czekolada - 27946 przepisów (strona:881/1864)

Zimny deser: serniczki truskawkowe w szklankach 174

twarogu 100 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wody 200 g śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 1 śmietan-fix 2 kostki czekolady mlecznej WYKONANIE Truskawki, jogurt naturalny i ksylitol umieścić w misie blendera i włączyć urządzenie. Następnie do masy dodać twaróg i ponownie zmiksować do połączenia wszystkich składników. 100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik(...)stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fić i krótko zmiksować. Śmietanę wycisnąć szprycą dekoracyjną na serniczki, po czym zetrzeć na tarce na każdy deser odrobinę mlecznej czekolady. Serniczki podawać schłodzone. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie ksylitolu, to możecie zastąpić go cukrem trzcinowym lub zwykłym białym. Poniżej link do strony, gdzie możecie zakupić książkę "LODOVO czyli domowe, zdrowe lody

Passions hobbies life
Ciasteczka ryżowo - kakaowe 176

szybkimi czekoladowymi ciasteczkami :) Składniki: - 120 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 jajko - 60 g cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru waniliowego - 250 g ryżu preparowanego - 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, kakao, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną. Całość dobrze mieszamy i dodajemy ryż

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe babeczki majonezowe 213

majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz(...)przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Do ciepłej śmietanki wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach możemy wylać polewę na babeczki

VioletoweKucharzenie
Torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym 198

temperatura pokojowa 120 g białek, 200 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 łyżki nescafe 1 łyżka mleka Dżem 200 g konfitury z czarnej porzeczki Ganache 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 1 łyżka golden syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Przygotuj składniki na biszkopt. Obie mąki(...)końcu posmaruj kremem kawowym. Zakończ plackiem biszkoptowym. Całość dociśnij. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie

codojedzenia
Granola czekoladowa z orzechami 165

Składniki (na 10 porcji) - 2 banany (ok. 230 g), - łyżeczka kakao (ok. 5 g), - 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g), - 100 g orzechów laskowych, - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus. 2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Granola czekoladowa jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 217

moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać”, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tyle wrażeń w jednym daniu(...)Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser

Qlinarnie i Qlinarnie
Chałwowiec z wiśniami 235

alkohol lub kompot spod wiśni rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptu – wiśnie drylowane (najlepiej świeże, ale póki co zadowalamy się jeszcze tymi z kompotu) – kostka startej gorzkiej czekolady do ozdoby Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go w poprzek na pół. Spód układamy w foremce, nasączamy i wykładamy 1/3 kremu. Na kremie układamy wiśnie w odstępach około 1cm, wciskamy(...)delikatnie i przykrywamy kolejną 1/3 porcją kremu. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę kremu, który delikatnie posypujemy startą gorzka czekoladą. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 300 kcal Chałwowiec z wiśniami Pyszne ciasto z chałwą Proste ciasto na każdą okazję Ciasto z chałwą i wiśniami Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Obżarciuch Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Fale Dunaju 240

Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki  1 łyżka masła Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy, ok. 5 minut czekamy

Różne smaki w kuchni
Tort dla Filipa 165

soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu  * 800ml śmietany kremówki  * 250g serka mascarpone  * 3-4 łyżki cukru pud ru * opłatek na tort * niebieski barwnik spożywczy  * wiórki z czekolady to ffi     * wiórki kokosowe   Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance w rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem(...)dżemem i kremem. Na pierwszy blat położyć galaretkę. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować niebies kim kr emem . To rcik schłodzić. Boki obsypać wiórkami z czekolady

Magiczne Życie Marty
PORZECZKOWIEC 1215

serka philadelfia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki , gorzka czekolada WYKONANIE   Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut(...)następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem

słodki bratek
Powrót do codzienności. Pobudzająca granola z kawą 236

środę miałam okazję uczestniczyć w kursie organizowanym przez Engelhardt . Muszę przyznać, że było naprawdę ciekawie. Po krótkim wprowadzeniu przeszliśmy do historii czekolady, żeby czym prędzej zabrać się za to, na co wszyscy czekali - czyli praktykę. Lars Petersen pokazał nam kilka rodzajów polew lustrzanych, między innymi taką opartą na wodzie, która w połączeniu z klasyczną, czekoladową, daje naprawdę świetne efekty. Udało(...)się nawet umorusać w nich paluszki, więc zabawa była przednia. Rozmawialiśmy też o temperowaniu i właściwym traktowaniu czekolady - tutaj wiele nowego się nie dowiedziałam, ale pewne rzeczy warto sobie od czasu do czasu odświeżyć. Później pałeczkę przejął Henrik Olsen, który opowiadał o chlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki bananowo-owsiane z masą jogurtową 248

jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie:   Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany i przekładamy je do misy. Rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko, miód. Wszystko mieszamy. Wsypujemy(...)miski, dodajemy miód oraz rozpuszczoną  (ostudzoną) galaretkę w  ½ szklance wody, miksujemy wszystko. Na spód babeczki wykładamy dżem na to 1 łyżkę kremu oraz stroimy owocami i czekoladą. Smacznego!    Wszystkie produkty, oraz wiele innych znajdziecie na http://greenfamily.pl

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wielkanocne Babki Cytrynowe 270

szklanki 40 dag cukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier   1 kostka margaryny/ masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna opcjonalnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na górę dół bez termoobiegu. Na samym początku polecam sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce(...)masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi

Justa próbuje gotować
Czarno-biały sernik wielkanocny 218

śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego 2 łyżki kakao ponadto: biała czekolada  Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/ 3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić dno tortownicy (śred. 24cm) i nakłuć widelcem(...)Gotową masę wylać na przygotowany spód.  Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą

Kolorowa kuchnia Elki
chałwowiec bez pieczenia najlepszy 490

ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym. Składniki: 2 duże paczki herbatników 2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru 200g chałwy waniliowej/śmietankowej 200ml śmietany 30% 2 czekolady mleczne lub deserowe słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych kostka masła 900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż na opakowaniu budyniu) opcjonalnie wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowanie: Ugotować(...)powidłami na to połowę naszej masy i kolejna warstwa herbatników i następna warstwa budyniowo-chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekolady nie doprowadzając do wrzenia mieszamy do uzyskania jednolitej dość gęstej masy, trochę przestudzamy i lejemy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe! życzę smacznego

Tanio szybko zdrowo

Proponowane wyszukiwania