bananem, a dodatki smakowe można skomponować według własnego gustu i smaku – u mnie to orzechy i cynamon, ale równie dobrze może to być na przykład kawa albo gorzka czekolada. Dobrze wiecie, że moją poranną miłością są owsianki, które przygotowuję zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Owsianki wręcz królują na moim instagramie . Jednak niektórzy nie mają nawet 15 minut rano(...)idealne do porannej kawki, a do tego są wygodne w transporcie i nie brudzą podczas jedzenia. Polecam też rodzicom, którzy przygotowują drugie śniadania swoim dzieciom. Wystarczy polać roztopioną czekoladą i udekorować czekoladową posypką, a gwarantuję że znikną. Składniki na 12 muffinek : 4 dojrzałe banany 300g płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
Dietologkawą. Polecam BARDZO! :) Składniki: Spód: ok. 20 ciasteczek oreo 4 łyżki roztopionego masła szczypta soli Masa serowa: 330 ml śmietanki kremówki 500 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200g) 1 cukier wanilinowy kilka ciastek oreo pokrojonych w ćwiartki (wedle uznania) Polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić(...)dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na tortownicę 21 cm i dobrze wyrównać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i jeszcze chwilę miksować. Roztopić białą czekoladę i dodać jeszcze ciepłą do masy serowej. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ćwiartki oreo i wymieszać delikatnie łyżką. Gotową masę, należy wylać na spód z ciasteczek, wyrównać i odłożyć
The Sweet Damselmargaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów ziemnaych garść posiekanej czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy. 2. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i czekoladę i mieszamy całość, zagniatając ciasto. 3. Blaszkę
Gotowanie...to proste !również na Gelato Festival 2018 w Warszawie. - Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? - W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów. - W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? - Nowe smaki to szukanie(...)Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk • Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków • Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin • Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski • Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów . Uczestnicy polskiej edycji Gelato Festival 2018 A tak prezentowały się niektóre konkursowe smaki i mistrzowie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatruskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki cukru z wanilią • 2 kopiate łyżki stołowe żelatyny • 900 ml śmietany kremówki 36% ponadto: • płatki białej czekolady do posypania • kilka truskawek do dekoracji • 12 makaroników, bezików lub ciasteczek amaretto do dekoracji Truskawki obrać i umyć. Dokładnie zmiksować sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym i z połową cukru pudru. Żelatynę(...)blatem i wylać ostatnią warstwę kremu. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia tort powinien już stężeć. Delikatnie zdejmujemy obydwie obręcze. Nożem wygładzamy brzegi. Wierzch posypujemy płatkami białej czekolady i dekorujemy truskawkami, ciasteczkami i listkami mięty
KUCHNIA POLSKAzimnej wody 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy(...)wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem straciatella Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce. * użyłam mrożonych malin ** użyłam
Wędrówki po kuchnipuszka mleka kokosowego -1/2 szklanki truskawek -1/2 szklanki jagód -ksylitol według preferencji -4 łyżki wiórków kokosowych -6 łyżek z górką mąki kokosowej Polewa czekoladowa -3 rządki gorzkiej czekolady -3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego SPÓD 1. Zmiel płatki owsiane i płatki teff w blenderze. 2. Dodaj olej kokosowy, słodzidło i mleko/wodę. 3. Całość dobrze wymieszaj(...)masę jagodową i wyrównaj. Następnie delikatnie wyłóż masę truskawkową, wyrównaj. Całość włóż do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia odkrój boki cienki nożem i zdejmij obręcz. 7. Gorzką czekoladę połam do miseczki, dodaj olej i podgrzej w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy, którą polej górę tortu. 8. Całość udekoruj owocami. Po darmowego ebooka wpadajcie na bloga Edyty
Candy Pandassię, że ze względu na dietę dr Dąbrowskiej , nie mogłam jako pierwsza spróbować tych słodkości. Zrobiłam to dopiero w zeszłym tygodniu i totalnie przepadłam dla tego połączenia karmelu i czekolady! Nie mogłam więc oprzeć się pokusie wykorzystania cukierków Werther’s Original do upieczenia słodkiego co nieco i tak powstał pomysł na bananowe muffinki z karmelową niespodzianką Dzisiejszy przepis(...)piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. I to już wszystko. Nasze bananowe muffinki z karmelową niespodzianką są już gotowe! Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem, kakao lub czekoladą, a potem już tylko rozkoszować się ich smakiem. Gwarantuję Wam, że połączenie puszystych muffinek z karmelowym nadzieniem Werther’s Original, to po prostu poezja! A Wy lubicie muffinki? Zdarza się Wam piec
Okiem Blondynki by McBlondizimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej 530 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada Mieszamy masło z cukrem, dodajemy całe jajko i żółtko i później mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozgniatamy dłonią. Oczywiście możemy użyć także robota kuchennego(...)złociste. Masę kajmakową przekładamy na upieczoną, ostudzoną tartę. Układamy banany. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. Przekładamy ją delikatnie na wierzch tarty i posypujemy startą gorzką czekoladą
noteskulinarnyfigabyć owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Galaretkę truskawkową również(...)włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę na galaretki dodać truskawki oraz ozdoby z czekolady
Ala piecze i gotujerazem!:) Ciasto: 250g mąki pszennej 125g margaryny Palma 125g kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru pudru Dodatki: 150g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady kilka małych bezików po kilka sztuk truskawek, borówek sos toffi liście mięty do dekoracji 1. Drożdże, cukier puder i śmietanę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Łączymy z margaryną(...)ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut. 2. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na kształt koła. zawijamy brzegi na kształt pizzy. Ciasto smarujemy mascarpone, następnie czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy. 3. Na letnią pizzę wykładamy owoce: pokrojone truskawki, borówki oraz pokruszone bezy. Polewamy sosem
Szefowa kuchniPiękne mamy lato tej wiosny :) Skoro upały to muszą być i domowe lody. Tym razem lody z dodatkiem mięty z ogródka :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki - 1 szklanka świeżych liści mięty Przygotowanie: Liście mięty blendujemy z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy żółtka
Zainspirowana w kuchnijestem, to te zauroczyły mnie swym smakiem totalnie. Delikatne, puszyste i bardzo wilgotne, można je przygotowywać na mnóstwo sposobów, u mnie była już wersja bez dodatków, z kawałkiem czekolady (dzieci lubią takie dodatki) i z owocami. Wszystkie wersje równie smaczne. Da każdego to, co najbardziej lubi. Inspiracją był ten przepis lekko tylko zmodyfikowany Przepis na 12 sztuk: Składniki: - 170g(...)wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-19 minut, do lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem
Smaczne ZdroweRacuchy z cynamonem i czekoladą to kolejna propozycja na śniadaniowe eksperymenty dla najmłodszych. Moim dzieciakom tak zasmakowały, że musiałam je robić dwa dni pod rząd – a to cieszy najbardziej. Świadomość, że dzieci lubią moje śniadaniowe eksperymenty aniżeli tradycyjne i monotonne kaszki, płatki owsiane, kanapki z mlekiem czy też płatki kukurydziane. Zauważyłam też, gdy na... Więcej The post Racuchy(...)cynamonem i czekoladą appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpuszek (lub serka homo) -ksylitol dowolna ilość -10 łyżek lub więcej mąki kokosowej -sok z soczystej limonki Dodatkowo -domowy dżem owocowy (do przełożenia gofrów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do ozdoby) -ulubione owoce (do ozdoby) 1. Suche składniki na gofry wymieszać dodać banana i dolewać mleka roślinnego aby podczas blendowania wszystkie składniki się połączyły a ciasto było gęste ale dające się(...)Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem szprycy. 3. Wystudzone gofry przekładać kremem ze szprycy a co drugiego posmarować dżemem. 4. Całość udekorować owocami i rozpuszczoną gorzką czekoladą
Candy Pandas