Składniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g sera mascarpone (zimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać
KUCHNIA POLSKAlekki w smaku i niejedna mama z takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy(...)miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej kokosowy i mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około
RITA food channelśmietany kremówki 36% 4 łyzki cukru pudru Dodatki: 15 szt. ciastek delicji 15 szt. biszkoptów 2 galaretki (granatowa i niebieska) 500 gr. borówek amerykańskich 4 kostki gorzkiej czekolady foremka odpinana o wymiarach 38 x 25 cm. WYKONANIE: do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. galaretki rozpuszczamy(...)śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru. foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą. sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc. Gdy sernik jest już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać
RITA food channelenergii. Na wierzch można dodać ulubione dodatki, ja zdecydowałam się na śmietankę kokosową, zrobioną z 2 łyżek gęstego mleka kokosowego zmiksowanego z łyżką ksylitolu, a całość posypałam kawałkami gorzkiej czekolady. W jesienno-zimowym okresie ta owsianka na pewno bardzo często będzie gościć w moim menu, zwłaszcza że robi ją się błyskawicznie. Można ją zjeść na zimno, albo podgrzać. Mi zdecydowanie(...)najlepiej roślinne - u mnie migdałowe) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu, ksylitolu lub innego ulubionego słodzika na wierzch: śmietanka kokosowa*, gorzka czekolada Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie wymieszać. Wsadzić na noc do lodówki. Rano wszystko zmiksować do gładkiej i kremowej konsystencji, przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając
Healthy food explorermąki owsianej 3 łyżki tahini 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Płatki owsiane zmiksować w blenderze do konsystencji mąki lub można użyć gotowej mąki owsianej. Wsypać do miski, dodać proszek(...)wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Przelać masę do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka kokosowego. Polać po cieście, wierzch posypać wiórkami kokosowymi
Healthy food explorerowoców, na pewno dobrze sprawdzą się borówki, truskawki lub wiśnie. Składniki: 2 łyżki nasion chia 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy 1/2 szklanki malin gorzka czekolada Wykonanie: Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do blendera dodać maliny(...)zblendować na gładką masę. Przelać do pucharka lub miseczki, udekorować malinami i gorzką czekoladą
Healthy food explorerinnego słodzidła - 2 łyżki kakao Krem - 2 duże (po 330 - 350 ml) opakowania jogurtu greckiego - 2 łyżki miodu lub innego słodziła Dodatkowo - 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Ciasto Białka oddzielmy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło oraz po jednym żółtku (po każdym dokładnie miksujemy). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą(...)czasie na ręczniku pozostaje gęsta masa idealna na krem. Przekładamy ją do miseczki i miksujemy z naszym słodzidłem. Wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce - schłodzone smakuje najlepiej! Smacznego
Health-Fit-Lifebudyń stale ucierając. Przełożyć krem do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na jedną połówkę eklera. Ułożyć cztery maliny na kremie i przykryć drugą połówką eklera Polewa 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki 36% Śmietanę podgrzać tak, aby była gorąca, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wymieszać z pokruszoną czekoladą. Posmarować delikatnie wierzch eklerów. eklery z kremem
O kuchni z uczuciemzawartości tłuszczu 3/4 szklanki ksylitolu 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Wykonanie W małym garnuszku rozgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę. Dodaj kakao i ksylitol i wszystko dokładnie wymieszaj. Polej po przestudzonym cieście. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 2 czubate łyżki kakao płaska łyżeczka ksylitolu Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!pieczenia szczypta soli malinowy curd: 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1/4 szkl cukru 2 łyżki masła 4 łyżki puree z malin krem malinowy: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% 1/2 szkl puree z malin 200 g serka mascarpone Przygotowanie: puree z malin : Maliny przekładamy do garnka z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy aż puszczą(...)Masę przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. krem malinowy: Śmietanę podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy pokruszona czekoladę, na koniec dodając puree z malin. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje. Miksujemy ja z serkiem mascarpone. W upieczonych muffinach robimy na środku
Bon appetit mon amieodchudzania nie był tylko sposobem na niezdrowe odreagowanie. Jak powinien wyglądać cheat meal? Myśląc cheat meal w głowie często mamy wyobrażenie o torcie na maśle z bitą śmietaną i czekoladą na jednym talerzu, burgerem z frytkami na drugim i pucharkiem lodów obok. To błąd! Oczywiście wszystko z umiarem jest dla ludzi, ale czy warto tym jednym posiłkiem zaprzepaścić naszą ciężką(...)Zdrowe nawyki żywieniowe, a cheat meal Jeszcze jedna uwaga na koniec: dobre nawyki żywieniowe to podstawa, dlatego nawet, jeśli robicie sobie cheat meal, to przemyślcie, czy nie warto zamienić czekolady mlecznej na gorzką, lodów z syropem glukozowo-fruktozowym na sorbet z owoców bez cukru, niezdrowej przekąski na orzechy czy suszone owoce, frytek na pieczone ziemniaki i tak dalej. Cheat meal
Food Squareidealnie do tych placuszków. Kilka składników, parę zamieszań łyżką, smażenie i pyszne placuszki gotowe. Baza przepisu poniżej, dla hardcorowców, którzy nie liczą kalorii do środka można dodać drobne kawałeczki czekolady :) Składniki: - 200g jogurtu naturalnego - 200g mąki - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - łyżka miodu - garść mrożonych malin - olej do smażenia +opcjonalnie kilka kostek drobno pokrojonej czekolady
Smacznie Pysznie Kaloryczniepotrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 50 g gorzkiej czekolady Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia Wykonanie krok po kroku: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 2. Ciecierzycę odsączamy z wody. 3. Banany obieramy ze skórki i kroimy(...)ksylitol) i blendujemy na gładką masę. 5. Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek. 6. Na koniec posypujemy je czekoladą. 7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka do ostygnięcia. I to już wszystko
Okiem Blondynki by McBlondisię, że ze względu na dietę dr Dąbrowskiej , nie mogłam jako pierwsza spróbować tych słodkości. Zrobiłam to dopiero w zeszłym tygodniu i totalnie przepadłam dla tego połączenia karmelu i czekolady! Nie mogłam więc oprzeć się pokusie wykorzystania cukierków Werther’s Original do upieczenia słodkiego co nieco i tak powstał pomysł na bananowe muffinki z karmelową niespodzianką Dzisiejszy przepis(...)piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. I to już wszystko. Nasze bananowe muffinki z karmelową niespodzianką są już gotowe! Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem, kakao lub czekoladą, a potem już tylko rozkoszować się ich smakiem. Gwarantuję Wam, że połączenie puszystych muffinek z karmelowym nadzieniem Werther’s Original, to po prostu poezja! A Wy lubicie muffinki? Zdarza się Wam piec
Okiem Blondynki by McBlondimąki 4 duże marchewki szklanka oleju 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 pasek gorzkiej czekolady szczypta soli pół szklanki rodzynek 100 gram orzechów Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Marchewki umyć, obrać, i zetrzeć(...)tarce. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, dodać wszystko do marchewki, wymieszać. Mikserem utrzeć jaja z cukrem, dodawać porcjami mąkę, na końcu wlać olej i wymieszać. Dodać marchew wciąż mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 45 minut.( do suchego patyczka ). Gdy ciato ostygnie oprószyć cukrem
Darcia w kuchni