Składniki: 100g płatków owsianych 20g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 4 łyżki miodu 1 - 2 banany gorzka czekolada do polania Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z mąką i orzechami, dodajemy składniki mokre tj.olej kokosowy, miód i rozgnieciony banan, mieszamy ciasto. Niewielkie porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uklepujemy je, nadając(...)okrągły kształt, spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 12-15 min ustawiając piekarnik grzanie góra - dół. Po wystudzeniu ciastek polewamy je rozpuszczoną czekoladą
Życie zaczyna się w kuchnipieczenia Masa budyniowa 1 budyń śmietankowy 1 szkl mleka 3 łyżki cukru 1 masło lub margaryna Masa z bitej śmietany 500ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 250g serka mascarpone Polewa 2 łyżki kakao 1 łyżka margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka Poncz 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50ml rumu 50ml wody Jaja ubijamy na sztywno(...)180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy ponczem z kawy dość solidnie. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy
Słodki Zakątekdziesiątkę. Dzielę się dziś z Wami przepisem na pożywny i zdrowy deser. Składniki: 2/3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mleka Miód do smaku 3 łyżeczki nasion chia 1 tabliczka czekolady z orzechami Orzechy włoskie, rodzynki, czerwone porzeczki lub inne ulubione dodatki Płatki owsiane oraz nasiona chia należy zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą(...)Następnego dnia zblendować na gładką masę. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Gdy masa będzie już gęsta dodać czekoladę i doprawić do smaku miodem. Przełożyć do salaterek i udekorować orzechami, rodzynkami i porzeczką. Smacznego
Słodki Zakątekpodniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny. Zapraszam po prosty i pyszny przepis. Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 2 szklanki zaparzonej czerwonej herbaty (niesłodzonej) 1 czekolada 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Biszkopty nasączyć w herbacie i położyć(...)dnie tortownicy. Posmarować roztopioną czekoladą, na którą wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć ponownie nasączonymi biszkoptami i ponownie wyłożyć masą a na nią biszkopty. Smacznego
Słodki Zakątekintensywnie pachnące. Dodatek malin i czerwonych porzeczek idealnie pasuje do mocno czekoladowego spodu. Na moim blogu znajdziecie idealny przepis na brownie. Składniki na brownie: 180 g masła 3 gorzkie czekolady 50% 3 duże jaja 220g cukru 2 cukru waniliowego 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)Ponadto: Maliny Czerwone porzeczki Wykonanie brownie. Masło należy roztopić, wyłączyć ogień, a następnie dodać pokruszoną czekoladę i odczekać ok 2 minuty. Dokładnie wymieszać do powstania jednolitego kremu czekoladowego. Delikatnie wystudzić. Jaja roztrzepać rózgą, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Dalej używając rózgi dodać krem czekoladowy. Mieszać do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do nagrzanego
Słodki Zakątekrodzaju ciast, jakie zostaną dodane. Nie nadają się na nie ciasta z owocami, masami i galaretką. Bajaderki z mojego przepisu smakują cudownie! Składniki: 200 g biszkoptu 2/3 tabliczki deserowej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 3 łyżki powideł śliwkowych 2 garści posiekanych orzechów 5 cukierków michałków 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka suszonej żurawiny Zapach rumowy Pracę rozpoczynamy(...)pokruszenia biszkoptów. Ja do tego celu użyłam blendera. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, która zlepi nasze bajaderki. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, czekoladę i michałki. Podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Masę czekoladową przelewamy do pokruszonych biszkoptów. Jednocześnie dodając powidła śliwkowe i aromat. Całość mieszamy. Jeśli stwierdzimy, że masa jest zbyt mało lepka można dodać odrobinę konfitury
Słodki Zakątekduże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku ro pieczenia ½ szklanki kakao ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki dżemu niskosłodzonego truskawkowego 50g topionego masła Ponadto: łyżka tartej deserowej czekolady dżem truskawkowy Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem z jajami, masłem, dżemem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy(...)wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy truskawkową konfiturą. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Słodki Zakątekjajka 7 sztuk, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, biszkopty okrągłe 200 gram opakowanie, czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, wiórki kokosowe - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = żółtka, cukier, sok z cytryny w robocie utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach(...)ręką do wierzchu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik wystudzić dobrze w kąpieli wodnej roztopić kawałki czekolady, wymieszać ze śmietaną, polewa będzie lśniąca i nie kruszy się, polać polewą sernik i posypać wiórkami kokosowymi = sernik,sernik,sernik...nasze ulubione ciasto, lubimy jeść sernikowe przeróżne odsłony smaków, dodatków
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka cynamonu Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 5 ml aromatu cytrynowego 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników Przygotowanie Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy(...)ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników. Ponownie przekładamy do lodówki. Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy. Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce
R'n'G Kitchencukier waniliowy * 4 jabłka * 2 łyżki cukru trzcinowego * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki 30% * 2 fix-y do śmietany * łyżka cukru * starta czekolada mleczna Przygotowanie : Jajka ubić z cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przelać do tortownicy piec biszkopt prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać(...)cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą
Magiczne Życie Martybokami i piec w 180C przez ok.40 minut. Krem: 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrami.Żelatynę połączyć(...)masą,dodać czekoladę wymieszać i,wyłożyć na ciasto.Wstawić do lodówki. Masa śmietanowo-porzeczkowa : 300 ml śmietanki 30% opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru szklanka czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru Porzeczki zasypać cukrem,włożyć do rondelka i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia,przetrzeć przez sitko i wstawić do lodówki. Zimną śmietankę ubić na sztywno
Anielskie wypiekipszennej 1 łyżeczka proszku i octu KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy kostka masła (temperatura pokojowa) ORAZ: słoiczek powidła lub marmolady 2 paski białej czekolady 0,5 łyżeczki oleju Polewa zrobiona z połowy porcji KLIK WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy(...)Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :) MAŁA RADA: Pozostałe białka
Pani na deserSkładniki Warstwa jasna - 40 g orzechów nerkowca - 10 g migdałów Warstwa ciemna - 40 g daktyli - 5 g kakao Wierzch - 5 g wiórek kokosowych - 2-3 kostki gorzkiej czekolady (najlepiej 90%) - mała łyżeczka oleju kokosowego - kilka migdałów Wykonanie Migdały zalewamy gorącą wodą na około 5 min tak by łatwiej pozbyć się łupinek. Obrane migdały oraz orzechy nerkowca rozdrabniamy (ja użyłam(...)przygotowany krem wykładamy na jasną część. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi delikatnie je dociskając. Wkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Z lodówki wyciągamy nasze ciasto i dzielimy je na kostki. Ozdabiamy je wcześniej przygotowaną polewą. Na wierzch każdego układamy pokrojone w kostkę migdały. Kostki oprócz tego, że świetnie
Health-Fit-Liferesztę cukru, bakalie i na końcu pianę z białek- delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Makowiec można polać czekoladą: Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1-2 łyżek wody 2-3 łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną(...)tabliczkę czekolady gorzkiej. Polecamy makowiec. Można po wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Artykuł Makowiec japoński przepis mojej teściowej pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmasa twarogowa: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 4 jajka 200g cukru pudru 200 ml śmietanki 30% 1 budyń śmietankowy na 3/4l brzoskwinie z puszki lukier: 100 g białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki kolorowa posypka Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy(...)Piec 70 minut w tem. 180*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjąć na talerz,górę posmarować roztopioną czekoladą i udekorować posypką
Kolorowa kuchnia Elki