śmietany 30% * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka soku z cytryny * truskawki * bezy ok. 5 - 6 sztuk Polewa: * 1 łyżka masła * 1/2 tabliczki czekolady * 1 łyżka kakao * 3 łyżki wody * odrobina cukru waniliowego * cukier do smaku Białka z cukrem ubiłam na sztywną pianę i kolejno dodawałam żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiałam przez sitko(...)pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam. Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części. Posmarowałam masą dolną część i powciskałam kawałki truskawek. Przykryłam drugą częścią i polałam polewą czekoladową. Masło, wodę, czekoladę i cukry roztopiłam i dodałam kakao. Wymieszałam na jednolitą masę i lekko przestudzoną polałam ciasto. Torcik można ozdobić bezami, truskawkami. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąpotrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 50 g gorzkiej czekolady Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia Wykonanie krok po kroku: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 2. Ciecierzycę odsączamy z wody. 3. Banany obieramy ze skórki i kroimy(...)ksylitol) i blendujemy na gładką masę. 5. Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek. 6. Na koniec posypujemy je czekoladą. 7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka do ostygnięcia. I to już wszystko
Okiem Blondynki by McBlondiupalny dzień. Lody bananowo-ananasowe – przepis ilość porcji-10, jedna porcja – 130kcal, Składniki: banan, 3 plastry ananasa, jogurt grecki gęsty 330g, 6 łyżek syropu klonowego 100g gorzkiej czekolady owoce: borówki, maliny, banan Sposób przygotowania: Zmiksuj banana, ananasa, dodaj jogurt i syrop klonowy. Masę przelej do formy. Wstaw do zamrażarki na 4 godz. Potem deser polej roztopioną w kąpieli wodnej(...)gorzką czekoladą. Ponownie włóż do zamrażarki. Podawaj z ulubionymi owocami lub syropem. Uwaga! Przed podaniem (ok. 20 minut) lody trzeba wyjąć, by zmiękły. Ponadto jeśli nie chcecie, żeby deser miał kryształki lodu warto go w podczas zamrażania kilka razy miksować Smacznego Artykuł Lody bananowo-ananasowe – przepis pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego ŻywieniaCzuję, że prawdopodobnie wszyscy mają już swój ulubiony przepis na zabójczą partię ciasteczek z kawałkami czekolady. Ale na wszelki wypadek, jeśli jeszcze nie – to mam dla ciebie taki przepis, który zwala z nóg. W moim domu te ciasteczka długo nie leżały, właściwie zdążyłam zjeść tylko dwa Te ciasteczka są kruche, czekoladowe i cudownie maślane. Całkowicie rozpuszczają się w ustach(...)prawdziwy, czekoladowy i do tego maślany smakołyk jakim są właśnie te ciasteczka, to nic złego się nie wydarzy dla naszego zdrowia. Zróbmy więc kilka! Artykuł Maślane ciasteczka z czekoladą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniestraganach, od razu mam ochotę na kruche ciastko z budyniem. Zatem przedstawiam babeczki o kruchym, owsianym spodzie, domowym budyniu waniliowym, marmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach... A wszystko BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5 szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki(...)posypki, wkładam do lodówki większą część dzielę na kuleczki i wyklejam nimi papilotki (najlepiej silikonowe podpiekam 10 minut w 180 stopniach. na spody nakładam budyń, rabarbar, posypuję posiekaną gorzką czekoladą mniejszą część ciasta kruszę palcami i układam na babeczkach Piekę 15 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęSKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 2 banany 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki oleju (kokosowy, rzepakowy) pół kostki posiekanej gorzkiej czekolady pół szklanki rodzynek PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na 180 stopni blenduję fasole dodaję do fasoli resztę składników i wszystko jeszcze raz blenduję dorzucam posiekaną czekoladę i rodzynki nakładam do papilotek Piekę
Upiecz sobie babeczkęszklanki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki jogurtu, śmietany 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach 0,5 tabliczki białej czekolady WYKONANIE: nastawiam piekarnik na 180 stopni trzepaczką ubijam jajka z cukrem, dolewam roztopione masło, jogurt, sok i skórkę z cytryny dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko(...)łyżką dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę wypełniam foremki Piekę 20 minut w 180 stopniach. LUKIER: 0,5 szklanki soku z cytryny 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru. Polewam babeczki
Upiecz sobie babeczkęmargaryny 1 jajko 4 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,75 szklanki płatków owsianych 1 szklanka kokosu Dodatkowo: 80 dag truskawek 10 dag białej czekolady Margarynę posiekać z mąką, po czym dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę. Połowę ciasta kruszonkowego wsypać na dno formy (26x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte(...)przekrawać na pół, układać na cieście. Posypać pozostałą kruszonką. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą białą czekoladą lub cukrem pudrem
Praktyczna pl800g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 60ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus truskawkowy: 500g truskawek (mogą być mrożone) 1 truskawkowa galaretka Polewa: 60g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki śmietanki 30% Dekoracja: 200g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 50g czekoladowych wafelków 3-4 sztuki truskawki Wykonanie: 1. Masa serowo-waniliowa: Żelatynę zalać połową(...)truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy . 4. Formę o wymiarach 39 cm x 10 cm wyłożonej folią
Szalona Kuchnia Ewelinypodręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich… Toruń 1901) Bierze się do tej zupy czyste mleko lub z wino z wodą. Na litr zupy 1/8 lub nieco więcej czekolady, chcąc ją mieć lepszą. Skoro się mleko zagotuje, wsypać czekoladę potartą, pozostawić jeszcze chwileczkę na ogniu, aż się zagotuje powtórnie, dodać cukru podług upodobania, zaprawić żółtkiem poprzednio rozrobionem z zimnem
Kate's Kitchencukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką(...)tryskawki. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec dekorujemy truskawkami oraz ażurkami z czekolady. Schłodzić w lodówce przez całą noc. ( Dekorację z truskawek najlepiej ułożyć tuż przed podaniem dzięki temu zachowają dłużej swój ładny wygląd). Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyponczem. Masa : 500 ml śmietany 30% 250 ml mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru ok 400 -450 truskawek śmietan-fix ok 150 g małych bezików 2 czekolady mleczna i gorzka Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić(...)dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa
Niespełnione zdolności kulinarneDawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając czekoladę, ale to nie było to (może dlatego, że czekolada nie jest czym, co jadam z przyjemnością). Nareszcie udało mi się uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, więc dzielę się przepisem. Składniki (na tortownicę
Weekendy w domu i ogrodzieokazjach (np. Dzień Dziecka, Dzień Matki, urodziny itd). Osobiście też lubię ozdoby, które mają różnorodne zastosowanie. Polecam Wam np. ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję
Słodkie okruszkiJasna część: 225 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 60 g mąki (30 g pszennej i 30 g kokosowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g cukru Dodatkowo: gorzka czekolada, orzechy laskowe i masło orzechowe Sposób przygotowania: Soczewicę zblenduj na gładką masę (razem z zalewą). Dodaj do niej resztę składników na ciemną część i wymieszaj. Wyłóż do formy (u mnie(...)Oddzielnie wymieszaj składniki na jasną część i gotową masę wyłóż na ciemną. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i orzechami laskowymi, możesz również dać trochę masła orzechowego. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gusto