek herbatników
Kurnikowośmietanki 30% - 5 jajek - 1,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1 budyń śmietankowy - łyżka miodu - 2 łyżki przyprawy do piernika - łyżka kakako polewa - 140 g czekolady mlecznej (ja zawsze używam Milki) - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - łyżeczka przyprawy do piernika - pierniczki w kształcie gwiazdek do ozdoby Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Herbatniki kruszę(...)piernika. dokładnie mieszam. Piekę w temperaturze 170 C 70 minut. Studzę w uchylonym piekarniku. Schładzam przez kilka godzin w lodówce. Polewa: Śmietankę podgrzewam z masłem, dodaję pokruszoną czekoladę i przyrawę do piernika. Dokładnie mieszam. Polewam wierzch sernika i ukłądam pierniczkowe gwiazdki. Smacznego
Cook&Lovemasło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem. Na koniec dodać mleko w proszku i miskować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką. Dodatkowo: dżem porzeczkowy wiórki kokosowe batoniki milky way, kolorowe perełki cukrowe do ozdoby kawa
TrufelkowoKolejna propozycja na ciastka z płatków jaglanych z dodatkiem masła orzechowego ...pychotka SKŁADNIKI 135 g płatków jaglanych, 50 g cukru trzcinowego 1/4 tabliczki mlecznej czekolady 80 g masła, 2 łyżki miękkiego masła orzechowego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek koksowych, mąka kokosowa WYKONANIE Płatki mieszamy w misce z miękkim masłem, masłem orzechowym, wiórkami(...)kokosowymi, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkiem, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekjaglanej 100 g oleju kokosowego nierafinowanego łyżka miodu lub ksylitolu 150 ml zimnej wody szczypta solu + 200 g suszonych daktyli + 6 łyżek masła orzechowego + sól himalajska + 2 tabliczki gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka kokosowego Mąkę gryczaną, ryżową i jaglaną przesiej do miski, dodaj miód, olej kokosowy. Zagniatając dolewaj stopniowo wodę. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie owiń(...)malaksera, dodaj masło orzechowe i sół himalajską. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodawaj wodę z daktyli. Karmel powinien mieć lekko płynną konsystencję. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym. Upieczony spód tarty odstaw do przestygnięcia. Naspnie wyłóż na niego karmel, tak aby pokrył całą powierzchnię ciasta. Nakoniec ciasto polej polewą czekoladową, wyrównując jego powierzchnie. Gotową tartę
365 dni dookoła kuchniłyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 2 cukry waniliowe po 16 g DODATKOWO : 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku czekolada i cukier puder do dekoracji foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek(...)lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje Mariolisama nie pałam do nich wielką miłością. W zasadzie tylko takie zielone, jeszcze lekko niedojrzałe jadam od czasu do czasu… Czytaj dalej Najlepsze muffiny bananowe z kawałkami czekolady
brunetkawkuchnitwarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki oleju 300 ml mleka torebka budyniu waniliowego bez cukru Polewa czekoladowa 40 g masła 100 g gorzkiej czekolady 30 ml płynnej śmietany 30-36 % Przygotuj brownie. Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier, kakao i sól. Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić(...)minut w temperaturze 180 stopni. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, a ż powstanie jednolita masa. Ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.Posypałam kokosem
Z Kuchni Do Kuchniszklanka maślanki lub kefiru 1,5 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy Na krem czekoladowy: 230g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek) 5 łyżek wody 1 łyżka wódki 2 duże jajka, umyte i sparzone wrzątkiem 2 łyżki cukru szklanka(...)suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy z powrotem w foremce i smarujemy dżemem. Krem czekoladowy: w szklanej lub metalowej misce umieszczamy połamaną czekoladę, kakao, wodę, alkohol. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (tak, by dno miski nie stykało się z wodą). Rozpuszczamy składniki ciągle mieszając. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na jasny
Smak mojej kuchnisztuk: – 2 duże banany lub 3 średnie (najlepiej bardzo dojrzałe) – 1 szklanka płatków owsianych zwykłych – 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Do miski wsypać pokrojoną czekoladę, płatki owsiane i zmielony cynamon. Wszystko mieszamy. Formujemy kuleczki o średnicy
I LOVE LIFEcukru pudru Mleko zagotować z orzechami zdjąć z palnika i wystudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać orzechy i zmiksować na gładko. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta kruchy placek jabłka kruchy placek
O kuchni z uczuciemcodziennej rutyny, wróciłam też do dobrego zwyczaju przygotowywania sobie na śniadanie puddingów chia. Są szybkie, łatwe, a kombinacje smakowe - nieskończone. Tym razem sięgnęłam po orzeźwiającą miętę i kojącą czekoladę - idealne połączenie na poranek, który nastąpi dopiero kilka godzin po przebudzeniu. Jeśli lubicie after eight, te słynne czekoladki, to coś zdecydowanie dla Was. Ja za nimi średnio przepadam(...)wersja puddingu mnie urzekła. Jednocześnie pobudza do życia i sprawia, że świat wydaje się piękniejszy. Połączenie mięty i czekolady w idealnych proporcjach. Przede mną pracujący weekend, więc taka porcja energii z rana przyda mi się z pewnością. Czekoladowo-miętowy pudding chia Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzelnianego 100 g płatków migdałowych 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę 100 -120 g miodu 30 g oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałeczki wykonanie: Płatki owsiane mieszamy z orzechami, siemieniem lnianym, płatkami migdałowymi, pokrojonym w kostkę jabłkiem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu podgrzewamy miód z olejem kokosowy(...)czasu przemieszając, tak aby się granola nie przypaliła. Następnie wyjmujemy z piekarnika dodajemy goldenberry (suszoną miechunkę), mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej granoli opcjonalnie dodajemy połamana czekoladę. Przekładamy do słoika, zakręcamy. Podajemy z mlekiem, jogurtem, kefirem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól oraz do smaku chili i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią lub papierem
Domowy Smak Jedzenia