czekolada - 27946 przepisów (strona:873/1864)

Kruche rogaliki (ciasto serowe) 162

mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt(...)cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Ciasteczka "Pieguski" 135

samo szybko znikają :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli pół kostki masła (100g) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 100g czekolady mlecznej lub deserowej (według uznania) WYKONANIE: 1. Do pierwszej miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sół. 2. W drugiej miseczce utrzeć na gładką masę masło z cukrem oraz dodać jajko(...)wymieszanej masy (masło, jajko, cukier), dodać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) i dokładnie wymieszać. 4. Na koniec pokroić czekoladę na małe kosteczki i dodać do ciasta. 5. Na formie do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka (porcja na jedno ciastko - pół łyżki stołowej). Ciastka układać w odstępach. 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 13 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Kokosowo jaglany koktajl na drugie śniadanie 187

sprawdzone metody. A jedną z nich jest…. blender. W kilka chwil można stworzyć coś pysznego, zdrowego i pożywnego zarazem. Do tego moje ulubione pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej i… można dalej biec. Miłego dnia moi drodzy Składniki: jogurt typu greckiego kokosowy 150 g 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych Sonko + do dekoracji 1 banan Do koktajlu podałam pyszne(...)pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej Sonko . Odrobina zdrowej słodyczy Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy cały jogurt typu greckiego kokosowy, dodajemy 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych i 1 pokrojonego (obranego) banana. Całość miksujemy. Podajemy od razu, wierzch można udekorować opiekanymi płatkami jaglanymi. Smacznego

Słodkie okruszki
deser z soków:łatwy,tani,pyszny... 133

budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietanfix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać(...)wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
3bit 170

Składniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 .  Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka.   Wszystko(...)przestygnąć) 5 . Budyń przekładamy do formy i układamy warstwę z krakersów. 6. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno (można dodać cukier puder) 7. Gotową śmietanę przekladamy do formy i ścieramy czekoladę

Coś z niczego
Ciasto kajmakowo-kawowe 210

inki. Masa kajmakowo-kawowa: 400 ml kremówki 800 ml jogurtu greckiego 500 g masy kajmakowej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2  łyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami gorącej wody. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Jogurt grecki zmiksuj. Partiami dodawaj kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną(...)delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4 godziny.  Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą, posypką etc. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTKA CZEKOLADOWE!! 148

mąki gryczanej 30 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ryżowej łyżka skrobi ziemniaczanej jajko 100 g ciepłego masła 90 g cukru 20 g kakao 100 g czekolady pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą mixera. Ważne żeby masło miało miękką konsystencję - żeby nie było "prosto" z lodówki

BezglutenowaIzabela
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 111

moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć szybko przyswoiłam sobie(...)ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie ubić śmietaną, zatrzeć czekoladę i umyć owoce Bon apetit! Artykuł Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis pochodzi z serwisu Kate's Kitchen - zdrowie, dieta, przepisy, restauracje, podróże, motywacja

Kate's Kitchen
Kostka alpejska 128

ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie(...)śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
3 bit z advocatem i wiśniami 207

masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady wiśnie z soku 1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort tiramisu 399

pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem ( nie wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania  smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu,  posypujemy częścią wiórków(...)czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego

The Sweet Damsel
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI 165

kakaa.  Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki kakao ½ szklanki miodu 50g topionego masła Ponadto: łyżka tartej deserowej czekolady orzechy laskowe Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem z jajami, masłem, miodem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy(...)wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy orzechami. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Chlebek bananowy z jabłkami... 131

łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 dojrzałe banany 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1/4 szkl. oleju 2 jajka 1 jabłko 50 g posiekanej czekolady (opcjonalnie) Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól. W osobnej misce dokładnie rozgnieć banany – mikserem albo widelcem. Dodaj jogurt, olej, jajka i dokładnie wymieszaj albo(...)zmiksuj. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do połączenia składników. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj jabłko i czekoladę do ciasta i wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 60 minut – do suchego patyczka

Lejdi of the house
Przepis #118 Domowe FIT batoniki "Twix" - 152

mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez(...)gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki.  Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem.  Smacznego

Health-Fit-Life
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 143

płynnego słodzidła  - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa  - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie  Do  miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym.  Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne

Health-Fit-Life