Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)kubek gorącej czekolady do picia ;) Składniki: * 4 jajka * 190 g mąki pszennej * 1 łyżka cukru waniliowego * 2 łyżki cukru * 50 g masła * 250 ml mleka * cukier puder do posypania * olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała
Zrób to smaczniewody 1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki Łaciatej 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 2,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 tabliczki czekolady Milka Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy(...)zostawiamy około 1 szklanki masy na wierzch ciasta. Na masę śmietanową wykładamy górną część biszkoptu delikatnie dociskając. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i równo wygładzamy, na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKawa – mocna wanilia Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Nescafe Azera Espresso Intenso 100 ml wody 100 ml mleka sojowego waniliowego pół laski wanilii bita śmietana kostka czekolady Przygotowanie: Kawę zalej gorącą wodą. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż ziarna, dodaj do mleka i podgrzej. Gorące mleko dolej do kawy, udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą. Kawa
Zasmakuj Kuchniwyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku wanilii 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek(...)Lauretta. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościbiałego, drobnego cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 100g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszki do pieczenia - wyłożone papierem do pieczenia. W misce zmiksuj masło z cukrami, na puszystą, jasną masę. Wbij jajko i zmiksuj. W osobnej misce(...)wymieszaj matcha z mąką, sodą i solą, i dodaj do mieszanki masła z cukrem i jajkiem. Wymieszaj. Dodaj wanilię i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wmieszaj czekoladę. Zostaw w lodówce na 30-40 minut. Wyjmuj porcje - około 1/2 łyżki na ciastko, roluj kulki i lekko spłaszczaj. Układaj na blaszkach i piecz przez około 10-12 minut
Lejdi of the housewyszukania mocno czekoladowej masy zatrudniłam Internet - klik . I tak: do zrobieniu maślanego kremu czekoladowego wystarczy stopić w szklanej miseczce nad gotujaca się woda 50g mlecznej czekolady (oryginalnie - ciemna, 70% kakao, znacznie mniej słodka). Zostawić, aż przestygnie. W osobnej misce ubić 100g niesolonego masła i, ciagle ubijajac mikserem na niskich obrotach, wmieszać 200g cukru pudru(...)Powinna powstać kremowa, jasna, gładka masa. Wmieszać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i przestudzona czekoladę. Jeśli masa wydaje się za sztywna, za gęsta, można wmieszać odrobinę mleka - kilka kropli na raz. Masa powinna spokojnie wytrzymać w lodówce kilka dni, a przed użyciem wystarczy doprowadzić ja do temperatury pokojowej i dokładnie przemieszać. Można też ja mrozić - osobno
Lejdi of the housekawy. Zjadliwe nieprawdopodobnie. W planie miałam zamrożenie połowy na inna okazję - i na planie się skończyło... Przepis z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na 12 sztuk) 150g masła 150g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej), posiekanej, LUB kropelek czekoladowych 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub dodatkowe(...)kawę zbożową. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj, lub roztrzep widelcem, jajka z mlekiem. Płynne składniki przelej do sypkich, wymieszaj, dodaj roztopione masło i posiekaną czekoladę. Krótko wymieszaj. Rozdziel masę pomiędzy papilotki i wstaw do piekarnika na 20-25 minut
Lejdi of the houseporcji) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego - u mnie: miałki jasno-brazowy 100g masła, stopionego i ostudzonego 1 płaska łyżeczeka proszku do pieczenia 1 jajko 100g białej czekolady, posiekanej, albo groszków do pieczenia opakowanie-tubka 'Smarties' 38g Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej tak, by papier wystawał poza brzegi foremki - będzie łatwiej wyjać(...)ciasto. Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac. Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami. Piecz przez około 20-25 minut*. Zostaw na 5 minut do przestudzenia w blaszce
Lejdi of the housepieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Nadzienie: - 400 ml śmietany 36% - 250 g białej czekolady - 2 jajka - 500 g mrożonych malin - garść mrożonych jagód Czekoladę połamałam na małe kawałki, wrzuciłam do garnka i rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam śmietankę, mieszając do uzyskania jednolitej masy
Receptura smakumleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Ciasto: Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko(...)Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
CookYourselfsztuk: Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 4 paski mlecznej czekolady Posypka: 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich 2 garści płatków owsianych 2 garści jagły ekspandowanych 2 czubate łyżki brązowego cukru ok. 50 g rozpuszczonego masła W dużej misce(...)pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej, mniejszej misce wymieszać rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zamieszać. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić ciastem. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na posypkę i łyżeczką rozłożyć ją na wierzchu każdej babeczki. Wstawić muffinki
Simply Foodpodanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasta odkładamy. Składniki na bezę z czekoladą: ciasto kruche jasne (to zarobione wcześniej) 4 białka 1/2 szklanki cukru 100 g startej na tarce czekolady gorzkiej 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych szklanka krojonych orzechów włoskich
kruche babeczkiskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód do smaku owoce (truskawki, brzoskwinie, banan) wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy(...)wchłonie wodę i będzie miękka. Następnie dodajemy mleko oraz czekoladę, mieszamy i podgrzewamy chwilkę. Dosładzamy miodem. Opcjonalnie możemy zmiksować blenderem. Przekładamy do miseczki. Dodajemy morwę, pokruszone orzechy oraz ulubione owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak Jedzenialitr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady gorzkiej Formę kwadratową (21x21cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Do większego rondelka dajemy masło i rozpuszczamy je na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy cukier oraz kakao(...)blaszki, na herbatniki, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę ciastek. Wylewamy drugą warstwę masy i znów układamy warstwę herbatników. Następnie wlewamy ostatnią część masy i przykrywamy ją herbatnikami. Odkładamy do przestudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka. Wylewamy ją na herbatniki, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Źródło
Smaki Na Talerzupieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru 100 g masła 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 owoc granatu Roztapiamy masło, cukier i czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy
Cynamonowe szczęście