czekolada - 27946 przepisów (strona:869/1864)

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 134

CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 120 g miękkiego ciasta, 1/2 szklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 3/4 tabliczki czekolady deserowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, wyrabiam ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha(...)włoskiego, spłaszczam dłonią, w środku układam po 1/2 kostki czekolady, ponownie formuję kulkę. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Lody czekoladowe na ciepło 126

słodkich cukrowych rożków do lodów 2 opakowania pierników czekoladowych z nadzieniem po 200g 4 łyżeczki nutelli ( można zastąpić dżemem np malinowym,będzie mniej słodkie) kieliszek rumu, opcja dla dorosłych czekolada mleczna kolorowa posypka Czekoladę … Czytaj dalej Lody czekoladowe na ciepło

gotuj ze mną
BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1368

sody 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla 3 jajka 3/4 szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką(...)drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu, aż składniki połączą się całkowicie. Polewą polej ostudzone ciasto. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta czekoladowa ze smakiem masła orzechowego 165

cukru pudru Serek i cukier puder zmiksować do gładkości. Dodać masło orzechowe i dalej miksować. Czekoladowe ganache: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g mlecznej czekolady – połamać na kawałki Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania

Moje Wyroby
Czekoladowa babka na białkach 201

szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki na ciasto: 100 g masła 200 g cukru 200 g czekolady gorzkiej 130 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 8 białek Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy

AleTorcik
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 843

DODATKOWO :  blaszka 25/30 cm 1 słoik konfitury, dżemu wiśniowego 1 szklana słodkiej herbatki tarta czekolada do posypania wiśnie do dekoracji                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy(...)dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę.  Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.  Posypujemy tartą czekoladą, ozdabiamy wisienkami i gotowe.  Podajemy pokrojone na kawałki, smacznego.                                     Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Mazurek Słoneczny Michałek 163

soczystymi brzoskwiniami. MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków) 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułka tartą, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy(...)minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy. wypełnienie: Michałki i czekoladę siekamy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, studzimy. Mascarpone miksujemy z żółtkiem dodajemy ostudzona masę michałkową. Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem

Bon appetit mon amie
Trufle czekoladowe 122

Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g cukru pudru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 kieliszek rumu Herbatniki zmiksuj,dodaj resztę składników. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wlej do … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Mazurek cytrynowy 159

ok.30-35 min.(Czas pieczenia zależy od piekarnika).Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Krem cytrynowy: 4 jajka 50 g masła 120 ml soku z cytryny 150 g białej czekolady 100 g cukru łyżka cukru waniliowego Jajka,sok z cytryny i cukry wrzucić do garnka,garnek umieścić na większym garnku z parującą wodą.Mieszać trzepaczką tak długo,aż krem zacznie gęstnieć (pilnować(...)żeby krem nie nabrał za dużej temperatury bo inaczej zrobi się jajecznica).Zdjąć i dodać roztopioną czekoladę i masło.Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sitko dla otrzymania gładszej konsystencji.Krem lekko przestudzić i wyłożyć na mazurki.Udekorować wedle własnego gustu. źródło inspiracji na spód-Magda Gessler

Anielskie wypieki
mini mazurki kokosowe 137

żółtko szczypta soli  na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30%  80 g kokosu  2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty   Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem.  Dno nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę(...)Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około kwadransa. Wystudzić.  Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia.  Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepis #129 Wielkanocne inspiracje: Czekoladowe jajeczka (wegańskie) 153

kcal w tym: B: 7 g; W:  16,6 g; T: 25 g.   Składniki (ile wyjdzie zależy od wielkości jajeczek) - 70 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej zawartości kakao) - 150 ml mleczka kokosowego - 40 g masła orzechowego 100% - 30 ml syropu klonowego lub miodu/syropu daktylowego Wykonanie Do rondelka lub miski umieszczonej na rondelku z wodą (czyli(...)kąpieli wodnej) wrzucamy pokruszoną czekoladę. Kiedy się rozpuści wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy syrop klonowy oraz dodajemy masło orzechowe. Całość ponownie dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy. Biorąc po około łyżeczce naszej masy lepimy jajeczka. Masa pod wpływem ciepłoty naszych dłoni dość szybko się

Health-Fit-Life
sernik pieczony... 142

żółtka 2 sztuki sernik: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg z wiaderka 1 kg, śmietana w proszku "śnieżka" 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, czekolada truskawkowa 200 gram, śmietana gęsta 4 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba z podanych składników na stolnicy posiekać siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24(...)masę przełożyć do form z podpieczonym spodem, piec około 50- minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku, większa forma była na poczęstunek w pracy męża w kąpieli wodnej stopić czekolady truskawkowe, dodać śmietanę i wymieszać polewą polać serniki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy - serniki to nasze ulubione ciasta, pieczone, na zimno, gotowane są często na deser

W Mojej Kuchni Lubię
Ciastka z kawałkami czekolady. 135

żywić nie będę ;) Niedawno na deser przygotowałam czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim.  Niepozorne, ale bardzo smaczne. Kiedy zabierzemy się za nie odpowiednio wcześnie i nie pozwolimy jeszcze płynnej czekoladzie zastygnąć, gwarantuję, że szybko znikną z talerza. Naprawdę trudno się oderwać! Składniki: 100 g masła 1 jajko 150 g cukru, najlepiej brązowego 150 g mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia 100 g deserowej czekolady (posiekanej) szczypta soli Wykonanie: Masło i cukier umieścić w misce i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłonią lekko spłaszczyć ciastka i piec w piekarniku w temperaturze

zadanie-gotowanie
Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami 1122

śmietanki 30% -1,5 łyżki żelatyny -2 łyżki  kawy rozpuszczone w 100 ml wody -0,5 szkl cukru pudru PONCZ -1 łyżka kawy -125 ml wody DODATKOWO -czekolada mleczna  do posypania -2  duże banany Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.  Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem(...)ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin. I gotowe :) gorąco polecam-jest pyszne. Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Marmurkowe babeczki z majonezem 123

mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części(...)podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka. (Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały

Di gotuje