mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto(...)łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g gorzkiej czekolady (86% kakao) łyżka […] Artykuł Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogżółtka 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 30% beza kokosowa 6 białek 150 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie(...)wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Po wystudzeni zrobić kratkę, albo esy-floresy roztopioną na parze czekoladę z masłem
magiczna kuchnia Kasigorące dni – orzeźwiający i dodający energii. Stworzenie przepisu nie było łatwe, ale udało się! Tartaletki są wegańskie, bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, bez pieczenia – spód to roztopiona czekolada i płatki kukurydziane, a mimo to smakują wyśmienicie. Owoce, którymi ozdabiamy babeczki możesz dowolnie zmieniać – wybierz te, które najbardziej lubisz Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz(...)składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 400 ml mleczka kokosowego ok. 230 g płatków kukurydzianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 awokado 1 mango owoce – u mnie truskawki, borówki, kiwi Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustowielkanocne świętowanie. I nie tylko. Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku(...)miksować. Masę wzbogacić aromatem waniliowym i kakao. Na sam koniec dodać stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160C 1h. Wystudzić. Wierzch: na patelni stopić masło, wrzucić posiekane na kawałki pistacje i orzechy włoskie. Po chwili dolać golden syrup. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia się orzeszków
Raj dla Podniebienia400g truskawek 1 pomarańcza 1 saszetka cukru migdałowego 5 łyżek cukru trzcinowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80g masła 5 łyżeczek płatków migdałowych kilka kawałków gorzkiej czekolady Wykonanie: Truskawki umyć i odszypułkować, umieścić w misie lub głębokim talerzu. Skropić sokiem z pomarańczy. Posypać aromatyzowanym cukrem do wypieków. Ja użyłam migdałowego. Na patelni stopić masło. Dodać mąkę(...)ziemniaczaną i łyżką cukru trzcinowego. Truskawki przełożyć do naczynek żaroodpornych. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Posypać płatkami migdałowymi – 1 łyżeczka na 1 miseczkę. Na sam wierzch dodać kawałki gorzkiej czekolady. Piec w 180C przez 25-40min. Podawać z gałką lodów. Smacznego! Artykuł Crumble z truskawkami i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabanany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy kajmakowej 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka olejku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na 2 części(...)160C. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przestudzony sernik udekorować podgrzanym lekko kajmakiem z mlekiem i kawałkami pomarańczy podsmażonymi z cynamonem na maśle. Na sam koniec posypać kawałkami białej czekolady. Przed podaniem koniecznie schłodzić w lodówce. Artykuł Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniałyżeczka esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy skórka otarta z limonki 150g rodzynek moczonych w rumie kawałki gorzkiej i białej czekolady wierzch 4 łyżki konfitury pomarańczowej kilka orzechów laskowych migdały blanszowane orzechy włoskie suszone morele Wykonanie: spód: suche składniki rozdrabniamy w blenderze, wlewamy herbatę i rum, mieszamy i taką masą wylepiamy tortownicę(...)cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy całe jajka, a następnie po łyżce dwukrotnie zmielonego twarogu. Miksujemy. Następnie czas na mascarpone, śmietankę, esencje i skórki cytrusowe. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i odciśnięte z rumu rodzynki. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Pieczemy przez 15min w 180-190C, a następnie przez 60-70 minut w 150C. Studzimy w otwartym lekko
Raj dla PodniebieniaLekki jak chmurka… W pełni pyszny… Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną, przestudzoną czekoladę. Delikatnie i krótko zmiksować
Raj dla Podniebieniarobimy na co dzień. A Ty? Jaką masz rzeczywistość? Szczęścia Wam wszystkim! A porzeczkowe brownie na osłodę Składniki 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szklanka cukru brązowego 3 – 4 łyżki mleka 150 g masła 4 łyżki konfitury z porzeczek (można użyć ulubionej) Wykonanie(...)rondelku roztop masło razem z cukrem i kakao. Można wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Zestaw z ognia, lekko przestudź i wbij jajka. Dodaj mleko, konfiturę i wanilię. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę i delikatnie połącz z masą. Przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie powinno sie piec w piekarniku nagrzanym
Raj dla PodniebieniaDigestives, Oreo, korzenne) 150 g masła 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 nieduża laska wanilii 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 50 g masła dowolne owoce rozpuszczona czekolada Ciasteczkowy spód Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmielić na piasek. Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić(...)chwilę, a następnie odstawić z ognia. Gdy budyń przestygnie, wmiksować masło. Tarta Na stężały spód wyłożyć wystudzony budyń. Na wierzchu tarty ułożyć dowolne, ulubione owoce. Wierzch można polać roztopioną czekoladą
Magda Kucharzyoraz mikroelementów, szczególnie manganu. Zachęcam do próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj(...)miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi śliwkami
wysmienityspożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. Kostkę do pieczenia Kasia ubijamy mikserem razem z chałwą, następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowany, przestudzony budyń. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g kostki Kasia 30 g mleka Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dzięki temu, że do czekolady dodamy tłuszcz i mleko polewa nie będzie twarda. Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne
kruche babeczkiJuż od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sernik zebra. Kiedyś piekłam zebrę czekoladową , był pyszny, ale czekolady niekoniecznie są moim ulubionym dodatkiem. Jak tylko nadarzyła się okazja, zmodyfikowałam poprzednią wersję tak, by obyło się bez dodatku czekolad. Wyszedł pyszny, kremowy, bardzo delikatny i co najważniejsze na rodzinnej imprezie zrobił furorę, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam bardzo gorąco, mój
Smaczne Zdrowemąki krupczatki 40g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na lemon curd: 2 jajka 3 cytryny 100 g cukru 80 g masła 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Cytrynowa tarta. Wykonanie: Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4 . Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix , formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki(...)czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2 Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2. Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła. Dekorujemy wg. uznania. The post Cytrynowa tarta appeared
Themo przepisypoczekać bo efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy 😉 Składniki: 1 mango 500 ml jogurtu waniliowego sok z 1 pomarańczy kilka borówek kilka malin 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i blendujemy na gładki mus. Do musu z mango dodajemy jogurt waniliowy oraz świeżo(...)niej deser na deskę do krojenia za pomocą wystających kawałków folii spożywczej. Jogurt mrożony kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Podajemy z borówkami, malinami oraz tartą gorzką czekoladą
Kuchnia MagdaLeny