Lekki jak chmurka… W pełni pyszny… Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną, przestudzoną czekoladę. Delikatnie i krótko zmiksować
Raj dla Podniebieniarobimy na co dzień. A Ty? Jaką masz rzeczywistość? Szczęścia Wam wszystkim! A porzeczkowe brownie na osłodę Składniki 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szklanka cukru brązowego 3 – 4 łyżki mleka 150 g masła 4 łyżki konfitury z porzeczek (można użyć ulubionej) Wykonanie(...)rondelku roztop masło razem z cukrem i kakao. Można wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Zestaw z ognia, lekko przestudź i wbij jajka. Dodaj mleko, konfiturę i wanilię. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę i delikatnie połącz z masą. Przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie powinno sie piec w piekarniku nagrzanym
Raj dla PodniebieniaDigestives, Oreo, korzenne) 150 g masła 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 nieduża laska wanilii 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 50 g masła dowolne owoce rozpuszczona czekolada Ciasteczkowy spód Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmielić na piasek. Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić(...)chwilę, a następnie odstawić z ognia. Gdy budyń przestygnie, wmiksować masło. Tarta Na stężały spód wyłożyć wystudzony budyń. Na wierzchu tarty ułożyć dowolne, ulubione owoce. Wierzch można polać roztopioną czekoladą
Magda Kucharzyoraz mikroelementów, szczególnie manganu. Zachęcam do próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj(...)miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi śliwkami
wysmienityspożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. Kostkę do pieczenia Kasia ubijamy mikserem razem z chałwą, następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowany, przestudzony budyń. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g kostki Kasia 30 g mleka Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dzięki temu, że do czekolady dodamy tłuszcz i mleko polewa nie będzie twarda. Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne
kruche babeczkiJuż od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sernik zebra. Kiedyś piekłam zebrę czekoladową , był pyszny, ale czekolady niekoniecznie są moim ulubionym dodatkiem. Jak tylko nadarzyła się okazja, zmodyfikowałam poprzednią wersję tak, by obyło się bez dodatku czekolad. Wyszedł pyszny, kremowy, bardzo delikatny i co najważniejsze na rodzinnej imprezie zrobił furorę, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam bardzo gorąco, mój
Smaczne Zdrowemąki krupczatki 40g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na lemon curd: 2 jajka 3 cytryny 100 g cukru 80 g masła 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Cytrynowa tarta. Wykonanie: Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4 . Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix , formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki(...)czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2 Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2. Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła. Dekorujemy wg. uznania. The post Cytrynowa tarta appeared
Themo przepisypoczekać bo efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy 😉 Składniki: 1 mango 500 ml jogurtu waniliowego sok z 1 pomarańczy kilka borówek kilka malin 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i blendujemy na gładki mus. Do musu z mango dodajemy jogurt waniliowy oraz świeżo(...)niej deser na deskę do krojenia za pomocą wystających kawałków folii spożywczej. Jogurt mrożony kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Podajemy z borówkami, malinami oraz tartą gorzką czekoladą
Kuchnia MagdaLenykakao 1 łyżka oleju Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek żelatyny 6 bananów 200 ml śmietany 36% Polewa: mleczna/gorzka czekolada 100 ml śmietany 36% Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubić żółtka z cukrami i stopniowo dodawać do piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto. Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :) SMACZNEGO
Słodkie ciachoszklanki migdałów, 2 łyżki surowego kakao w proszku, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego raw, 1,5 łyżeczki wanilii w proszku, dodatkowo: 2 banany, 2 łyżki nerkowców, pasek wegańskiej czekolady 85 % (bez lecytyny sojowej). Wykonanie: Spód: Migdały, płatki owsiane, słonecznik i sezam umieszczamy w blenderze, włączamy na wysokie obroty. Następnie dodajemy daktyle, olej kokosowy i ponownie blendujemy do uzyskania klejącej(...)miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę. Banany kroimy na plasterki i wraz z nerkowcami wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao - 2 łyżki pudru - kilka kostek czekolady, do starcia na wierzch Biszkopt: - 4 duże jajka (osobno białka i żółtka) - 80g ksylitolu lub cukru - 100g mąki orkiszowej typ750 (lub 4 łyżki pszennej tortowej) Białka lekko ubić, następnie(...)kakao w misce przełożyć kilka łyżek masy śmietanowej, dokładnie zamieszać i dopiero taką masę przełożyć do śmietanowej. Wyłożoną masę wyrównuję. Można zrobić wzorek (nie trzeba), wierzch posypuję startą czekoladą. Przed podaniem schładzam w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Smaczne Zdroweziarnami chia Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Nocna owsianka z marchewką Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym Owsianka z jabłkiem Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Sałatka
Moja smaczna kuchniaDomowe tiramisu – składniki: 400g biszkoptów 500g serka mascarpone 400g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej) 50g cukru pudru 0,5 l wody tabliczka gorzkiej czekolady Domowe tiramisu – przepis Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, po ubiciu nie musi wyjść nam bita śmietana, a jedynie dość sztywna(...)zanurzymy je z każdej strony w kawie) krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach na tarce czekoladą. Tiramisu wkładamy na ok. 4 godziny do lodówki. Domowe tiramisu Smacznego! Post Domowe tiramisu pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski wanilii 175 g mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i pistacje. Z ciasta formujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryjest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blendujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę(...)Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Różne smaki w kuchni